Coca-Cola test eerste prototype van papieren fles in Hongarije

Coca-Cola test eerste prototype van papieren fles in Hongarije
Het huidige prototype, versie 1.0.

"De testfase is een mijlpaal in onze zoektocht naar de ontwikkeling van een papieren fles", zegt Daniela Zahariea, directeur Technical Supply Chain & Innovation bij Coca-Cola Europa. "Mensen verwachten dat Coca-Cola nieuwe, innovatieve en duurzame verpakkingen ontwikkelt en op de markt brengt.

"De testfase is een mijlpaal in onze zoektocht naar de ontwikkeling van een papieren fles", zegt Daniela Zahariea, directeur Technical Supply Chain & Innovation bij Coca-Cola Europa. “Mensen verwachten dat Coca-Cola nieuwe, innovatieve en duurzame verpakkingen ontwikkelt en op de markt brengt. Daarom werken we samen met experts zoals Paboco (The Paper Bottle Company) aan open experimenten, zoals dit proefproject waarbij de fles echt in de markt zal gezet worden. Het is een van de manieren om uiteindelijk een ‘World Without Waste’ te realiseren."

Prototype

Het huidige prototype bestaat uit een papieren omhulsel met een recycleerbare plastic binnenlaag en dop. Dat maakt de fles geschikt voor zowel koolzuurhoudende en niet-koolzuurhoudende dranken. Het uiteindelijke doel is een fles die als papier kan worden gerecycleerd. Het uiteindelijke doel is om een fles te ontwikkelen die volledig als papier kan worden gerecycleerd.

Eerste testen in Hongarije

In het tweede kwartaal van dit jaar zal er een eerste test plaatsvinden met de papieren fles op de Hongaarse markt. Tweeduizend consumenten zullen AdeZ, een plantaardig drankje van The Coca-Cola Company, in de nieuwe fles kunnen proeven via een samenwerking met kifli.hu, een van de snelst groeiende online retailers in Hongarije.

Hoe reageert de consument

“Deze test is een belangrijke stap waarmee we kunnen beoordelen hoe de papieren fles het in de praktijk doet en hoe de consument erop reageert”, aldus Stijn Franssen, R&D Packaging Innovation Manager bij Coca-Cola Europe. “De samenwerking met Paboco  is erop gericht om een papieren fles te ontwikkelen die volledig kan worden gerecycleerd als papier."

"Deze proef zal ons waardevolle inzichten en feedback opleveren. Dit is een spannende nieuwe stap voor ons, want we verlaten nu het lab en stappen de echte wereld binnen. Consumenten zullen nu voor het eerst een van onze producten drinken uit een potentiële nieuwe papieren verpakking”, voegt hij eraan toe.

Wereldwijde visie

De innovatieve verpakking  is een nieuwe stap in het verwezenlijken van de wereldwijde visie van The Coca-Cola Company om een wereld zonder afval (World Without Waste) te bereiken. Zo heeft Coca-Cola in West-Europa, en dus ook in België, als doelstelling om 100% van zijn verpakkingen in te zamelen tegen 2025.

Verpakkingen mogen immers nooit als zwerfvuil op straat eindigen. Verder wil Coca-Cola al zijn verpakkingen 100% recycleerbaar maken (vandaag is dit 97% in België) en moeten alle plastic verpakkingen minimaal 50% gerecycleerd materiaal bevatten tegen 2023, een target dat we vandaag al ruim overschrijden in België, met gemiddeld 62% gerecycleerd materiaal.

Yves De Groote

Yves De Groote

Redacteur VMT Food België

Kees de Jong (links) presenteert het Mobi Mushroom-concept aan Henk Staghouwer (rechts), voormalig Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Paddenstoelen vervangen de veestapel? Mobiele kwekerij moet...

Hoe kan de voedingsmiddelenindustrie minder CO2 produceren? Mobi Mushroom en paddenstoelenproducent Mitro Fresh hebben een mobiele 40-foot container ontwikkeld waarin paddenstoelen groeien zoals shiitake, enoki of oesterzwam. De bedrijven zien dat boeren onder druk staan doordat de overheid verwacht dat de veestapel krimpt. Is een paddenstoelencontainer een duurzamere oplossing als alternatief op de afnemende veestapel?

Lamb Weston maakt verpakkingen van gebruikte frituurolie  

Lamb Weston maakt verpakkingen van gebruikte frituurolie

Frietproducent Lamb Weston verpakt haar aardappelproducten voortaan in een alternatieve verpakking gemaakt van gebruikte frituurolie. De verpakking is bedoeld voor de Europese retail en zorgt volgens de producent voor 30% minder CO2-uitstoot dan de oude verpakking.  

'Ontbossingswet EU zet kleine boeren wereldwijd buitenspel'

'Ontbossingswet EU zet kleine boeren wereldwijd buitenspel'

De Europese ontbossingswet (EUDR) die eind dit jaar ingaat, zet wereldwijd miljoenen kleine boeren buitenspel. Dat is de grote angst van veel palmolieproducenten en sojaolieproducenten. "Kleine leveranciers zijn niet in staat om te tippen aan de hoge kosten en de administratieve lasten die de wet met zich meebrengt."

Consument koopt meer duurzame voeding

Consument koopt meer duurzame voeding

Consumenten in Nederland gaven vorig jaar 12,6 miljard euro uit aan voeding. De totale hoeveelheid verkochte duurzame voedselproducten groeide 3 procent. Het volume van al het verkochte voedsel nam 1 procent toe.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand...

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: etiketteringsfout Filet de Saxe

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: etiketteringsfout...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: ettikeringsfout Filet de Saxe, mogelijke Salmonella in droge...

Ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24

Ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24

Tijdens de ingrediëntenvakbeurs Intrafood:24 op 25 en 26 september ontmoetten vooral ingrediëntenleveranciers en voedingsbedrijven in Kortrijk Xpo....

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

KENNISPARTNER - COLUMN - 'Nieuw' is een veelgebruikte term op verpakkingen; het trekt extra de aandacht van de consument. Maar wanneer mag je die...

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

De Nederlandse supermarkten willen uitstel van de nieuwe Europese anti-ontbossingswet.

Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van Albert Heijn, Peel Pioneers, Lowlander en Riedel (update)

Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van...

Wat zijn de nieuwste inzichten van de invloed van leefstijl op de gezondheid, wat moet een productontwikkelaar weten over duurzaamheidskeurmerken en...

Belgische recalls en waarschuwingen september: salmonella in kipfilet

Belgische recalls en waarschuwingen september: salmonella in kipfilet

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van september: salmonella in kipfilet, ontoereikende warmtebehandeling...

Food Future Event: hoe gaat een productontwikkelaar om met het onderwerp ultrabewerkte voeding om?  

Food Future Event: hoe gaat een productontwikkelaar om met het...

Ultrabewerkte voeding een term die doet al een aantal jaar de ronde. In het afgelopen jaar won het flink aan aandacht door de publicatie van...