Insectenkweker Protix wint Nederlandse Innovatie Prijs 2020

Insectenkweker Protix wint Nederlandse Innovatie Prijs 2020

Wegens vooruitstrevende innovaties op het gebied van duurzaamheid heeft het Noord Brabantse bedrijf Protix de Nederlandse Innovatieprijs 2020 ontvangen.

De Nederlandse Innovatie Monitor ligt aan de grondslag van de Nederlandse Innovatie Prijs. De monitor is een groot jaarlijks onderzoek naar innovatie in Nederland. Onder de regie van hoogleraar Strategie & Innovatie Henk Volberda wordt de monitor uitgevoerd door het Amsterdamse Centre for Business Innovation.

Circulaire aanpak

Protix ontwikkelde een nieuwe circulaire aanpak waarmee voedselresten gebruikt worden als voer voor insecten. De insecten die zij hiermee kweken dienen later weer als grondstof voor voeding van vee en vissen. Dit is volgens het bedrijf een grote verbetering ten opzichte van de niet duurzame diervoeder alternatieven die momenteel gebruikt worden zoals soja, vismeel en palmolie.

Tegengaan boskap

“Insecten helpen overbevissing en boskap voor sojateelt tegen te gaan. Het kweekproces is volledig geautomatiseerd, slimme algoritmes en robotica worden bij het geavanceerde proces ingezet zodat het groeiproces van insecten op het niveau van een larf of krat kan worden gestuurd”, vertelt Protix over de innovatie.

Oplossen maatschappelijke problemen

“Protix loopt voorop in het toepassen van nieuwe technologieën en investeert substantieel in onderzoek en ontwikkeling. Het bedrijf laat ook echt zien dat technologie en werkgelegenheid hand in hand gaan én het bedrijf draagt bij aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Protix ziet kansen waar anderen bedreigingen zien, investeert in mensen en realiseert ook groei.  Protix is daarmee echt een boegbeeld van de nieuwe economie”, aldus Henk Volberda, juryvoorzitter van de Nederlandse Innovatie Monitor.

Vooruitstrevend

Circa 14.000 bedrijven zijn benaderd voor dit innovatie onderzoek, ongeveer 1.000 bedrijven hebben uiteindelijk meegewerkt. Na aanvullend onderzoek, waaronder deskresearch en interviews, zijn tien bedrijven genomineerd voor de prijs. Uit deze top tien zijn vervolgens drie finalisten geselecteerd. Wegens de nieuwe oplossingen die het bedrijf biedt, de vooruitstrevendheid op technologieën, aandacht voor menselijk kapitaal, ondernemerschap en samenwerking, wees de jury Protix aan als winnaar van de innovatie prijs.

Week van VMT

Insecten zijn een duurzame bron van eiwitten en daardoor een goed alternatief voor vlees. Het is nu nog een nicheproduct, het grote publiek heeft het nog niet omarmd. Maar is de consument eigenlijk wel klaar voor insecten? Tijdens de Week van VMT wordt dit uitgebreid besproken door Ebba Hoogenraad van Hoogenraad & Haak, George Brandenburg van de Krekerij en Marleen Onwezen, onderzoeker consumentengedrag van de WUR.

Bekijk het programma voor alle dagen

Meld u direct aan

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

De Belgische zuivelverwerker Milcobel investeerde 19 miljoen euro in een membraan-installatie die het eiwit filtert uit de weistroom die vrijkomt bij...

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn CO2-uitstoot verminderen

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn...

Albert Heijn introduceert half om halfproducten die een combinatie zijn van kip en rundvlees. Dit product heeft een lagere CO2e-uitstoot dan regulier...

Joep Rats, NZO: "Er is een verdedigende houding ontstaan, omdat de sector zich aangevallen voelt. Dat is logisch. Maar het is belangrijk om samen naar oplossingen te zoeken in plaats van tegenover elkaar te staan."

NZO-directeur: 'In een meer plantaardig voedingspatroon hebben we...

De zuivelsector wordt vaak neergezet als 'heel vervuilend' en zou daarom sterk moeten worden teruggedrongen. Dat steekt Joep Rats, nu sinds enkele...

Beeld: Arla Foods Ingredients

Van reststroom tot innovatie: Arla verwerkt wei tot gefermenteerd...

Arla Foods Ingredients lanceert een nieuw product in Latijns Amerika. Het yoghurtdrankje is ontwikkeld op basis van wei-reststromen. Veel bedrijven...

Foto: Shutterstock

Standaarden in ontwikkeling: 'Voedselveiligheid moet niet ten koste...

De belangrijkste GFSI-erkende foodnormen zoals BRCGS, IFS of FSSC 22000, zijn bezig om duurzaamheid binnen de standaarden te verankeren. Geen...

Foto: Jumbo Supermarkten. 
v.l.n.r.: Ron Krekels (algemeen directeur Uniekaas Holland), Guus Mensink (bestuursvoorzitter DOC Kaas), Leonie en Frans Zanderink (melkveehouders), Menno Wigtman (inkoopmanager Jumbo Supermarkten)

Jumbo nieuwe 'kaas koers' in met Uniekaas Holland en DOC Kaas

Jumbo Supermarkten zet naar eigen zeggen een stap richting de verduurzaming van haar kaasketen. Dit doet het bedrijf in samenwerking met Uniekaas...

Beeld: Burg Group

Burg Group breidt uit naar de Verenigde Staten: 'Meer mensen weten...

Natuurazijn producent Burg Group heeft een nieuwe productielocatie geopend in de Verenigde Staten. Het is voor de producent de eerste vestiging...

Consumenten kopen meer biologisch fruit

Consumenten kopen meer biologisch fruit

25% van de foodomzet komt vanuit producten met een keurmerk. Dat blijkt uit de jaarlijkse Monitor Keurmerken Retail van Circana. Volgens de...