Geluk (FNLI) en Jansen (CBL) samen in podcast: 26.000 vrachtwagens frietaardappelen die we niet kunnen afzetten

Geluk (FNLI) en Jansen (CBL) samen in podcast: 26.000 vrachtwagens frietaardappelen die we niet kunnen afzetten

Marian Geluk, directeur van de FNLI en Marc Jansen, directeur van het CBL vertellen samen over de uitdagingen van corona in een podcast van RUG-hoogleraar Laurens Sloot.

Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) herinnert zich nog goed toen hij de eerste duidelijke signalen van corona zag. “Het was maandag 24 februari. Ik was net terug van vakantie. We hebben toen gelijk het draaiboek van de Mexicaanse griep uit de kast gehaald."

Corona

Marian Geluk, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie hoorde dat grote Nederlandse foodmultinationals problemen ondervonden door corona in China. “Ik deed toen wat lacherig. Ik dacht dit is Wuhan, China. Dit overkomt ons niet.”

Dat is nu wel anders. Ze neemt de coronacrisis uitermate serieus. Op de ochtend van 8 april was er nog overleg met alle negentien branches die bij koepelorganisatie FNLI zijn aangesloten. “Het borgen van de voedselvoorziening is zo belangrijk voor onze economie.”

Jansen is het met haar eens: “Dat is het mooie van onze voedselketen. Alles is zo vanzelfsprekend. Je ziet niet meer hoe bijzonder het is.” De supermarktvoorman maakte zeker in de eerste coronaweken dagen van zestien, zeventien uur. “Maar dat is absoluut geen verloren tijd geweest. We konden ook goed schakelen met de overheid.”

Green Lanes

Geluk is als crisismanager voor de voedingsmiddelenindustrie continue bezig om ervoor te zorgen dat de voedselproductie blijft draaien. Ze voerde vele gesprekken op Europees niveau om ervoor te zorgen voor zo min mogelijk gedoe aan de Europese grenzen vanwege lockdowns. Wat de Europese Commissie goed heeft gedaan is het instellen van zogeheten ‘green lanes’ zodat de vrachtwagens met voedsel geen oponthoud hadden aan de grenzen, legt ze uit.

Zuivel en frietaardappelen

De FNLI-directeur is trots op de Nederlandse voedingsindustrie. “In sommige (EU) landen liep zuivel in de sloot omdat ze die niet konden afzetten. In Nederland gebeurt dat niet. Hier zit de zuivelketen beter in elkaar dan in veel andere landen.” Een probleem dat in Nederland speelt, zegt ze is dat er problemen zijn met de afzet van frietaardappelen. 26.000 vrachtwagens met frietaardappelen wachten op een afnemer. Geluk wil hierover in gesprek met de overheid over hoe deze dreigende voedselverspilling aan te pakken.iran frietfabriek 6-A1100x825

Kosten supermarkten

Het mag dan lijken alsof supermarkten vooral profiteren van de coronacrisis, maar niets is minder waar, benadrukt Jansen. Veel kleine supermarkten in binnensteden zagen hun omzetten met meer dan 50% kelderen. En wat te denken van de extra kosten die supers maken voor beveiliging, extra schoonmaken, de inzet van extra personeel, het plaatsen van schermen van plexiglas en hoge transactiekosten in de keten. Die laatste kunnen gelukkig gedeeld worden met onder andere de fabrikanten. 1262777310supermarkten

Tsunami

Al gaat de pandemie straks een keer voorbij, de gevolgen zullen nog lang nadreunen. “We verwachten dat er een tsunami van economische effecten over ons heen komt”, zegt Jansen. “De overheid moet zijn prioriteiten gaan stellen, de economie moet blijven draaien. Anders wordt het straks alleen maar erger.”

FrieslandCampina concentreert productie en sluit kaasfabriek, totaal 186 banen verloren

FrieslandCampina concentreert productie en sluit kaasfabriek, totaal...

FrieslandCampina heeft vandaag plannen aangekondigd zijn productie in Nederland te optimaliseren. Zo wil het bedrijf activiteiten in Leeuwarden meer concentreren en de productie van natuurkaas in het Limburgse Born verplaatsen naar het Friese Workum. Door deze plannen komen volgens FrieslandCampina 186 banen te vervallen.

Beeld: Shutterstock

Consumentenbond: 'Supermarkten strooien met niet-bestaande,...

Supermarkten, vooral Aldi, Dirk en Jumbo, gebruiken "misleidende trucs" om hun klanten te laten geloven dat producten blijvend goedkoper zijn geworden. Dat zegt de Consumentenbond na een inventarisatie van honderden prijsverlagingen op de websites en in filialen van de supers.

Beeld: Shutterstock

Zuivelsector slaat op trom: 'Wij zijn banenmotor van platteland'

De NZO, spreekbuis van de Nederlandse zuivelindustrie, stelt dat de gehele zuivelsector in Nederland goed is voor bijna 84.000 banen. Dat is inclusief de ruim 14.300 melkveehouders. "Dat betekent dat naast elke melkveehouder vijf andere mensen in de keten aan het werk zijn", aldus NZO.

Zo wil Lidl België de verkoop van plantaardige eiwitproducten verdubbelen 

Zo wil Lidl België de verkoop van plantaardige eiwitproducten...

Supermarktketen Lidl België geeft aan de verkoop van plantaardige eiwitproducten te willen verdubbelen tegen 2030. Uit eigen onderzoek blijkt dat klanten bereid zijn meer plantaardige producten te kopen als de prijzen lager zijn. Daarom voert Lidl vanaf 15 mei een flinke prijsverlaging in.

Weg met het blauwe champignonbakje? Belgische retailers ontwikkelen herbruikbaar alternatief

Weg met het blauwe champignonbakje? Belgische retailers ontwikkelen...

Albert Heijn, ALDI, Carrefour, Colruyt, Delhaize en Lidl verenigen zich in de Reusable Packaging Coalition. Ze willen de mogelijkheden rond hergebruik van verpakkingen onderzoeken. In een eerste proefproject zetten ze de overstap naar herbruikbare verpakkingen voor champignons in regio Mechelen.

Onderzoek: supermarkten promoten gezonde voeding onvoldoende

Onderzoek: supermarkten promoten gezonde voeding onvoldoende

Supermarkten ondernemen nauwelijks stappen om hun assortiment gezonder te maken. Volgens denktank Questionmark bestaat 83 procent van de supermarktaanbiedingen nog altijd uit ongezonde producten. Ekoplaza doet het het beste. Jumbo, Aldi, Albert Heijn en Plus lopen achter.

De warmtepomp die bij FrieslandCampina is geïnstalleerd.

Eerste stoomproducerende warmtepomp van Nederland bij...

FrieslandCampina heeft een primeur in Nederland: in de zuivelfabriek in Maasdam draait sinds oktober 2024 een stoomproducerende warmtepomp, waarmee CO2-uitstoot met 30% wordt teruggedrongen en het energieverbruik met ongeveer 10%. Een interview met Gerrit Westhoff, Global SHE & Sustainability Director en Nienke van Driel, Procestechnoloog bij de technologie-afdeling van de Global Supply Chain-organisatie van FrieslandCampina.

Meer plantaardig en minder dierlijk in de supermarkt? Benchmark geeft inzicht in wat goed gaat en wat niet

Meer plantaardig en minder dierlijk in de supermarkt? Benchmark geeft...

Supermarkten hebben stevige doelen geformuleerd voor de transitie naar meer plantaardig: 60/40 plantaardig/dierlijk in 2030. Met hun beleid en in hun assortimenten, aanbiedingen en winkelinrichting kunnen supermarkten de consumptie van minder dierlijk en meer plantaardig bevorderen. Hoe vordert het? Supermarkten lijken flink te experimenteren, maar er is meer nodig.

HAK verlaagt prijzen peulvruchten

HAK verlaagt prijzen peulvruchten

HAK wil dat consumenten vaker peulvruchten eten Daarom verlagen ze de consumentenadviesprijs van het merendeel van haar producten.

Jumbo introduceert Jumbo's: een foodmerk tussen A-merk en huismerk in

Jumbo introduceert Jumbo's: een foodmerk tussen A-merk en huismerk in

Jumbo introduceert een nieuw foodmerk: Jumbo's. Volgens de supermarktketen combineert het merk kwaliteit en betaalbaarheid. De eerste producten onder dit merk zijn een reeks verse maaltijden, sauzen, koffie en ontbijtproducten zoals fruitspreads.

Consumentenbond ziet meer volkoren granen in kant-en-klaarmaaltijden van huismerken

Consumentenbond ziet meer volkoren granen in kant-en-klaarmaaltijden...

In kant-en-klare maaltijden zijn steeds vaker volkorengranen verwerkt, concludeert de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek naar 400 kant-en-klaarmaaltijden met pasta, noedels, rijst of couscous.

Meldwijzer onveilige levensmiddelen: Platform Voedselveiligheid zoekt naar ervaringen van bedrijven

Meldwijzer onveilige levensmiddelen: Platform Voedselveiligheid zoekt...

Platform Voedselveiligheid is een samenwerkingsverband van brancheverenigingen in de levensmiddelenindustrie. Zij vraagt producenten naar de ervaringen met de meldwijzer voor onveilige levensmiddelen. Dit is onderdeel van een evaluatie die momenteel plaatsvindt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In dit bericht meer over hoe je kunt deelnemen aan de enquête.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.