Albert Heijn haalt blauwe bessen terug vanwege hepatitis A

Albert Heijn haalt blauwe bessen terug vanwege hepatitis A

Albert Heijn haalt per direct blauwe bessen van het huismerk uit de schappen. Het diepvriesproduct is mogelijk besmet met hepatitis A.

Het gaat om AH Zakje met blauwe bessen 1 kg (diepvries). Klanten worden "dringend" verzocht het product met houdbaarheidsdatum 14 april 2026 en data daarvoor niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Zij krijgen dan het aankoopbedrag terug. Wat de oorzaak is van mogelijke besmetting van de blauwe bessen met hepatitis A, is nog niet bekend.

Klachten

Mensen die de bessen toch al hebben gegeten en daardoor gezondheidsklachten krijgen, kunnen het beste de huisarts raadplegen, aldus Albert Heijn. De supermarktketen biedt haar verontschuldigingen aan voor het ongemak.

Hepatitis A en diepvriesfruit

Diepvriesfruit is vaker betrokken bij hepatitis A-virusuitbraken, zo schreef VMT al eerder. Er is een recente melding in Europa uit 2023 dat in Duitsland mensen zijn getroffen door een hepatitis A-uitbraak door diepvriesaardbeien.

Besmetting met het virus kan plaatsvinden op het bedrijf van de teler van het fruit, door gebruik van besmet water of door geïnfecteerde arbeiders. Kruisbesmetting kan vervolgens gedurende het gehele verwerkingsproces van het fruit plaatsvinden.

Door de lange houdbaarheid en grote stabiliteit van het virus, kunnen diepgevroren producten maanden na aankoop door de consument nog steeds leiden tot ziektegevallen.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: te hoog gehalte...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen februari: te hoog gehalte...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor februari. De laatste wapenfeiten: te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen ei in gratin en mogelijk stukjes olijfpitten in olijfpasta.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen januari: bleekselderij in...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: bleekselderij in Hollandse roerbakmix, te hoog gehalte aan alternaria in tahin en te hoog gehaalte aan pesticide bij andijvie.

Voor abonnees
Voor abonnees
Listeria

Voor abonnees Overzicht: deze producten veroorzaken meeste listeriose gevallen in...

De meeste listeriosegevallen bij mensen zijn afkomstig van rundvlees, gevolgd door kip en zeevruchten. Dat blijkt uit een groot Nederlands onderzoek waarin DNA-onderzoek van Listeria monocytogenes werd gecombineerd met epidemiologische data. In dit artikel een overzicht.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen januari: E. coli in Franse kazen

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor januari: E. coli in Franse kazen, additieven in geassorteerde jellyrietjes en mogelijk E. coli in kaas.

Voor abonnees
Voor abonnees
FDA

Voor abonnees FDA introduceert nieuwe preventiestrategie tegen besmetting van verse...

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft een nieuwe strategie gelanceerd om besmetting van verse en bevroren bessen met virussen zoals hepatitis A en norovirus tegen te gaan. De aanpak, ontwikkeld in samenwerking met de industrie en internationale belanghebbenden, richt zich op hygiëne, wetenschappelijk onderzoek en wereldwijde samenwerking.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Hepatitis A

Voor abonnees Crisismanagement bij besmette Poolse blauwe bessen: hoe nu verder?

De recente besmetting met hepatitis A in diepvries blauwe bessen van Albert Heijn zet voedselveiligheid in de schijnwerpers. De besmette bessen, afkomstig uit Polen, leidden in Nederland tot een grootschalige terughaalactie. Hoewel er snel is gereageerd en consumenten werden geïnformeerd, lijkt in Polen de aandacht voor het incident minimaal. Hoe wordt de situatie verder aangepakt en wat zijn de vervolgstappen in het crisismanagement?

Dual Benelux biedt verzekeringsoplossingen om de financiële verliezen van bedrijven in diverse sectoren, waaronder productterugroepingen, te dekken.Gesponsord
Gesponsord
Terugroepacties

Gesponsord Het perfecte recept voor risicobeperking in een complexe...

Wereldwijde voedseltoeleveringsketens zitten vol verborgen kwetsbaarheden. Eén besmettingsincident of een verplichte terugroepactie kan al genoeg zijn om de bedrijfsvoering te verstoren en de reputatie te schaden waar bedrijven zo hard aan werken. En hoewel preventieve maatregelen zoals industriestandaarden en regelmatige audits kunnen helpen, gaat het toch nog vaak mis.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Wat moet je als productontwikkelaar weten over het onderwerp ultrabewerkte voeding? Deze collectie helpt je op weg
  2. Voor abonneesProveg: Om deze 3 redenen zijn vlees- en zuivelvervangers in Nederland gezonder dan in andere landen
  3. Voor abonneesLeidt de verwachting dat gluten ziek maakt tot maag-darmklachten?
  4. Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar bepalend zijn
  5. Trends voor 2025 in de ogen van jonge QA'ers en R&D'ers
  6. Biologische labels winnen aan populariteit: 'Internationale normen ontbreken nog'
  7. QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet altijd willen horen'
  8. Directeur FSSC over audits: 'Het proces is ouderwets, we kunnen veel meer met data en AI'
  9. Voor abonneesOverzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische grondstoffen
  10. AHDB zet in op uitrol leveranciers voor export Brits vlees
  1. Startup bouwt fabriek voor suikervrije, plasticvrije lolly: 'We willen de Tony's Chocolonely van snoep worden'
  2. Voor abonneesOverzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij
  3. Voor abonneesGluten- en tarwegevoeligheid: zijn spelt en emmer gunstiger?
  4. Best bekeken VMT-video's in 2024: van CSRD tot minerale oliën en claims
  5. Bert Urlings versterkt VMT-redactie voor Thema Update Voedselveiligheid
  6. Voor abonneesNieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als bron
  7. Voor abonneesKosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip
  8. Voor abonneesEscherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel
  9. Voor abonneesHet oeroude worstenbroodje, maar dan Halal gecertificeerd
  10. Belgische voedingsproducenten kunnen samen met supermarkten gezonde keuzes pushen