nieuws

Koudemiddelen die bijdragen aan opwarming van de aarde worden uitgebannen

Technologie & Techniek

De meeste koelinstallaties bevatten koudemiddelen die aanzienlijk bijdragen aan de opwarming van de aarde. In de F-gassenverordening van de EU worden deze middelen zo veel mogelijk uitgebannen. Voor bedrijven met koeling is het belangrijk om hier adequaat op te reageren, zegt Rob Wolthuizen van Uniechemie.

Koudemiddelen die bijdragen aan opwarming van de aarde worden uitgebannen

De koudemiddelen waarvan het handelsquotum in de EU met grote stappen omlaag gaat zijn de zogenaamde HFK’s met hoge GWP-waarden. GWP staat voor Global Warming Potential. De GWP van CO2 is 1; dat is de referentiewaarde. Veel gebruikt koudemiddelen als R507 en R404 hebben een GWP van boven de 2500. Het effect op de opwarming van de aarde is daarmee 2500 keer sterker dan van CO2.

Koudemiddelen

In het kader van de F-gassen-verordening, mogen installaties vanaf 1 januari 2020 niet meer met nieuw koudemiddel met een GWP  van hoger dan 2500 worden bijgevuld. Bijvullen met gerecycled of geregenereerd koudemiddel mag nog wel. “De maatregel kan de prijzen van deze koudemiddelen verder opdrijven en er kan schaarste ontstaan”, zegt Wolthuizen. Dat betekent dat bedrijven bij lekkages fors op kosten kunnen worden gejaagd.

Prijsstabilisatie

Prijzen van HFK’s zijn een aantal jaren geleden, toen het Europese quotum ging dalen,  al fors gestegen. Inmiddels is er sprake van prijsstabilisatie, wat volgens Wolthuizen vooral komt door illegale handel in koudemiddelen. Hij waarschuwt bedrijven voor deze middelen. “Als ze in een installatie worden gevonden ben je als gebruiker in overtreding. Er is geen garantie voor de kwaliteit van de middelen, wat problemen kan opleveren met de koelinstallatie.”

Lagere GWP

Een veilig alternatief is volgens Wolthuizen het koudemiddel te vervangen door een middel met een lagere GWP. Net als een benzinemotor niet op diesel loopt, kun je niet zomaar een installatie met een ander koudemiddel vullen. Voor koudemiddelen als R507 en R404 zijn er echter wel vervangers op de markt. Die hebben een lagere GWP waar je nog een paar jaar mee kunt doordraaien.

Beste optie

Met een GWP van lager dan 400 zit je wat betreft de F-gassenverordening aan de veilige kant. Natuurlijke koudemiddelen en HFO’s met een GWP van rond de 1 zijn de beste opties. Dat betekent wel dat de installatie vervangen moet worden, wat natuurlijk een grote investering met zich meebrengt.

 

Reageer op dit artikel