Is uw productie een stoomboot of een speedboot?

Is uw productie een stoomboot of een speedboot?
a43eeb8b-419f-49be-8bcf-94ddefb12937

KENNISPARTNER - Een stoomboot is langzaam en niet zo makkelijk te manoeuvreren, een speedboot is snel en wendbaar. De overeenkomst tussen de twee is dat ze allebei een bepaalde koers varen, maar op een andere manier. We maken in dit artikel een vergelijking met uw productie en hoe koers te houden met behulp van planningen en andere randvoorwaarden.

De reden dat uw productie het beste te vergelijken is met een stoomboot is de volgende:

Om het maximale rendement uit uw productie te halen is het van belang dat deze in een vaste stabiele flow kan produceren. Dit betekent dat er rust moet heersen in de productie. De productie moet idealiter zo worden aangestuurd dat men niet voor verrassingen komt te staan en dat de koers vast en stabiel is en niet wordt verstoord door zaken zoals:

  • Onverwachte wijzigingen in productieplanning, waardoor niet de juiste mensen zijn ingepland
  • Onverwachte wijzigingen in personeelsplanning
  • Tekort aan grondstoffen
  • Geen of de verkeerde emballage

Als de stoomboot op koers is zal de boot lekker doorvaren, maar een manoeuvre naar links of rechts kost tijd en daarmee ook geld omdat de koerswijziging ten koste gaat van het rendement. Tegelijkertijd vraagt de productie ook om flexibiliteit, denk maar aan last minute bestellingen van klanten of “een spoedje” tussendoor. Om dat te kunnen blijven doen zonder daar al te veel last van te hebben als stoomboot, moeten de randvoorwaarden kloppen.

Randvoorwaarden om uw productie-stoomboot op koers te houden

Er zijn weinig producenten van voedingsmiddelen die deze week al precies weten wat er volgende week geproduceerd gaat worden. Een planningsprognose van grote orders is het enige wat je met redelijke zekerheid kunt voorspellen, maar gedurende de dag/week zullen er aanpassingen zijn in planning, bezetting enzovoort. Die aanpassingen zullen zo moeten worden georganiseerd dat de productie door kan gaan en dat die er zeker van kan zijn dat grondstoffen, emballage en de juiste mensen aanwezig zijn. Daarom is het goed om om de productie-stoomboot heen één speedboot te laten varen die de stoomboot helpt om koers te houden, want de speedboot is snel en wendbaar.

Laat uw productie daarom goed faciliteren door één ondersteunende afdeling, waar onder andere de volgende zaken goed geregeld worden:

  • Productieplanning
  • Personeelsplanning
  • Opleiding
  • Schoonmaak
  • Etc.

Zo kan men in de productie de focus houden op produceren en dat zal ten goede komen aan het rendement met als gevolg kwaliteit en kostenreductie.

Auteur: Marc van Amersfoort, directeur bij Onprove, kennispartner van VMT

Onprove biedt de voedingsmiddelenindustrie oplossingen op het gebied van Mens, Machine, Methode en automatisering met het MES-systeem DPS.

Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Hoewel de globale verwerkende voedselindustrie meer data genereert dan de financiële sector, wordt nog altijd maar een fractie daarvan gebruikt:...

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

Onderzoek* van Aptean toont aan dat technologie van cruciaal belang is om succesvol te zijn in de voedings- en drankensector. Productiebedrijven...

15-16/05-2024 | Food Tech Event

15-16/05-2024 | Food Tech Event

Food Tech Event benadrukt de cruciale rol van techniek in de toekomst van de voedingsindustrie.

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

Mikrocentrum organiseert 15 en 16 mei 2024 de vakbeurs Food Technology onder een nieuwe naam: Food Tech Event. Met deze nieuwe naam legt Mikrocentrum...

Stefan Droogendijk: “De traditionele kwaliteitscontroles met een pen en een hele stapel papier behoren zo tot het verleden.”

Trending 2024 | Normec Foodcare: 'Voedselkwaliteit objectief...

"We willen dat alle mensen onbezorgd kunnen genieten van goed en veilig eten." Die missie staat prominent op de website van Normec Foodcare. Normec...

Joris Kolff, Director Food & Beverage en Martijn Pattje, Vice President Sales, Europe.

Trending 2024 | Aptean: 'Hogere winstverwachting voor foodbedrijven...

Aptean kijkt vooruit. Afgelopen augustus deed het softwarebedrijf, samen met onderzoeksbureau B2B International, onderzoek naar de...

Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

De overgang naar meer plantaardige voeding vereist niet alleen een breed scala aan plantaardige grondstoffen en ingrediënten. Ook technologische...

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

Terwijl de wereld zich buigt over duurzame voeding, staat de sector van alternatieve eiwitten in de schijnwerpers, balancerend tussen innovatie en...