Hoe werkt droog desinfecteren?

Hoe werkt droog desinfecteren?

KENNISPARTNER - Droog desinfecteren van een productieruimte en apparatuur komt steeds vaker voor in de voedingsmiddelenindustrie. Droog desinfecteren kan in alle productiebedrijven worden toegepast en worden ingezet tegen alle vormen van bacteriële besmetting. Hoe werkt het precies? Waarop is het desinfecterende vermogen gebaseerd?

Net als bij alle vormen van desinfectie, is de voorwaarde bij droog desinfecteren dat er eerst een goede reiniging plaatsvindt van de ruimte en apparatuur. Als aan die voorwaarde is voldaan kan droge desinfectie plaatvinden. Kort gezegd gaat droge desinfectie uit van een droge damp op basis van waterstofperoxide. Tijdens het verspreiden van de damp mogen gedurende de inwerktijd geen medewerkers in de productieruimte zijn. De inwerktijd is afhankelijk van de grootte van de te desinfecteren ruimte. De productieplanning zal hier dan ook op afgestemd moeten zijn.

Lucht wordt geïoniseerd

Om een droge desinfecterende damp te creëren wordt gebruik gemaakt van een machine met een ultra-snelheidsturbine, waarbij 22.000 tpm wordt bereikt. Hierdoor wordt lucht met een snelheid van 80 m/s uit de machine geblazen. De uitgeblazen lucht wordt verwarmd tot 40°C, waardoor het proces van ionisatie wordt verbeterd. Door het venturi-effect van de cycloonwerveling die door de machine wordt gecreëerd, worden enkele druppels vloeistof - op basis van waterstofperoxide - toegevoegd aan de warme lucht. Deze vloeistof wordt gefragmenteerd tot een gasachtige vorm en geïoniseerd door overdracht van de positieve en negatieve ladingen van de lucht. Hierdoor ontstaan H⁺ en OH¯.

Desinfectie door vrije radicalen

Transformatie van H₂O₂ in 2 radicalen OH¯ (hydroxyl-radicalen) wordt nu mogelijk. Desinfectie vindt plaats door deze vrije OH¯-radicalen. Die brengen hun elektronen over naar het bacteriële membraan. De polariteit verandert en het micro-organisme implodeert. Vervolgens geven de radicalen de decompositie van: H₂O + ½ O₂. De geactiveerde H⁺ vormt zich terug naar H₂-gasvorm. Als droge damp behoudt H₂O₂ hetzelfde goede desinfecterende effect zoals in vloeibare vorm, maar verliest het de sterk oxiderende eigenschap door de vorming van OH¯-ionen.

Verlaging desinfectiedruk

De droge damp met vrije radicalen bereikt alle plaatsen in de productieruimte waar ook zuurstof komt. Dus ook plekken waar niet altijd een juiste reiniging plaatsvindt worden bereikt. Denk aan plafonds, kabelgoten of luchtkanalen. Naast desinfectie van de ruimte en apparatuur verlaagt de droge desinfectie dus ook de infectiedruk.

Meer lezen over dit onderwerp

Auteur: Hugo ter Hoeve, mede-eigenaar Simpeldesinfecteren.nl, kennispartner van VMT

19-03-2024 | Anuga FoodTec

19-03-2024 | Anuga FoodTec

Anuga FoodTec vindt volgend jaar plaats van 19 tot 22 maart 2024 in Keulen.

Veel bedrijven zijn in verwarring over de schorsing van IFS door GFSI. (foto: Shutterstock)

10-01-2024 | Food Safety Compliance Training

QA manager zijn bij een Food bedrijf is een veelomvattende, kennisintensieve functie. QAssurance besteedt in de training Food Safety Compliance...

BrauBeviale en Drinktec slaan handen ineen

BrauBeviale en Drinktec slaan handen ineen

NürnbergMesse en Messe München slaan handen ineen en kondigen een joint venture aan tussen beursbedrijven BrauBeviale en Drinktec: YONTEX. De beurzen...

Kweekvlees dichterbij dan Nederland denkt: proeverijen binnenkort mogelijk

Kweekvlees dichterbij dan Nederland denkt: proeverijen binnenkort...

Binnenkort is het proeven van kweekvlees in Nederland mogelijk. De eerste proeverijen met 'cultured meat' zullen waarschijnlijk in de herfst plaats...

Voedingsindustrie nog vol aan gasinfuus: 'fossielvrij in 2035 onhaalbaar'

Voedingsindustrie nog vol aan gasinfuus: 'fossielvrij in 2035...

De voedingsmiddelenindustrie is de komende jaren nog volop afhankelijk van aardgas. Met het tempo waarop voedingsbedrijven verduurzamen is een...

Ondanks inflatie zijn consumenten meer geïnteresseerd in producten met duurzaamheidskeurmerk

Ondanks inflatie zijn consumenten meer geïnteresseerd in producten...

Consumenten kopen in de supermarkt steeds meer producten met een duurzaamheidskeurmerk. In 2022 besloeg het omzetaandeel van producten met een...

Normec krijgt accreditatie voor uitvoeren PFAS-analyses voedingsmiddelen

Normec krijgt accreditatie voor uitvoeren PFAS-analyses...

Normec Groen Agro Control heeft accreditatie gekregen voor het uitvoeren van PFAS-analyses in voedingsmiddelen. Hierdoor wordt het mogelijk in...

Schouten Europe ontwikkelt plantaardig eiwit als alternatief voor kippen-eiwit

Schouten Europe ontwikkelt plantaardig eiwit als alternatief voor...

Schouten Europe, producent van plantaardige vlees- en visalternatieven, heeft een nieuw plantaardig eiwitproduct ontwikkeld. Met het plantaardig...