Farm to Fork strategie bevat nieuwe levensmiddelenwetgeving

Farm to Fork strategie bevat nieuwe levensmiddelenwetgeving

De Europese Commissie heeft de Farm to Fork strategie gepubliceerd waarin doelstellingen staan voor een duurzamer en veerkrachtiger voedselsysteem. Zo moet in 2030 een kwart van de landbouwgrond in de Europese Unie biologisch zijn en moet de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw gehalveerd worden. Inge Stoelhorst van het VWS vertelt meer over de Farm to Fork strategie in een Q&A tijdens de Food Law Update op 18 juni.

De Farm to Fork strategie bevat doelstellingen met betrekking tot het Europese voedselsysteem die moeten bijdragen aan een klimaatneutraal Europa in 2050, meldt Eurowet. Met betrekking tot de voedingsindustrie zijn verschillende doelstellingen geformuleerd:

  • verkleining van de ecologische- en klimaatvoetafdruk
  • verbetering van de veerkracht
  • waarborgen van voedselzekerheid gezien de klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit
  • leiden van een wereldwijde overgang naar duurzaamheid van boer tot bord
  • het aanboren van nieuwe kansen

Wetgeving en duurzaamheid

De Europese Commissie is van plan de naleving van bestaande wetgeving aan te scherpen en nieuwe wetgeving in te voeren om de Farm to Fork-doelen te bereiken. Hierbij gaat vooral om wetgeving op het gebied van dierenwelzijn, bestrijdingsmiddelen en de bescherming van het milieu. Daarnaast komt de Europese Commissie in 2023 met een wetsvoorstel dat als kader dient voor een duurzaam voedselsysteem.

Duurzaamheidsstandaarden zullen uiteindelijk de norm worden voor alle in de EU op de markt te brengen voedingsmiddelen. De Europese Commissie ontwikkelt daarnaast een EU-gedragscode waarin verantwoorde handels- en marketingpraktijken en een monitoringkader wordt opgenomen. Dit met als doel de voedingsindustrie en retailsector te stimuleren tot introductie van gezonde en duurzame producten.

Gezondheidsclaims

De Farm to Fork strategie bevat voorgestelde veranderingen voor etikettering van levensmiddelen. Zo wil de Europese Commissie het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims op levensmiddelen die veel vet, suikers en zout bevatten verbieden door middel van voedingsprofielen. De Commissie wil daarnaast verplichte, geharmoniseerde front-of-pack vermelding van de voedingswaarde. De Europese Commissie komt eind 2022 met een wetsvoorstel voor deze front-of-pack etikettering.

Houdbaarheidsdatum

De Europese Commissie bekijkt de mogelijkheden van eventuele vrijwillige groene claims en een eventueel raamwerk voor duurzame etikettering. Daarnaast gaat de Europese Commissie naar de datumaanduidingen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’ kijken om voedselverspilling te verminderen. Ook hiervoor komt de Europese Commissie eind 2022 met een wetsvoorstel.

Food Law Update

Tijdens de Food Law Update op 18 juni gaat Inge Stoelhorst van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) verder in op de Farm to Fork strategie. Zij zal toelichten hoe het ministerie van VWS tegen deze strategie aankijkt. Inge Stoelhorst gaat tijdens de Food Law Update in op de acties van de Farm to Fork strategie en zet deze af tegen de Nederlandse ambities in het kader van het Nationaal Preventie akkoord.

Tijdens een Q&A vertelt Inge Stoelhorst over de belangrijkste topics op het gebied van etikettering en voedselveiligheid. Waar legt het ministerie van VWS het komende jaar de accenten op? Tijdens de sessie kunnen ook vragen gesteld worden aan het ministerie.

Bekijk het programma van de Food Law Update.

Of meldt je direct aan

Food Law Update

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Lisette Brouwers -  Product Manager Food bij Fairtrade Original

Visie R&D'er: 'Voldoen aan wetgeving stopt niet als je product in de...

VISIE OP WETGEVING - Bij het ontwikkelen van een nieuw product is wetgeving zeer belangrijk. Voldoet het product niet aan de wetgeving, zal je...

Beeld: Shutterstock

Consumentenbond over Nutri-Score: 'Producenten moeten het logo niet...

De Nutri-Score is inmiddels in Nederland het goedgekeurde voedselkeuzelogo. Vanuit de voedingsindustrie klinken zowel positieve als negatieve...

Update Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken per 1 april

Update Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken per 1 april

Op 1 april 2024 is de gewijzigde Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken (RvA) in werking getreden. De vorige versie van deze code stamt uit 2014....

6 aandachtspunten bij het plaatsen van de Nutri-Score

6 aandachtspunten bij het plaatsen van de Nutri-Score

Sinds 1 januari 2024 is de Nutri-Score het officiële voedselkeuzelogo in Nederland. Het logo kan consumenten helpen om producten met een betere...

Misleiding voorkomen? Reclame Code Commissie geeft tips rondom zelfregulering

Misleiding voorkomen? Reclame Code Commissie geeft tips rondom...

De Reclame Code Commissie is bekend vanwege de beoordeling van klachten over voedingsmiddelen. Zij oordelen over deze klachten door middel van...

Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) is een feit: dit zijn de ins en outs

Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) is een feit:...

Half maart is binnen de EU na lang onderhandelen een nieuwe Richtlijn op duurzaamheid aangenomen: de Corporate Sustainability Due Diligence Directive...

VWS start landelijke publiekscampagne Nutri-Score

VWS start landelijke publiekscampagne Nutri-Score

Vanaf begin dit jaar is de Nutri-Score officieel ingevoerd in Nederland. Nu het voedselkeuzelogo op steeds meer producten te vinden is, start het...

VMT sprak afgelopen maanden verschillende mensen uit de industrie over audits

Handig overzicht: tips voor het doorkomen van de audit

Het goed uitvoeren van audits vormt een belangrijk onderdeel van het werk van de kwaliteitsmanager. Maar hoe pak je zo'n audit nu aan? Welke tips...