Europarlement wil verbod op termen 'veggieburger' en 'sojaworst'
Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met een oproep om vleesgerelateerde termen zoals burger en biefstuk niet langer te gebruiken voor plantaardige producten.
Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met een oproep om vleesgerelateerde termen zoals burger en biefstuk niet langer te gebruiken voor plantaardige producten.
Moeten benamingen als 'steak', 'schnitzel', 'burger' en 'worst' alleen zijn voorbehouden aan echte vleesproducten of mogen plantaardige alternatieven er ook gebruik van maken? Eerdere voorstellen om vleesbenamingen voor plantaardig te verbieden sneuvelden. Maar er is een nieuw voorstel. Wat is er anders? VMT zet het op een rij.
Vleesvervangers voldoen steeds vaker aan de criteria voor gezond voedsel. Ze zijn vooral minder vaak te zout dan enkele jaren terug, concludeert non-profitorganisatie ProVeg in een eigen analyse. Inmiddels voldoet 56 procent aan de zoutgrens van het Voedingscentrum: maximaal 1,1 gram zout per 100 gram product. Vergelijkbare vleesproducten die ook zijn onderzocht, scoren met 50 procent iets lager op dit punt.
Hybride producten zoals vlees, snacks en zuivel vinden steeds meer hun weg naar het schap, maar niet per se naar het bord. Drie bedrijven - Van Loon Group, SNX en Farm Dairy - vertellen hoe zij het doen: met technologie, smaak en een doordachte receptuur.
Beyond Meat zegt haar naam te veranderen naar Beyond. Dit doet het bedrijf naar eigen zeggen omdat het de focus wil verleggen van vleesvervangers naar plantaardige producten die op zichzelf staan. Het bedrijf wil meer focus leggen op functionele plantaardige eiwitten.
Succesvol vleesvervangers produceren voor private label, hoe doe je dat? NPD Director Thea Smit leidt VMT rond in de productielocatie van ME-AT, een van de fabrieken van VION waar plantaardige vleesvervangers worden geproduceerd. Er is nog flink ruimte voor groei: "Wij willen retailers, foodservice en industriële klanten producten leveren die zij goed kunnen verkopen."
In Rotterdam werkt Coöperatie De Veldfabriek aan een schaalbaar model voor verse haverdrank, op basis van lokaal geteelde, volkoren haver. De drank bevat 200 gram haver per liter, schuimt goed en wordt geproduceerd zonder UHT-verhitting. De opschaling gebeurt batchgewijs, met aandacht voor reststroombenutting en nieuwe productconcepten.
STARTUP BELICHT - Startup Farmless maakt eiwitten door wilde culturen te fermenteren. De startup voedt deze microbiële culturen met alcohol uit hernieuwbare energie. Momenteel doet Farmless dit vanuit een pilotlocatie in Amsterdam, maar zij hopen snel op te schalen naar eigen 'brouwerijen'. VMT sprak met oprichter Adnan Oner over het productieproces en de opschaling van de startup.
De Nederlandse overheid heeft ambitieuze doelstellingen als het gaat om eiwittransitie. Het vordert echter maar langzaam. Het spreekwoordelijke laaghangende fruit is inmiddels door de retailers geplukt. De obstakels bestaan uit gewoontes en overtuigingen bij zowel de supermarkt als de consument. Zonder pijnlijke keuzes gaat het niet. En waar blijft de overheid? Floris de Graad, directeur van de Vegetariërsbond somt 7 redenen op waarom het zo traag verloopt.
STARTUP BELICHT - Startup Goodoo maakt plantaardig ijs zonder toegevoegd suiker. Volgens de ondernemers is plantaardig de toekomst. Ook stelt de startup dat ze eerlijk willen zijn over ingrediënten door geen suiker toe te voegen. VMT sprak met mede-eigenaar Roderick Verplanken over de ontwikkeling en verdere plannen.