VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Law Event

Alles over Laboratoriumuitslagen

  • Afbeelding: PixabayVoor abonnees
    Voor abonnees
    Botulisme16 jan. 25

    Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

    Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

  • Maarten Molenaar, werkzaam bij Do-it en lid van de redactie-adviesraad van VMT.Voor abonnees
    Voor abonnees
    Analyse30 aug. 24

    Voor abonnees Column: Hoge analysekosten NVWA, tijd voor kritische reflectie

    COLUMN - "Waarom zijn de kosten van door de NVWA uitgevoerde analyses zoveel hoger dan die van geaccrediteerde commerciële bedrijven en is dit verschil te rechtvaardigen? Wat is trouwens überhaupt het nut van analyseren?" Lees de column van Maarten Molenaar, Food Safety en Quality Director bij Do-IT Organic, hierover.

  • In het laboratorium van QTI Services springt één apparaat eruit: de Full Automatic CHRONECT workstation MOSH/MOAH. (Foto's: Marco de Swart)
    MOAH29 aug. 24

    Frustraties in de voedingsindustrie: hoe toon je MOAH aan in...

    Sinds 1 januari 2024 handhaaft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op minerale olie aromatische koolwaterstoffen (MOAH) in voedingsmiddelen. Een hoofdpijndossier voor de voedingsindustrie, vertellen experts aan VMT. De besmettingsbron is moeilijk te achterhalen en de analyse-uitslagen lijken discutabel. Gloort er hoop aan de horizon?

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid & Kwaliteit27 aug. 24

    Voor abonnees VMT 5 (2024): Contaminanten en labanalyse

    De strijd tegen contaminanten woedt op meerdere fronten. In dit themanummer over contaminanten en labanalyse vertellen onderzoekers en andere belanghebbenden over hun successen en frustraties op dit gebied.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Pesticides23 apr. 24

    Voor abonnees EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

    Een grootschalige analyse van voedselmonsters van EFSA in 2022 laat een licht bemoedigende trend zien: het algemene percentage monsters dat de maximale residulimieten (MRLs) overschrijdt, is gedaald van 2% in 2019 naar 1,6% in 2022. De daling is zichtbaar bij producten zoals appels, perziken, aardbeien, wijn, varkensvet, spinazie en melk. Een toename wordt gezien in kool, tomaten, sla, gerst en haver.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid13 feb. 23

    Voor abonnees Stappenplan: Zo neem je analysemonsters in je productie

    Bij het meten van aanwezigheid van pathogenen in de productieomgeving, schort het dikwijls aan de kwaliteit van omgevingsmonsterafnames. Hierbij een stappenplan voor hoe het wel moet.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid22 sep. 22

    Voor abonnees VMT Summerclass QA 6: Zo roei je persisterende Listeria...

    Omgevingsmonitoring van voedselpathogenen in de voedingsindustrie kan beter. De frequentie van bemonstering ligt vaak veel te laag en is onvoldoende risico-gebaseerd. Ook schort het aan de uitvoering van omgevingsmonsterafnames en de grondigheid van reinigen en ontsmetten. Hoe dan wel leer je in deze VMT Summerclass QA.

  • Het thema van de Food Safety Update 31 maart a.s. is Testen op pathogenen in de praktijk
    Voedselveiligheid & Kwaliteit31 jan. 22

    Food Safety Update: Testen op pathogenen in de praktijk

    Om met een omgevings- en pathogenen monitoringsprogramma toegevoegde waarde te kunnen bieden is het van belang dit met de juiste kwaliteit te implementeren. Alle ins- en outs hierover hoor je tijdens VMT's Food Safety Update op 31 maart.

  • Voor rijst werd origine en variëtiet onderzocht. Met een database van echte rijstmonsters en statistische modellen is het mogelijk om rijstmonsters uit verschillende landen te onderscheiden uit Thailand, Vietnam, Spanje, Italië en Pakistan.
    Voedselveiligheid & Kwaliteit11 jan. 22

    Onderzoek: fraude met oregano en rijst snel detecteren met...

    Voedselfraude is een groot probleem in de voedingsindustrie en krijgt veel aandacht van autoriteiten over de hele wereld. Een onderzoeksproject van Ciboris naar voedselfraude in oregano en rijst, leverden snelle en goedkope analysemethoden op om de oorsprong, variëteit, constante productkwaliteit en eventuele vervalsing te bepalen.

  • Voedselveiligheid & Kwaliteit16 dec. 21

    Trending in 2022: Vraag naar specifiekere analyses wordt groter

    Voedingsmiddelenproducenten zijn volop bezig met het ontwikkelen en aanpassen van onder andere gezondere producten. Een trend die al even gaande is. Jeroen van Soest: "Binnen die gezondheidstrend zien wij wel dat de focus aan het verschuiven is. Het belang van steeds specifiekere analyses voor macronutriënten als koolhydraten, eiwitten en vetten wordt groter. Niet alleen om claims te kunnen onderbouwen, maar zeker ook om de productkwaliteit te kunnen garanderen."

Meer artikelen

  1. NEN-norm in de maak voor challenge testen voor micro-organismen
  2. Hoe ga je om met listeria-studies en analyses via FSSP 4.0?
  3. Allergeen lupine in roggebrood: kruisbesmetting of bronbesmetting?
  4. Voor abonneesOn topic: Wat betekent E. coli voor de voedselveiligheid?
  5. De juiste voedingswaarden op het etiket: zo doe je dat
  6. Productiepersoneel snel op corona testen? Deze lessen leren we uit de topsport
  7. 6 tips voor de vleesindustrie voor betrouwbare analyses van organische zuren
  1. Column Safe met Sjoerd: Boerenverstand
  2. Melkallergenen: maak de juiste analyse
  3. Nutrilab stelt labcapaciteit beschikbaar voor coronatesten
  4. Foodindustrie meet steeds meer zelf
  5. Voor abonneesMogelijk gevangenisstraf voor vervalsen laboratoriumuitslagen
  6. Routinematig laboratoriumonderzoek: zelf doen of uitbesteden?
  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen