Duurzaam verpakken met plastic, kan dat?

Duurzaam verpakken met plastic, kan dat?

Wanneer we aan plastic denken, denken we niet meteen aan duurzaam. Sterker nog, met de groeiende zorgen om de vervuiling van de aarde, komt plastic als een van de grote boosdoeners uit de bus. Dit door de alsmaar toenemende plastic soep in de zeeën en stijgende plastic berg op het land. Beide verstikken flora en fauna. Daarnaast kan deze plastic soep en -berg enkel worden opgeruimd door verbranding, wat weer zorgt voor luchtvervuiling. Voedingsmiddelenproducenten zitten daarom in een lastig parket. Hoe kunnen zij hun verantwoordelijkheid nemen?

Plastic blijft vooralsnog het beste materiaal om voedingsmiddelen mee te verpakken. Producten die verpakt zijn in plastic zijn immers veel langer houdbaar dan wanneer ze dat niet zijn, en ook de voedselveiligheid kan met een plastic verpakking beter worden gewaarborgd. Het is aan de milieubewuste voedingsmiddelenproducent daarom de taak om zijn producten op een duurzame manier te verpakken, dat wil zeggen: een verpakkingstechniek te hanteren die het verbruik en de verspilling van plastic terugdringt.

Recyclebaar materiaal

Plastic verpakkingen zijn tegenwoordig opgebouwd uit verschillende soorten polymeren en chemicaliën. Terwijl deze complexe opbouw resulteert in kwalitatief hoogwaardige verpakkingen zorgt het ervoor dat de plastic verpakkingen, die uit verschillende materialen bestaan, moeilijk gerecycled kunnen worden.

Gelukkig zijn er de laatste jaren vele innovaties op gebied van plastic verpakkingsmateriaal. Deze innovaties zijn gedreven door leiders in zowel de plastic- als de voedingsmiddelenindustrie. Voor een duurzame plastic verpakking kan men nu kiezen voor mono-materialen, zoals PE, die honderd procent recyclebaar zijn. Ook kan er gekozen worden voor samengestelde verpakkingen waarbij (recyclebaar) plastic gecombineerd wordt met (gerecycled) karton. Deze samengestelde verpakking is niet alleen recyclebaar, maar draagt ook bij aan de vermindering van het gebruik van plastic.

Minder plastic en minder verspilling

Een duurzame plastic verpakking komt niet alleen tot stand door het gebruik van recyclebaar materiaal, ook het design van het materiaal en het verpakkingsproces spelen een grote rol. Door de innovaties op het gebied van plastic verpakkingsmateriaal is het nu mogelijk om dunnere folies te gebruiken, waardoor er in totaal minder plastic wordt gebruikt voor de verpakking.

Ook de revisie van het ontwerp van de verpakking kan bijdragen aan de vermindering van het plastic verbruik. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het proces van de verpakkingsmachine. Door het verpakkingsproces zo slim mogelijk in te richten kan het afval- of rest plastic dat ontstaat tijdens het verpakkingsproces worden gereduceerd, wat weer zorgt voor minder plastic verspilling.

Behoud van kwaliteit en voedselveiligheid

Duurzaam verpakken met plastic is dus mogelijk. Maar het duurzaamheidsverhaal houdt niet op bij recyclebaar materiaal, verpakkingstechnieken en ontwerpen die het verbruik van plastic verminderen. Het is namelijk belangrijk dat deze innovatieve verpakkingsmaterialen en -technieken niet afdoen aan de kwaliteit en de voedselveiligheid van verpakte voedingsmiddelen.

Duurzame plastic verpakkingen moeten niet alleen recyclebaar, maar ook van hoogwaardige kwaliteit zijn”

Zo kan een verpakking ecologisch verantwoord zijn, maar wanneer het afdoet aan de houdbaarheid en veiligheid van een product gaat de verpakking zijn duurzame doel voorbij. Verpakkingen die de houdbaarheid en de veiligheid van een product niet waarborgen leiden namelijk tot voedselverspilling, zowel bij de distributeur als bij de consument. En in het wereldwijde probleem van voedselverspilling zijn kwalitatief slechte verpakkingen één van de grote schulddragers. Duurzame plastic verpakkingen moeten daarom niet alleen recyclebaar zijn en slimmer worden toegepast, de verpakking moet ook van hoogwaardige kwaliteit zijn.

Denk aan product en planeet

Wilt u uw voedingsmiddelen duurzaam verpakken met plastic? Kies dan altijd voor een verpakkingstechniek die niet alleen het verbruik en de verspilling van plastic reduceert, maar ook de houdbaarheid en de voedselveiligheid van het product waarborgt. Goed voor uw producten goed voor de planeet.

Dit artikel is gesponsord door GEA Process Engineering

Gratis nieuwsbrief VMT.nl

Niets missen van VMT.nl? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ik ga akkoord met het ontvangen van vakinformatie op mijn interessegebieden van de titels van Vakmedianet en heb kennis genomen van het Privacy en Cookie Beleid van Vakmedianet groep. Ik kan deze toestemming op ieder gewenst moment intrekken.

Appelsap uit appels van dichtbij of ver weg? Calculator vergelijkt duurzame opties

Appelsap uit appels van dichtbij of ver weg? Calculator vergelijkt...

Hoe maakt een foodbedrijf de juiste keuzes in verduurzaming? Wat is het effect van bepaalde maatregelen op een product, de verwerking en de keten?...

VMT 4 (2024): Duurzame data

VMT 4 (2024): Duurzame data

Elk foodbedrijf, groot of klein, moet ervoor zorgen dat de data over duurzaamheid in kaart zijn gebracht. In dit themanummer vind je methodes en...

Zijn supermarkten tevreden met één set duurzaamheidsdata? Pilot ImpactBuying moet lijn brengen in vraag naar klimaatdata

Zijn supermarkten tevreden met één set duurzaamheidsdata? Pilot...

Ambitieuze doelstellingen plus de Europese CSRD-wetgeving maken dat retailers enorme hoeveelheden klimaatdata aan foodbedrijven vragen. Om dit te...

Circulaire varkens helpen Van Loon Group met klimaatambities: 'Een varken is eigenlijk de ideale recyclemachine'

Circulaire varkens helpen Van Loon Group met klimaatambities: 'Een...

Vleesproductie levert een flinke bijdrage aan de CO2-uitstoot. Toch lijkt het erop dat Van Loon Group, een van de grootste vleesverwerkers van...

Een illustratie van blauwe wijting, gegenereerd door AI.

'Noorse kweekzalm in gevaar door overbevissing blauwe wijting'

De North Atlantic Pelagic Advocacy Group (NAPA) heeft de Noorse regering dringend opgeroepen om in gesprek te gaan met visvoerproducenten om hun...

Duurzaamheid in kaart brengen? Dit levert een LCA op

Duurzaamheid in kaart brengen? Dit levert een LCA op

Een levenscyclusanalyse (LCA) brengt de milieueffecten van de gehele levenscyclus van een product of proces in kaart, beginnende bij de grondstoffen,...

Webinar over verduurzaming van Aptean en Rabobank

Webinar over verduurzaming van Aptean en Rabobank

Een hot topic op de agenda van veel bedrijven: Duurzaamheid. Uit onderzoek blijkt dat 87% van de bedrijven vindt dat zij al een aanzienlijke...

Te rijpe banaan belandt in koekje bij Albert Heijn

Te rijpe banaan belandt in koekje bij Albert Heijn

Sunt verwerkt vooral bananen die in Europese havens overtollig zijn. Nu verwerken ze ook bananen van Albert Heijn met een deukje of die te rijp zijn....