ArtikelVoedselveiligheid & KwaliteitNieuw voedsel zorgt voor nieuwe risico’s op pathogenen U kent ze wel: Salmonella, Listeria of Campylobacter. Zogenaamde pathogenen: micro-organismen die je ziek maken. Sommige pathogenen ‘wonen’ in een...
ArtikelVoedselveiligheid & KwaliteitDe winterpiek van Campylobacter wordt veroorzaakt door vleesfondue en... Het was al bekend dat de meeste infecties met Campylobacter plaatsvinden in de zomer. Er blijkt echter stelselmatig enkele dagen na Kerstmis en...
ArtikelVoedselveiligheid & KwaliteitPandemie zorgt voor halvering voedseluitbraken in Europa In 2020 werden er in Europa zo’n 3.100 voedseluitbraken gemeld. Dat is een halvering in vergelijking met de jaren 2018 en 2019. Salmonella had met...
ArtikelVoedselveiligheid & KwaliteitDrie keer uitbraak in Zweden: onverwacht Salmonella, histamine en... De autoriteiten in Zweden waren in de maanden augustus en september 2021 volop in het nieuws.
ArtikelVoedselveiligheid & KwaliteitNVWA: Minder voedselgerelateerde ziekte-uitbraken in 2020 door... De NVWA en de GGD kregen vorig jaar veel minder meldingen van voedselgerelateerde infecties dan in 2019. Het lagere aantal infecties is...
ArtikelVoedselveiligheid & KwaliteitNEN-norm in de maak voor challenge testen voor micro-organismen Nederland is nauw betrokken bij het opstellen van een internationale normenreeks over ‘challenge testen’. Het gaat dan over micro-organismen in de...
ArtikelVoedselveiligheid & Kwaliteit6 ernstige en langdurige complicaties door voedselinfecties op een rij Veel mensen denken dat als ze iets verkeerds hebben gegeten, ze een dag of twee doorbrengen op de WC en in bed, maar dat ze daarna hun leven weer...
ArtikelVoedselveiligheid & KwaliteitOn Topic: Wat betekent Campylobacter voor de voedselveiligheid? Wat is het gevaar voor voedselveiligheid van de Campylobacter-bacterie? Waar komt de bacterie voor in de voedingsmiddelenindustrie en hoe ziek kun je...
ArtikelVoedselveiligheid & KwaliteitKinderen besmet met Campylobacter na drinken rauwe melk In maart 2021 werden bijna twintig kinderen in Noorwegen geïnfecteerd met Campylobacter jejuni na het drinken van besmette rauwe melk. De kinderen...
ArtikelVoedselveiligheid & KwaliteitIn de keuken treedt snel kruisbesmetting met Campylobacter op In veel onderzoeken naar kruisbesmetting door met Campylobacter besmette rauwe kip, bleek dat het ondoordacht hanteren van kip kan leiden tot...