Past de nieuwe leverancier wel bij je organisatie? Laat een leveranciersaudit uitvoeren

Stel, je bent op zoek naar een nieuwe leverancier. Je hebt een eerste selectie gemaakt van leveranciers die op papier aan alle eisen en wensen voldoen. Het liefst zou je live letterlijk in de keuken kijken om te zien of de medewerkers alle protocollen ook echt naleven. En hoe de voedselveiligheid en kwaliteit zijn geborgd, door kritisch door te vragen. Maar dat kost tijd. Hoe kom je erachter welke leverancier in de praktijk ook écht geschikt is?
Delen:

Met de leveranciersaudits van Eurofins hoef je een nieuwe leverancier niet zelf te controleren. De ervaren en onafhankelijke experts weten precies waar zij op moeten letten. Ze geven na de audit een compleet beeld van hoe de leverancier de kwaliteit en voedselveiligheid heeft geborgd. Zo voldoe je aan de eisen voor leveranciersbeheersing van een voedselveiligheidsstandaard zoals BRC.

Eurofins beoordeelt als onafhankelijke partij tijdens een audit het kwaliteitssysteem en de naleving daarvan. Dat kan met een totale audit voor de algehele voedselveiligheid of toegespitst op één onderdeel, zoals Listeriabeheersing of een audit die zich richt op een klacht, recall of calamiteit.

Flexibiliteit in bepalen scope en type audit

Onderdelen van een audit zijn bijvoorbeeld: leveranciersbeoordeling, monsternameschema’s, food defense, food integrity en productontwikkeling. In overleg met de auditor wordt het onderwerp en het doel van de audit bepaald. Er is keuze uit verschillende typen audits:

  • 0-meting voor een continue kwaliteitsimpuls of een toetsing van waar je staat
  • Interne audit voor een eigen leveranciersbeoordelingssysteem
  • Pre-audit vóór een certificeringsaudit of controle van de NVWA
  • Toelatingsaudit voor nieuwe leveranciers
  • Monitoringsaudit voor bestaande leveranciers

Over de auditoren

Dankzij het internationale netwerk van Eurofins beschikken de auditoren over een up-to-date en uitgebreid kennis- en datanetwerk. Zij hebben jarenlange ervaring als auditor of Lead assessor. Hierdoor kunnen ze de risico’s per voedingssegment en productgroep eenvoudig nagaan. Die informatie vormt de basis voor een audit.

De auditoren hebben expertise in de sectoren food, non-food en diervoeding. Ze gebruiken een overzichtelijk format voor de audit en voor de verslaglegging, maar kunnen ook een format van de opdrachtgever hanteren of het format aanpassen op basis van specifieke wensen.

Leveranciersbeoordelingssysteem

De specialisten van Eurofins denken graag met mee over leveranciersbeoordelingssystemen, of ze zetten een nieuw systeem op. Daarbij analyseren ze de risico’s binnen je leveranciersportfolio en stellen ze vragenlijsten op, die je kunt afnemen bij leveranciers. Het stellen van de juiste vragen is belangrijk, zeker bij import uit risicogebieden.

Dit artikel is gesponsord door Eurofins

Dit vind je misschien ook interessant