24-01-2024 | VMT webinar: minder vocht in productie is meer voedselveiligheid

24-01-2024 | VMT webinar: minder vocht in productie is meer voedselveiligheid

Wat is de rol van ontvochtiging in het bevorderen van voedselveiligheid, met speciale aandacht voor de controle van ziekteverwekkers zoals Campylobacter en Listeria. En welke wetenschappelijke inzichten en praktische toepassingen kunnen hierbij worden toegepast?

Uitgesteld naar 24-01-2024: Webinar minder vocht in productie is meer voedselveiligheid. Aanmelden kan nog altijd, zie onderaan.


Dit webinar biedt deelnemers een diepgaand begrip van hoe ontvochtiging kan bijdragen aan voedselveiligheid, met speciale aandacht voor Campylobacter en Listeria. Het wetenschappelijke bewijs en praktische toepassingen zullen worden behandeld, samen met deskundig advies van Theo Rikken van Munters en twee microbiologen. De Q&A-sessie biedt deelnemers de gelegenheid om hun vragen te stellen en actief deel te nemen.

Sprekers

  • Theo Rikken, adviseur luchtbehandeling en vochtbeheersing
  • Dr. ir. Koen De Reu, microbioloog en senior researcher ILVO Vlaanderen
  • Dr. Geertrui Rasschaert, microbioloog en senior scientist ILVO Vlaanderen
  • Willem Paul de Mooij, presentator en hoofdredacteur VMT

Programma

10:00 | Opening en introductie door hoofdredacteur VMT Willem Paul de Mooij

10:05 | Invloed van vocht op ontwikkeling bacteriën en schimmels

10:15 | Case Campylobacter

We gaan dieper in op onderzoek waaruit blijkt dat het gebruik van een ontvochtiger in een pluimveebedrijf heeft geleid tot een forse vermindering van de aanwezigheid van Campylobacter. Transportkratten voor pluimvee kunnen bijdragen aan de verspreiding van ziekteverwekkers, waarbij die van belang zijn voor de volksgezondheid, zoals Campylobacter, van bijzonder belang zijn. Een strikte reinigingsprocedure en het gebruik van een effectieve desinfectiemethode voor transportapparatuur zijn daarom belangrijk om Campylobacter te voorkomen. In dit onderzoek werd de doeltreffendheid van de huidige desinfectieprocedure in een van de grootste slachterijen in Zweden geëvalueerd en vergeleken met andere desinfectiemethoden. De resultaten toonden aan dat het gebruik van een chemisch desinfectiemiddel in combinatie met drogen met hete lucht (ontvochtiger) de meest effectieve behandeling was, met een gemiddelde vermindering van 3,4 log voor totaal aërobe bacteriën en 3,8 log voor Enterobacteriaceae.

10:30 | Case Listeria monocytogenes

Het blijkt dat de luchtvochtigheid een potentieel effectieve factor is om de groei en persistentie van pathogene micro-organismen te beheersen. Het drogen van oppervlakken is een cruciale laatste stap in de schoonmaak- en desinfectieprocedures in de voedingsindustrie. Ondanks schoonmaak- en desinfectieprocedures wordt de bacterie Listeria monocytogenes vaak aangetroffen in de voedingsindustrie en blijft deze gedurende lange periodes aanwezig. Hoe kunnen we de impact van schommelingen in luchtvochtigheid op de overleving van L. monocytogenes beter begrijpen?

10:45 | Technieken voor ontvochtiging

10:50 | Q&A aan tafel en met kijkers

11:00 | Einde

Lees meer over