Duurzaam verpakken met plastic, kan dat?

Duurzaam verpakken met plastic, kan dat?

Wanneer we aan plastic denken, denken we niet meteen aan duurzaam. Sterker nog, met de groeiende zorgen om de vervuiling van de aarde, komt plastic als een van de grote boosdoeners uit de bus. Dit door de alsmaar toenemende plastic soep in de zeeën en stijgende plastic berg op het land. Beide verstikken flora en fauna. Daarnaast kan deze plastic soep en -berg enkel worden opgeruimd door verbranding, wat weer zorgt voor luchtvervuiling. Voedingsmiddelenproducenten zitten daarom in een lastig parket. Hoe kunnen zij hun verantwoordelijkheid nemen?

Plastic blijft vooralsnog het beste materiaal om voedingsmiddelen mee te verpakken. Producten die verpakt zijn in plastic zijn immers veel langer houdbaar dan wanneer ze dat niet zijn, en ook de voedselveiligheid kan met een plastic verpakking beter worden gewaarborgd. Het is aan de milieubewuste voedingsmiddelenproducent daarom de taak om zijn producten op een duurzame manier te verpakken, dat wil zeggen: een verpakkingstechniek te hanteren die het verbruik en de verspilling van plastic terugdringt.

Recyclebaar materiaal

Plastic verpakkingen zijn tegenwoordig opgebouwd uit verschillende soorten polymeren en chemicaliën. Terwijl deze complexe opbouw resulteert in kwalitatief hoogwaardige verpakkingen zorgt het ervoor dat de plastic verpakkingen, die uit verschillende materialen bestaan, moeilijk gerecycled kunnen worden.

Gelukkig zijn er de laatste jaren vele innovaties op gebied van plastic verpakkingsmateriaal. Deze innovaties zijn gedreven door leiders in zowel de plastic- als de voedingsmiddelenindustrie. Voor een duurzame plastic verpakking kan men nu kiezen voor mono-materialen, zoals PE, die honderd procent recyclebaar zijn. Ook kan er gekozen worden voor samengestelde verpakkingen waarbij (recyclebaar) plastic gecombineerd wordt met (gerecycled) karton. Deze samengestelde verpakking is niet alleen recyclebaar, maar draagt ook bij aan de vermindering van het gebruik van plastic.

Minder plastic en minder verspilling

Een duurzame plastic verpakking komt niet alleen tot stand door het gebruik van recyclebaar materiaal, ook het design van het materiaal en het verpakkingsproces spelen een grote rol. Door de innovaties op het gebied van plastic verpakkingsmateriaal is het nu mogelijk om dunnere folies te gebruiken, waardoor er in totaal minder plastic wordt gebruikt voor de verpakking.

Ook de revisie van het ontwerp van de verpakking kan bijdragen aan de vermindering van het plastic verbruik. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het proces van de verpakkingsmachine. Door het verpakkingsproces zo slim mogelijk in te richten kan het afval- of rest plastic dat ontstaat tijdens het verpakkingsproces worden gereduceerd, wat weer zorgt voor minder plastic verspilling.

Behoud van kwaliteit en voedselveiligheid

Duurzaam verpakken met plastic is dus mogelijk. Maar het duurzaamheidsverhaal houdt niet op bij recyclebaar materiaal, verpakkingstechnieken en ontwerpen die het verbruik van plastic verminderen. Het is namelijk belangrijk dat deze innovatieve verpakkingsmaterialen en -technieken niet afdoen aan de kwaliteit en de voedselveiligheid van verpakte voedingsmiddelen.

Duurzame plastic verpakkingen moeten niet alleen recyclebaar, maar ook van hoogwaardige kwaliteit zijn”

Zo kan een verpakking ecologisch verantwoord zijn, maar wanneer het afdoet aan de houdbaarheid en veiligheid van een product gaat de verpakking zijn duurzame doel voorbij. Verpakkingen die de houdbaarheid en de veiligheid van een product niet waarborgen leiden namelijk tot voedselverspilling, zowel bij de distributeur als bij de consument. En in het wereldwijde probleem van voedselverspilling zijn kwalitatief slechte verpakkingen één van de grote schulddragers. Duurzame plastic verpakkingen moeten daarom niet alleen recyclebaar zijn en slimmer worden toegepast, de verpakking moet ook van hoogwaardige kwaliteit zijn.

Denk aan product en planeet

Wilt u uw voedingsmiddelen duurzaam verpakken met plastic? Kies dan altijd voor een verpakkingstechniek die niet alleen het verbruik en de verspilling van plastic reduceert, maar ook de houdbaarheid en de voedselveiligheid van het product waarborgt. Goed voor uw producten goed voor de planeet.

Dit artikel is gesponsord door GEA Process Engineering

Gratis nieuwsbrief VMT.nl

Niets missen van VMT.nl? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ik ga akkoord met het ontvangen van vakinformatie op mijn interessegebieden van de titels van Vakmedianet en heb kennis genomen van het Privacy en Cookie Beleid van Vakmedianet groep. Ik kan deze toestemming op ieder gewenst moment intrekken.

Johan Hamster & Jos Jennissen openen de emissievrije mouterij

Holland Malt opent eerste emissievrije mouterij: 'We hopen een zaadje...

Holland Malt gaat volledig van het gas af. Zo opent het bedrijf naar eigen zeggen 's werelds eerste emissievrije mouterij. Door het dichtdraaien van...

De nieuwe hub. Foto: Jumbo

Jumbo stopt met vleesadvertenties

Vleesadvertenties zijn verleden tijd bij Jumbo. De supermarkt stopt met aanbiedingen in de productcategorie vers vlees. Jumbo hoopt hiermee een...

Absorptiepad met koolstoflaag gaat geur en voedselverspilling tegen 

Absorptiepad met koolstoflaag gaat geur en voedselverspilling tegen

Er is een nieuw type absorbtiepad op de markt voor onderin vleesschaaltjes dat onaangename geurtjes en voedselverspilling tegengaat. Vleesproducenten...

'De eiwittransitie betekent niet dat we allemaal van het vlees af moeten' (podcast)

'De eiwittransitie betekent niet dat we allemaal van het vlees af...

Schuift het gesprek over de eiwittransitie teveel naar de achtergrond nu andere grote thema's zoals CO2-reductie vooral de overhand krijgen in de...

Federatie wil visverspilling in kaart brengen

Federatie wil visverspilling in kaart brengen

De Visfederatie is een pilot 'monitoring voedselverspilling' begonnen. Volgens de brancheorganisatie is visverspilling nooit eerder in kaart gebracht.

Nieuwe AI-oplossing van Too Good To Go wordt getest bij Monoprix.

Voedselverspilling tegengaan? Dierenwelzijn verbeteren? Zo helpt AI...

Voedselproducenten zoals Vion, Pepsico, Danone, Unilever en consumentenmarktplaats Too Good To Go gebruiken artificial intelligence (AI) om op...

Van biodiversiteit tot klimaat: overheidsdashboard volgt duurzaamheidsdata van 5 supermarkten

Van biodiversiteit tot klimaat: overheidsdashboard volgt...

Het ministerie van LNV ontwikkelde een dashboard waar duurzaamheidsvoortgang van 5 supermarkten wordt gevolgd. De data is zo goed mogelijk...

Arla Foods installeert warmtepomp om netto nul doelstelling 

Arla Foods installeert warmtepomp om netto nul doelstelling

Arla Foods Ingredients investeert in een warmtepomp in de grootste fabriek in Denemarken. De installatie kost 32 miljoen en is naar schatting vanaf...