Past de nieuwe leverancier wel bij je organisatie? Laat een leveranciersaudit uitvoeren

Past de nieuwe leverancier wel bij je organisatie? Laat een leveranciersaudit uitvoeren

Stel, je bent op zoek naar een nieuwe leverancier. Je hebt een eerste selectie gemaakt van leveranciers die op papier aan alle eisen en wensen voldoen. Het liefst zou je live letterlijk in de keuken kijken om te zien of de medewerkers alle protocollen ook echt naleven. En hoe de voedselveiligheid en kwaliteit zijn geborgd, door kritisch door te vragen. Maar dat kost tijd. Hoe kom je erachter welke leverancier in de praktijk ook écht geschikt is?

Met de leveranciersaudits van Eurofins hoef je een nieuwe leverancier niet zelf te controleren. De ervaren en onafhankelijke experts weten precies waar zij op moeten letten. Ze geven na de audit een compleet beeld van hoe de leverancier de kwaliteit en voedselveiligheid heeft geborgd. Zo voldoe je aan de eisen voor leveranciersbeheersing van een voedselveiligheidsstandaard zoals BRC.

Eurofins beoordeelt als onafhankelijke partij tijdens een audit het kwaliteitssysteem en de naleving daarvan. Dat kan met een totale audit voor de algehele voedselveiligheid of toegespitst op één onderdeel, zoals Listeriabeheersing of een audit die zich richt op een klacht, recall of calamiteit.

Flexibiliteit in bepalen scope en type audit

Onderdelen van een audit zijn bijvoorbeeld: leveranciersbeoordeling, monsternameschema’s, food defense, food integrity en productontwikkeling. In overleg met de auditor wordt het onderwerp en het doel van de audit bepaald. Er is keuze uit verschillende typen audits:

  • 0-meting voor een continue kwaliteitsimpuls of een toetsing van waar je staat
  • Interne audit voor een eigen leveranciersbeoordelingssysteem
  • Pre-audit vóór een certificeringsaudit of controle van de NVWA
  • Toelatingsaudit voor nieuwe leveranciers
  • Monitoringsaudit voor bestaande leveranciers

Over de auditoren

Dankzij het internationale netwerk van Eurofins beschikken de auditoren over een up-to-date en uitgebreid kennis- en datanetwerk. Zij hebben jarenlange ervaring als auditor of Lead assessor. Hierdoor kunnen ze de risico’s per voedingssegment en productgroep eenvoudig nagaan. Die informatie vormt de basis voor een audit.

De auditoren hebben expertise in de sectoren food, non-food en diervoeding. Ze gebruiken een overzichtelijk format voor de audit en voor de verslaglegging, maar kunnen ook een format van de opdrachtgever hanteren of het format aanpassen op basis van specifieke wensen.

Leveranciersbeoordelingssysteem

De specialisten van Eurofins denken graag met mee over leveranciersbeoordelingssystemen, of ze zetten een nieuw systeem op. Daarbij analyseren ze de risico’s binnen je leveranciersportfolio en stellen ze vragenlijsten op, die je kunt afnemen bij leveranciers. Het stellen van de juiste vragen is belangrijk, zeker bij import uit risicogebieden.

Dit artikel is gesponsord door Eurofins

foto: shuterstock

Visfederatie spreekt zich uit over prijsstijging en 'oogknipingreep'...

Albert Heijn meldde vorige week geen zaken meer te doen met garnalenleveranciers die de beestjes ontdoen van de ogen. De Nederlandse Visfederatie...

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: stukjes rood plastic in palingworst

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: stukjes rood plastic in...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: stukjes rood plastic in palingworst.

Beeld: Shutterstock

Minder recalls in België dan voorheen

Het aantal terugroepingen in het België neemt af. Dat meldt FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.

Halfjaar durende Amerikaanse uitbraak E. coli in rauwmelkse kaas is voorbij

Halfjaar durende Amerikaanse uitbraak E. coli in rauwmelkse kaas is...

Gedurende een klein half jaar was er sprake van een E. coli-uitbraak in de Verenigde Staten vanwege consumptie van rauwmelkse kaas.

Kraanwater in Amerika mag veel minder PFAS bevatten dan in Europa

Kraanwater in Amerika mag veel minder PFAS bevatten dan in Europa

Amerikaanse autoriteiten hebben aangekondigd een drinkwaterstandaard in te voeren om burgers te beschermen tegen PFAS. De nieuwe Amerikaanse normen...

PFAS in voeding is een nieuw zorgenkindje voor de voedingsindustrie. (Foto: Shutterstock)

Gezondheidsdienst waarschuwt voor eieren met PFAS

De Friese GGD adviseert om voorlopig geen eieren te eten van kippen die scharrelen rondom de Jelsumer Fear en Lytse Feart, twee vaarten ten noorden...

Bron: Pixabay

Cashewnoten teruggeroepen vanwege salmonella

Een bedrijf uit Californië in de Verenigde Staten roept partijen Trader Joe's Nuts die in Amerika op de markt zijn gebracht terug omdat ze mogelijk...

Bron: Pixabay

2 doden en 6 zieken in Taipei door bongkrekzuur

In een restaurant in Taipei, Taiwan hebben 21 gasten een voedselvergiftiging opgelopen na het eten van hetzelfde soort eten. Twee gasten overleden en...