Detectie van bottlenecks leidt tot efficiency en flexibele productie

Detectie van bottlenecks leidt tot efficiency en flexibele productie

KENNISPARTNER - Door continu en geautomatiseerd de bottlenecks van een productielijn te traceren en aan te passen kan een productielijn in korte tijd veel efficiënter gaan draaien. Door de lijnen als modulaire blokken te benaderen en te optimaliseren leidt dit tot een flexibele productie.

Cloud based oplossingen met draadloze sensoren, tegen lage kosten, kunnen vandaag de dag feilloos de bottlenecks in een productielijn traceren. In iedere lijn zijn namelijk bottlenecks aanwezig. Waar een operator zijn machine gedurende de dag voor zijn gevoel moeiteloos aan het draaien houdt, kan zijn efficiency toch veel lager dan gedacht liggen. Als die operator een kleine en bekende storing binnen een paar minuten verholpen heeft lijkt er niet zoveel aan de hand te zijn. Als die storing tien keer per dag optreedt liggen de cijfers al snel anders. Als je dan ook de effecten meetelt die de storingen eerder of verderop in het proces tot gevolg hebben, spreek je al snel van een groot efficiencyverlies.

Bottlenecks traceren

Grote softwaresystemen als MES zijn vaak een ook grote investering voor bedrijven. Daarnaast moeten onder andere het voorraadsysteem, de onderhoudsplanning, het ordermanagement, de logistiek tot en met de kwaliteit van eindproducten op het systeem worden aangesloten en overal worden gegevens van verzameld. Cloud based oplossingen zoals Performance as a Service (PAAS) kunnen daarentegen eenvoudig in een bedrijf worden geïnstalleerd. Het concept is zowel geschikt voor efficiencyvraagstukken op module- als op productielijnniveau. Waar verloopt het proces het langzaamst, waarom moet een deel van de productie worden herverwerkt, waarom draait een bepaalde machine maar op vijftig procent van de capaciteit die vermeld staat in de specificaties? Als een organisatie met behulp van eenvoudige sensoren die bottlenecks opspoort, komen de vragen over het voorraadsysteem, over het onderhoud van de machines en de kwaliteit van het product vanzelf. Daarmee vindt tegelijkertijd een efficiencyslag op die verschillende locaties of afdelingen plaats. Dit kan snel en tegen relatief lage kosten.

Flexibele productie

Als de verschillende units van een proces op die manier steeds geoptimaliseerd worden, verbetert het gehele proces. Als de verschillende onderdelen van het proces dusdanig efficiënt en strak zijn ingericht ontstaat daarmee ook een flexibele productie. Met de geoptimaliseerde units van een lijn kan sneller geschakeld worden en kan worden ingesprongen op klantspecifieke wensen of veranderingen van een productieplanning.

Andere denkwijze is nodig

In een voedingsmiddelenbedrijf kan eenvoudig een klein project worden opgestart om zo het nut en de opbrengsten van een cloud based oplossing aan te tonen. Samen met de technische oplossing is ook een andere denkwijze nodig, namelijk die van continu verbeteren. De manier van werken, het continu opsporen en verbeteren van de bottlenecks, moet door het hele bedrijf gedragen worden. De operator moet zich niet bekeken voelen als door de geïnstalleerde sensoren aan het eind van de dag zijn efficiency af te lezen is. Het moet ertoe leiden dat door het stellen van kritische vragen tot nieuwe inzichten gekomen wordt, met als doel een efficiënte en flexibele productie.

Auteur: Ferry Janssen, business consultant bij Actemium, kennispartner van VMT

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

Onderzoek* van Aptean toont aan dat technologie van cruciaal belang is om succesvol te zijn in de voedings- en drankensector. Productiebedrijven...

Op Anuga FoodTec: 'Procesoperators en R&D-ers kunnen zelf aan de slag met AI in fabriek'

Op Anuga FoodTec: 'Procesoperators en R&D-ers kunnen zelf aan de slag...

Hoewel de globale verwerkende voedselindustrie meer data genereert dan de financiële sector, wordt nog altijd maar een fractie daarvan gebruikt:...

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

Mikrocentrum organiseert 15 en 16 mei 2024 de vakbeurs Food Technology onder een nieuwe naam: Food Tech Event. Met deze nieuwe naam legt Mikrocentrum...

Stefan Droogendijk: “De traditionele kwaliteitscontroles met een pen en een hele stapel papier behoren zo tot het verleden.”

Trending 2024 | Normec Foodcare: 'Voedselkwaliteit objectief...

"We willen dat alle mensen onbezorgd kunnen genieten van goed en veilig eten." Die missie staat prominent op de website van Normec Foodcare. Normec...

Joris Kolff, Director Food & Beverage en Martijn Pattje, Vice President Sales, Europe.

Trending 2024 | Aptean: 'Hogere winstverwachting voor foodbedrijven...

Aptean kijkt vooruit. Afgelopen augustus deed het softwarebedrijf, samen met onderzoeksbureau B2B International, onderzoek naar de...

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

Terwijl de wereld zich buigt over duurzame voeding, staat de sector van alternatieve eiwitten in de schijnwerpers, balancerend tussen innovatie en...

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd...

De E.coli bacterie. Als je deze bacterie vindt dan kan dat ook betekenen dat andere darmpathogenen aanwezig zijn in de productie, Salmonella bijvoorbeeld.

Beheersing omgevingspathogenen toegevoegd aan autocontrolegidsen

De module 'Beheersing van omgevingspathogenen in de voedingsindustrie', opgesteld door Fevia en haar sectoren, is een toevoeging voor alle...