Rol bedrijfsleven belangrijk binnen platform opkomende voedselveiligheidsrisico's

Rol bedrijfsleven belangrijk binnen platform opkomende voedselveiligheidsrisico's

Een nieuw op te richten platform moet opkomende voedselveiligheidsrisico's in kaart gaan brengen. Het is nog afwachten welke rol het bedrijfsleven en andere partijen binnen de voedselketen zelf zullen krijgen binnen dit nieuwe platform. Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), zal tijdens hef Food Safety Event op 28 november toelichten welke rol hij idealiter ziet voor het bedrijfsleven.

Eind oktober reageerde het kabinet op het rapport ‘Opkomende voedselveiligheidsrisico’s’ van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het kabinet neemt de aanbeveling van de OVV over en wil nog dit jaar een platform samenstellen met inhoudelijke experts van het RIVM, Wageningen Food Safety Research (WFSR, voorheen Rikilt, red.), het Cgtb, de NVWA en andere relevante organisaties. Het platform moet gaan adviseren of en op welke wijze signalen worden opgepakt binnen de huidige risicobeoordeling, onderzoeksprogrammering en handhaving. Het RIVM heeft van het kabinet de opdracht gekregen met een voorstel te komen.

Rol bedrijfsleven

In deze kamerbrief wordt nog niet ingegaan op de die het bedrijfsleven of de voedingsmiddelenindustrie hierbinnen zal kunnen spelen. In hoeverre de RIVM een actieve rol voor het bedrijfsleven meeneemt in het voorstel en hoe deze rol er dan uit zal zien, is ook nog niet bekend.

Aanbevelingen en conclusies OVV

Wel gaf de OVV eerder in de aanbevelingen van het rapport Opkomende voedselveiligheidsrisico’s aan dat het wenselijk is dat een platform signalen bijeenbrengt uit zoveel mogelijk bronnen, dus ook vanuit het bedrijfsleven.

Verder concludeerde de OVV dat nu bij zowel overheid als bedrijfsleven te weinig urgentie is om methoden en werkwijzen te ontwikkelen en te implementeren waarmee opkomende risico’s vroegtijdig in beeld kunnen worden gebracht. Ook signaleerde het rapport dat gemeenschappelijke initiatieven van bedrijven, onderzoeksinstanties en lidstaten binnen de EU maar moeilijk van de grond komen. En dat mogelijkheden voor bedrijven om problemen en misstanden te kunnen melden aan de toezichthouder te beperkt zijn. “Het ontbreekt aan positieve stimulansen om dergelijke informatie te delen”, aldus het rapport.

Dijsselbloem op Food Safety Event 

Hoewel Dijsselbloem op het Food Safety Event op 28 november nog geen diepgaand oordeel kan geven over de kamerbrief, houdt hij ons als slot van het event een spiegel voor. Laten we ons elke keer verrassen door nieuwe voedselveiligheidsincidenten? Waarom is een waakhond voor opkomende voedselveiligheidsrisico’s nodig? En wat kunnen bedrijven zelf doen om het volgende incident voor te zijn?

Bekijk hier het hele programma van het Food Safety Event op 28 november in Flint Amersfoort en meld u snel aan.

Eerder die middag geeft de OVV een workshop ‘Opkomende voedselveiligheidsrisico’s in het vizier

Onderzoekers Frits Bloemendaal en Marjolein Baart van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dagen het publiek uit om na te denken over voedselveiligheidsincidenten die nog niet zijn gebeurd. Hoe kun je de ontwikkelingen en risico’s beter in beeld krijgen en de incidenten eerder zien aankomen?

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Navigeren door IFS Logistics 3: veelgestelde vragen en antwoorden

Navigeren door IFS Logistics 3: veelgestelde vragen en antwoorden

De definitieve versie van IFS Logistics 3 is al geruime tijd uit. Audits volgens deze nieuwe versie kunnen vanaf 1 juni 2024 plaatsvinden. Voor alle...

Nederlandse recalls en waarschuwingen mei: geroosterde paprikareepjes met glas

Nederlandse recalls en waarschuwingen mei: geroosterde paprikareepjes...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van mei. De laatste wapenfeiten: geroosterde paprikareepjes met glas en...

Wat zijn de fijne kneepjes om de productie brandschoon en Listeria buiten de deur te houden?

Hygiëne en techniek komen samen in voedselfabriek: dit is waarom dat...

Hygiëne en techniek zijn twee totaal verschillende dingen die samenkomen bij bereiding van voedingsmiddelen. Het goed vertalen van hygiënisch ontwerp...

foto: shutterstock

Gezondheidsraad: 'Overheid weet niet aan hoeveel chemische stoffen...

De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Volgens de Gezondheidsraad wordt dit 'niet gemeten, maar...

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: foutief etiket oranje soesjes en rozijnen krentenbollen

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: foutief etiket oranje...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: foutief etiket rozijnen...

Belgische recalls en waarschuwingen april: te veel glycidyl-esters in ghee en salmonella in boomstammetjes en spekburger

Belgische recalls en waarschuwingen april: te veel glycidyl-esters in...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: te veel glycidyl-esters in ghee en...

Microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU: bevindingen, risico's en hygiënische maatregelen

Microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU:...

Hoewel de microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU over het algemeen goed is, worden de hygiënenormen nog vaak overschreden....

EFSA neemt controle van parasieten bij vissen onder de loep

EFSA neemt controle van parasieten bij vissen onder de loep

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) beoordeelde methoden om parasieten bij vissen te controleren, op te sporen en te doden.