Low-care, high-care en high-risk: betekenis en verschillen

Low-care, high-care en high-risk: betekenis en verschillen

KENNISPARTNER - Afhankelijk van de hygiëne-eisen kunnen bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie in een low-care, high-care of high-risk omgeving produceren. Maar wat is de betekenis van deze begrippen? En hoe vindt een wasserij voor bedrijfskleding aansluiting bij de hygiëne-eisen in de voedingsmiddelenindustrie?

De definitie van low-care, high-care en high-risk is als volgt:

Low-care

Een ruimte waar de verwerking van of omgang met goederen een minimaal risico op contaminatie of groei van micro-organismen oplevert, of waar de daaropvolgende verwerking of bereiding van het product door de consument productveiligheid garandeert.

High-care

Een ruimte die is ontworpen naar hoge hygiënestandaarden en waar praktijken met betrekking tot personeel, ingrediënten, apparatuur, verpakking en omgeving erop gericht zijn productbesmetting met ziekteverwekkende micro-organismen te beperken.

High-risk

Een fysiek afgescheiden ruimte die is ontworpen naar een hoge hygiënestandaard, waar praktijken met betrekking tot personeel, ingrediënten, apparatuur, verpakking en omgeving erop gericht zijn productbesmetting met ziekteverwekkende micro-organismen te voorkomen.

Wassen van bedrijfskleding volgens standaarden industrie

Als ingezoomd wordt op de voedingsmiddelenindustrie, gelden onder meer IFS, BRC en ISO 22000 als standaarden voor een voedselveilige productie van voedingsmiddelen, met HACCP als basis. De industrie heeft de verantwoordelijkheid om te voldoen aan de gestelde hygiëne-eisen, waarbij ook toeleveranciers een zeer belangrijke rol spelen. Als het bijvoorbeeld gaat om het wassen van bedrijfskleding zijn daar de volgende eisen met betrekking tot IFS en BRC aan te verbinden:

Voor een algemene of low-care productieomgeving:

  • Een duidelijk onderscheid tussen vuile en schone kleding;
  • Effectieve reiniging van beschermende kleding;
  • De gereinigde kleding wordt tot gebruik beschermd aangeboden (in bijvoorbeeld slopen of zakken).

Voor een high-care of high-risk productieomgeving:

  • De wasserij wordt ge-audit met een frequentie gebaseerd op risico;
  • De beschermende kleding is commercieel steriel na het wassen en drogen en wordt geseald aangeboden;
  • De beschermende kleding wordt ten minste dagelijks verwisseld.

Aansluiting bij de voedingsmiddelenindustrie

Voor het reinigen van ‘foodkleding’ doen wasserijen er verstandig aan om de wasfaciliteiten en certificatie af te stemmen op de hygiëne-eisen van de voedingsmiddelenindustrie. Bijvoorbeeld door bedrijfskleding te onderhouden in een high-care wasserij. Zo is de industrie, ongeacht productie in een low-care, high-care of high-risk omgeving, verzekerd van écht schone kleding.

Auteur: Margriet Heling, externe kwaliteitsmanager Lavans, kennispartner van VMT

FDA waarschuwt voor Canadese mosselen vanwege uitbraak in Verenigde Staten

FDA waarschuwt voor Canadese mosselen vanwege uitbraak in Verenigde...

De Food & Drug Administration (FDA) heeft een waarschuwing afgegeven over bepaalde mosselen van Allen's Fisheries in Newfoundland, Canada, die in de...

Zijn BRCGS en IFS voedselveiligheidonwaardige schema's geworden?

Zijn BRCGS en IFS voedselveiligheidonwaardige schema's geworden?

COLUMN - In de wereld van voedselveiligheid en kwaliteitsmanagement klinken nu en dan ook kritische geluiden over de effectiviteit van bestaande...

Voedselveiligheid van vega en vlees in de spotlight (podcast)

Voedselveiligheid van vega en vlees in de spotlight (podcast)

Vroeger werd vooral vlees gezien als product met een verhoogd voedselveiligheidsrisico. Tegenwoordig zijn er juist steeds meer...

Onderzoekers linken kaasbedrijf aan dodelijke E. coli-uitbraak

Onderzoekers linken kaasbedrijf aan dodelijke E. coli-uitbraak

Volgens lokale gezondheidsautoriteiten in Groot-Brittannië is de uitbraakstam die is aangetroffen op een boerderij in verband gebracht met een E....

Belgische recalls en waarschuwingen maart: Allergeen ei in dumplings

Belgische recalls en waarschuwingen maart: Allergeen ei in dumplings

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van maart. De laatste wapenfeiten: Allergeen ei in dumplings en te hoog...

Zweeds onderzoek: wassen bladgroenten sluit Salmonella-besmetting niet uit

Zweeds onderzoek: wassen bladgroenten sluit Salmonella-besmetting...

In het najaar van 2022 vond in Zweden een uitbraak door Salmonella Tyhimurium plaats, waarvan de omvang uitvoerig is onderzocht om de bron te...

VMT 2 (2024): Ontwikkeling standaarden

VMT 2 (2024): Ontwikkeling standaarden

De wereld van voedselveiligheidsstandaarden en certificeringen staat niet stil. De scope van deze standaarden lijkt breder te worden; steeds vaker...

De Flexxomat van Flexxolutions is een desinfecterende mat die wordt geactiveerd zodra er overheen wordt gelopen of gereden.

Flexxomat zorgt voor optimale hygiëne bij Elite Neede

Bij Elite Neede, een Nederlandse producent van frituursnacks, sauzen en salades, speelt hygiëne een zeer belangrijke rol. Met een breed assortiment...