Trending in 2021: Proces- en onderhoudsdata worden in één model gevat

Trending in 2021: Proces- en onderhoudsdata worden in één model gevat

De trends die de afgelopen jaren door Bilfinger Tebodin werden gezien, vallen nu als puzzelstukjes samen. Aart-Jan Smit ziet bijvoorbeeld dat waar een paar jaar geleden nog vooral veel data gegenereerd werden, er de komende jaren vooral heel veel op die data gestuurd zal gaan worden.


“Bilfinger Digital Next, het zusterbedrijf van Bilfinger Tebodin doet nu echt van alles met de data van de klant”, vertelt Aart-Jan Smit, Sales Manager Food & Pharma van Bilfinger Tebodin. “Zij ontvangen de data en kunnen dan precies zien wat er in de fabriek gebeurt. Wat ben je precies aan het doen als het gaat om productie, wat is de stilstand van je machines? Aan de hand van deze analyses worden de onderhoudsplannen en assetsystemen opgesteld en continu bijgesteld.”

Trends van de afgelopen jaren

In het VMT Trendinterview van 2016 kwam hygiënisch ontwerpen als trend aan de orde. Het werd steeds duidelijker dat het belangrijk was om in een vroeg stadium het hygiënisch ontwerp mee te nemen en te valideren. Smit: “Vandaag de dag is hygiënisch ontwerp bij voedingsmiddelenbedrijven geen keuze meer, maar de standaard geworden. In 2017 kwam de biobased economy als belangrijkste trend naar voren. Biobased is nu steeds meer onderdeel van de circulaire economie geworden en die koppeling legden we dan ook in 2019."

"Waar in 2018 datamanagement, digitalisering en BIM-modellen steeds belangrijker werden, zijn ook dat nu vaste onderdelen geworden van de engineering. Afgelopen jaar bleek dat duurzaamheid steeds vaker op de agenda van voedingsmiddelenbedrijven kwam te staan. Onze Pit-stop-aanpak, waarbij je in een heel vroeg stadium van de ontwerpfase met alle stakeholders aan tafel zit, neemt duurzaamheid mee, waaronder CO2-reductie, afval-, water- en energiebesparing.”

Bilfinger Tebodin kijkt in het ontwerp steeds meer naar de volledige life cycle van een fabriek.”

Ontwerpen voor hele life cycle

Deze voorgaande trends blijken nog steeds actueel te zijn. Smit vertelt dat de huidige trend het samenvallen van alle puzzelstukjes is. “Bilfinger Tebodin kijkt in het ontwerp steeds meer naar de volledige life cycle van een fabriek en naar de total cost of ownership. Voorheen deden we voornamelijk de engineering en keken we alleen naar het begin: de investering. Nu brengen we ook het duurzame en circulaire ontwerp samen in één model. Dit model staat dan centraal voor het assetmanagement, de validatie en het documentenbeheer."

"We kijken nu vanuit dit model ook bijvoorbeeld naar het onderhoud en hoe je dat in gaat richten. Hoe zorg je ervoor dat je in de ontwerpfase het onderhoud al meeneemt, dat je weet welke data nodig zijn om het onderhoud te kunnen sturen? Een machine valt straks niet meer stil, omdat de technische dienst door het onderhoudsplan precies weet welke machine wanneer een servicebeurt nodig heeft.”

Data komen samen

Digitalisatie levert naast het reduceren van onderhoudskosten en ongeplande stilstand ook data op die gebruikt worden voor het optimaliseren van de productie of de verhoging van de arbeidsproductiviteit. “We werken hierbij samen met onze zusterbedrijven Bilfinger Maintenance en Bilfinger Digital Next. Alle data uit een fabriek worden door ons samengebracht in het cloud-based platform BCAP (Bilfinger Connected Asset Performance). Hier vanuit kunnen we continu verbeteringen adviseren. In dit platform komen ook BIM, assetmanagement, onderhoud, ERP-systemen, P&ID’s, werkorders en documenten samen, waardoor daadwerkelijke businesswaarde gegenereerd wordt.”

Optimaliseren vanuit 0-meting

“Bij klanten kunnen we eerst een zogenaamde 0-meting doen, om te kijken waar ze staan met het onderhoud. We nemen dan de data zoals de fabriek dan draait, de is-situatie. Allerlei aspecten worden dan in kaart gebracht en gescoord, variërend van algemene condities, stilstand en uitvoering tot trainingsprogramma’s, documentatie, rapportage of communicatie."

"Vanuit het BCAP-platform gaan ze vervolgens hun assetmanagement uitvoeren. Ze gaan er hun documenten aan hangen, de workflow, de P&ID’s etc. Het platform vertaalt de data naar zichtbare en leesbare modellen, het zijn niet meer alleen heel veel getallen in Excel-sheets. Vanuit die overzichtelijke data kan dan ook goed gestuurd gaan worden. Ieder jaar wordt dezelfde meting uitgevoerd en de ontwikkeling bekeken.”

Klinkende resultaten

“Wat we zien is dat er echt slagen gemaakt worden, dat de effectiviteit verbetert, de stilstand minimaliseert, puur door op basis van data voorspellingen te doen. Wanneer we ieder jaar een meting op alle aspecten doen, kun je ook echt inzichtelijk maken wat de vooruitgang is en wat de winst en de terugverdientijd van de investeringen is. Met deze aanpak laten klanten bijvoorbeeld 7 tot 15% verbeterde effectiviteit van de fabriek zien, 10 tot 30% lagere onderhoudskosten, 15% verhoogde arbeidsproductiviteit en maar liefst tot 25% vermindering van ongeplande stilstand. Over het algemeen wordt het aangewende kapitaal binnen een jaar terugverdiend.”

Kleinere bedrijven lopen in

“Grote bedrijven zijn dit al volop aan het inrichten. Daarbij voeren we projecten uit van zo’n drie tot vijf jaar. Ze zijn bezig hun verantwoordelijkheden te pakken op het gebied van duurzaamheid. Wij kunnen ze daarbij helpen. Een 0-meting helpt om te bepalen hoe ze hun duurzaamheidsdoelen van 2030 kunnen gaan behalen, wat het laaghangend fruit is om mee te starten. Daarvanuit kunnen ze gaan optimaliseren. De grote bedrijven zullen de komende jaren de voorbeelden zijn voor de kleinere bedrijven."

"Bij kleinere bedrijven zullen dit soort trajecten niet in de volle breedte worden opgepakt. Maar ook daar biedt een 0-meting inzicht. We kijken dan veel meer wat de quick win is. Bedrijven verbeteren continu de veiligheid. Soms is daar snelle winst te behalen door het aanleggen van looproutes, of het inrichten van een veilige productie-omgeving. Op langere termijn zullen de kleinere bedrijven op de grotere gaan inlopen, want bij nieuwbouw kun je bijvoorbeeld alle duurzaamheidsdoelen in een keer meenemen. Dat is eenvoudiger dan bestaande plants verduurzamen.”

Wat is hiervoor nodig?

“Belangrijk is een goede samenwerking met de klant, vaak on site met de juiste stakeholders aan tafel. We moeten echt goed weten wat de klant verwacht. De digitalisering en de verwerking van data kun je heel groot maken, maar dat heeft financieel ook impact. Als de verwachtingen van de klant goed besproken worden, kun je van daaruit een duidelijk stappenplan maken voor meerdere jaren en dan kan het in elk financieel plaatje passen.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bilfinger Tebodin

De teams in de grootste chocoladefabriek ter wereld hebben de afgelopen jaren enorme inspanningen geleverd om van de fabriek een ‘smart factory’ te maken.

'Factory of the Future' Barry Callebaut duikt diep in data-analyse

'De operators krijgen tijdens het productieproces in realtime zicht op de data van de machines waarmee ze werken', vertelt digital innovation manager Bram Van Genabet van Barry Callebaut in een interview met VMT. 'Dit zorgt voor zo efficiënt mogelijke processen. Vandaag collecteren we de meeste data van onze machines. Zeven jaar geleden werd er heel weinig data gecapteerd.'

Om alle uitdagingen in de voedingsmiddelenindustrie het hoofd te bieden, ziet Chiel Spruit van Siemens maar één oplossing, en dat is digitaliseren.

Trending 2023 | Chiel Spruit, Siemens over digitalisering: 'Minder...

Digitalisering en de voedingsmiddelenindustrie gaan nog te weinig hand in hand. "De branche is van nature behoorlijk conservatief", zo zegt Chiel Spruit van Siemens Digital Industries Software. Maar verandering is in aantocht, veroorzaakt door een 'perfect storm' van omstandigheden die digitalisering in de kaart spelen. "En dat is nodig ook, anders kun je je afvragen of je bedrijf over vijf jaar nog wel bestaat."

Directeur HAK Fresh: 'Door onze nieuwe high risk-zone bevatten onze gegrilde groentes geen conserveermiddelen'

Directeur HAK Fresh: 'Door onze nieuwe high risk-zone bevatten onze...

Het moederbedrijf achter groentefabrikant HAK nam vier jaar geleden groentesnijderij Peter van Halder over. De naam werd eind vorig jaar HAK Fresh en na een flinke verbouwing in coronajaar 2020 is het bedrijf klaar om de consumptie van verse groenten te laten toenemen. Directeur van HAK Fresh Rogier Hilkes: "Een plak gegrilde aubergine is niet duurder dan een plak rosbief, en oogt voor de consument wel als luxe."

Naast het eigen merk Remia produceert de fabriek ook de vele private
labels, exporteert zij 40% van haar volume, en maakt ook bio, koosjer en halal-producten. Foto: Wouter Burggraaf

Remia verbetert proces sauzen en weet storingen tot een minimum te...

COLUMN- Het is mooi om bij een bedrijf als Remia te zien dat voedselveiligheid en milieu hoog in het vaandel staan. Het uitgangspunt blijft om storingen tot een minimum te beperken. Wouter Burggraaf geeft een inkijkje hoe verbeteringen samen met de plant manager en technische dienst worden opgepakt bij de sausenfabriek in Den Dolder.

Natuurlijke energiedrank gemaakt van matcha, guarana en groene thee zonder toegevoegd suiker - Elixir

Rondje innovaties SIAL: vooral eiwitverrijking, functionele...

VMT bezoekt de SIAL in Parijs en liep een rondje op het innovatieplein. Hier zet de beursorganisatie dé in hun ogen innovaties van dit jaar...

Beeld: Shutterstock

Producenten over EUDR: 'Er is teveel onduidelijk over...

Binnenkort gaat de European Union Deforestation Regulation (EUDR) van kracht. De datum staat momenteel op december 2024, maar er wordt gesproken over...

Foto van de laatste koolteelt op het perceel waar de nieuwe productielocatie komt. Op de foto zijn te zien Anouk Wissink, algemeen directeur Koninklijke Vezet en Marcel Jacobs, chief executive officer van Kramer Food Family. Op de achtergrond is de huidige productielocatie van Koninklijke Vezet te zien. - Beeld: Marloes Verweij

Koninklijke Vezet bouwt nieuwe productielocatie om te voldoen aan...

Koninklijke Vezet start deze week met het bouwen van een nieuwe productielocatie in Warmenhuizen, Noord-Holland. Deze productielocatie komt tegenover...

Pindakaasfabriek Intersnack in Doetinchem (Beeld: Intersnack)

Exclusief kijkje in pindakaasfabriek Intersnack moet nieuwe...

Intersnack organiseert een opvallende actie om nieuwe productiemedewerkers te lokken. Het bedrijf nodigt op 19 september mensen uit om te komen...

Foto Pixabay

Grootschalige recall van kipnuggets vanwege metaal

De Amerikaanse producent Perdue roept meer dan 83 ton kipnuggets terug vanwege metaal in de producten.

Helen Ashworth, General Manager Freeze Dry Sales bij het Nieuw-Zeelandse bedrijf Cuddon Freeze Dry.

Vriesdrogen minder energieslurpend: interessanter voor meer...

Het grote nadeel van vriesdrogen als conserveringstechnologie is dat het traditioneel een vrij duur en energie-intensief proces is. Vriesdrogen is...

Deze 10 trends bepalen nu de Duitse voedingsindustrie

Deze 10 trends bepalen nu de Duitse voedingsindustrie

Ondanks economische onzekerheid blijft de investeringsbereidheid binnen de Duitse voedings- en drankenindustrie opmerkelijk stabiel. Dat concludeert...

Microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU: bevindingen, risico's en hygiënische maatregelen

Microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU:...

Hoewel de microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU over het algemeen goed is, worden de hygiënenormen nog vaak overschreden....