Low-care, high-care en high-risk: betekenis en verschillen

KENNISPARTNER - Afhankelijk van de hygiëne-eisen kunnen bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie in een low-care, high-care of high-risk omgeving produceren. Maar wat is de betekenis van deze begrippen? En hoe vindt een wasserij voor bedrijfskleding aansluiting bij de hygiëne-eisen in de voedingsmiddelenindustrie?

De definitie van low-care, high-care en high-risk is als volgt:

Low-care

Een ruimte waar de verwerking van of omgang met goederen een minimaal risico op contaminatie of groei van micro-organismen oplevert, of waar de daaropvolgende verwerking of bereiding van het product door de consument productveiligheid garandeert.

High-care

Een ruimte die is ontworpen naar hoge hygiënestandaarden en waar praktijken met betrekking tot personeel, ingrediënten, apparatuur, verpakking en omgeving erop gericht zijn productbesmetting met ziekteverwekkende micro-organismen te beperken.

High-risk

Een fysiek afgescheiden ruimte die is ontworpen naar een hoge hygiënestandaard, waar praktijken met betrekking tot personeel, ingrediënten, apparatuur, verpakking en omgeving erop gericht zijn productbesmetting met ziekteverwekkende micro-organismen te voorkomen.

Wassen van bedrijfskleding volgens standaarden industrie

Als  ingezoomd wordt op de voedingsmiddelenindustrie, gelden onder meer IFS, BRC en ISO 22000 als standaarden voor een voedselveilige productie van voedingsmiddelen, met HACCP als basis. De industrie heeft de verantwoordelijkheid om te voldoen aan de gestelde hygiëne-eisen, waarbij ook toeleveranciers een zeer belangrijke rol spelen. Als het bijvoorbeeld gaat om het wassen van bedrijfskleding zijn daar de volgende eisen met betrekking tot IFS en BRC aan te verbinden:

Voor een algemene of low-care productieomgeving:

  • Een duidelijk onderscheid tussen vuile en schone kleding;
  • Effectieve reiniging van beschermende kleding;
  • De gereinigde kleding wordt tot gebruik beschermd aangeboden (in bijvoorbeeld slopen of zakken).

Voor een high-care of high-risk productieomgeving:

  • De wasserij wordt ge-audit met een frequentie gebaseerd op risico;
  • De beschermende kleding is commercieel steriel na het wassen en drogen en wordt geseald aangeboden;
  • De beschermende kleding wordt ten minste dagelijks verwisseld.

Aansluiting bij de voedingsmiddelenindustrie

Voor het reinigen van ‘foodkleding’ doen wasserijen er verstandig aan om de wasfaciliteiten en certificatie af te stemmen op de hygiëne-eisen van de voedingsmiddelenindustrie. Bijvoorbeeld door bedrijfskleding te onderhouden in een high-care wasserij. Zo is de industrie, ongeacht productie in een low-care, high-care of high-risk omgeving, verzekerd van écht schone kleding.

Auteur: Margriet Heling, externe kwaliteitsmanager Lavans, kennispartner van VMT

Dit vind je misschien ook interessant