Voedselveiligheid begint bij het label

Voedselveiligheid begint bij het label

De juiste etikettering op het gebied van allergenen en voedselinformatie is van cruciaal belang voor de hele voedingsmiddelenindustrie. Met de constant veranderende wetgeving is dit niet gemakkelijk bij te houden. Waar te beginnen?

Correcte informatie op etiketten is enerzijds van belang om ervoor te zorgen dat fabrikanten en detailhandelaren voldoen aan relevante richtlijnen en wetgeving, maar vooral om de veiligheid van consumenten te waarborgen. Bedrijven die met voedsel werken hebben een wettelijke verantwoordelijkheid om de juiste allergeeninformatie over producten te verstrekken.

Nieuwe wetten
Het afgelopen jaar maakte de Europese Commissie een nieuwe wetgeving rondom etikettering bekend. Vanaf 1 april 2020 moeten fabrikanten de herkomst van ingrediënten op het etiket van hun producten vermelden, mits het ingrediënt een andere herkomst heeft dan het product. Er wordt dus hoog ingezet op de veiligheid van consumenten. Maar wordt er ook genoeg gedaan om te zorgen dat bedrijven de veranderende richtlijnen daadwerkelijk kunnen volgen en zijn deze richtlijnen helder genoeg? Ongeacht waar in de voedselindustrie een bedrijf zich bevindt, het feit blijft dat ze niet alleen moeten kunnen voldoen aan huidige wetgeving, maar ook behendig genoeg moeten zijn om toekomstige veranderingen aan te kunnen.

Flexibel labelproces
De uitdaging voor veel retailers ligt in het garanderen van de juistheid van de etikettering terwijl ze tegelijkertijd de veiligheid van consumenten waarborgen en de kosten binnen de perken houden. Dit geldt met name voor kleine bedrijven en voor bedrijven die deel uitmaken van een landelijk netwerk. De spil in dit alles wordt gevormd door het labelproces en de technologie die wordt gebruikt om het te ondersteunen. Van het ontwerp en de kwaliteitsgarantie van labels tot het afdrukken – het labelproces kent vele uitdagingen.

Veel systemen voor labelontwerp vallen onder de verantwoordelijkheid van de IT-afdeling, wat betekent dat slechts een beperkt aantal mensen toegang heeft tot de systemen. Hierdoor zijn bedrijven mogelijk niet in staat om snel labels te ontwerpen of wijzigingen aan te brengen. Een labelbeheersysteem kan het voor alle gebruikers (met de juiste toegang en machtigingen) gemakkelijker maken om labels te ontwerpen en bestaande labels aan te passen. Dit versnelt niet alleen de time-to-market maar stroomlijnt ook het gehele productieproces. Dit is met name belangrijk voor detailhandelaren in levensmiddelen en dranken met meerdere winkels verspreid over een gebied.

Waarborg de kwaliteit
Labelbeheersystemen omvatten ook functionaliteiten om het proces voor kwaliteitsborging te automatiseren, waardoor het ontwerp- en afdrukproces veel sneller verloopt. Ze maken het labelproces ook nauwkeuriger, minder gevoelig voor fouten en nemen het risico weg van het afdrukken van onjuiste informatie. Daarnaast kennen labelbeheersystemen zogenaamde ‘audit trail’-functionaliteiten, die aantonen wie welke wijzigingen heeft aangebracht op welke labels. Een cruciale factor bij het waarborgen van traceerbaarheid, veiligheid en compliance.

Bedrijven in de voedselindustrie zullen in de toekomst tegen de gebruikelijke uitdagingen blijven aanlopen wat betreft toenemende concurrentie, het voldoen aan regelgeving en het behouden van klanten. Als het gaat om etikettering, is de inzet echter nog hoger. Bedrijven moeten voldoende alert zijn om zich aan te passen aan veranderingen in de markt en beschikken over de meest effectieve processen om te zorgen dat labels accuraat zijn. Of het nu gaat om het implementeren van een labelbeheersysteem op locatie of het inschakelen van de cloud voor hulp, het resultaat is hetzelfde: betere etikettering en betere veiligheid voor de consument.

Auteur: Ken Moir, VP of marketing bij NiceLabel

foto: Pixabay

Uitbraak van salmonella afkomstig van rucola

In 18 verschillende Europese landen zijn besmettingen gemeld van mensen met Salmonella enterica Umbilo. Duitsland is het zwaarst getroffen door deze...

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Dit zijn...

Webinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #2

Webinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #2

De minerale oliën MOAH en MOSH vormen een lastig risico voor de voedingsindustrie. Sinds 1 januari handhaaft de NVWA anders op MOAH in levensmiddelen...

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: etiketteringsfout Filet de Saxe

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: etiketteringsfout...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: ettikeringsfout Filet de Saxe, mogelijke Salmonella in droge...

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have:...

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en...

Belgische recalls en waarschuwingen september: salmonella in kipfilet

Belgische recalls en waarschuwingen september: salmonella in kipfilet

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van september: salmonella in kipfilet, ontoereikende warmtebehandeling...

foto: pixabay

Klimaatverandering verhoogt het risico op voedselgerelateerde ziekten...

Klimaatverandering vergroot het risico op voedselgerelateerde ziekten en dan vooral door Salmonella enterica. Een nieuw onderzoek toont aan dat...

Foto: Shutterstock

Desinfectiemethode mineraalwater Vittel en Perrier illegaal? Franse...

Voedingsmiddelenconcern Nestlé moet zich mogelijk voor de rechter in Parijs verantwoorden voor de zuiveringsmethodes van mineraalwater. Nestlé wordt...