Voor abonnees VMT 7 (2025): AI in productontwikkeling
Hoe gebruiken productontwikkelaars AI in hun werk? Dit themanummer belicht kunstmatige intelligentie vanuit verschillende perspectieven.
Voor abonneesHoe gebruiken productontwikkelaars AI in hun werk? Dit themanummer belicht kunstmatige intelligentie vanuit verschillende perspectieven.

In de zoutmijn onder Veendam wordt al decennialang magnesiumzout gewonnen voor vooral industriële toepassingen. Maar sinds kort werkt Nedmag samen met productontwikkelaars van onder meer Mister Kitchen om dit natuurlijke mineraalzout een plek te geven in voeding. Is magnesiumzout hét antwoord in natriumreductie zonder verlies van smaak of functionaliteit?
GesponsordHet is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een uitstekende vervanger voor keukenzout in huis. Het heeft verschillende positieve eigenschappen die het product geliefd kunnen maken in de voedingsindustrie.

De SIAL 2024 in Parijs, een van de grootste voedingsmiddelenbeurzen ter wereld, brengt dit jaar opnieuw duizenden bedrijven en merken uit de internationale foodsector samen. Willem Paul de Mooij en Carmen Groeneveld van VMT beginnen hun beursbezoek op het innovatieplein, waar zij de nieuwste trends ontdekken. In deze podcast bespreken zij de innovaties opvallen.

Twee op het oog compleet verschillende bedrijven slaan de handen ineen om een aanval te doen op de zuivelreuzen in het proteïnerijke schap. XXL Nutrition en Zuivelhoeve lanceren 12 oktober 2024 een proteïnerijke yoghurt en pudding.

De Nederlandse foodtech startup Revyve maakt zijn debuut op de Amerikaanse markt tijdens de IFT FIRST 2024 in Chicago in juli. Met de innovatieve eivervanger uit Wageningen, gemaakt van gerecyclede biergist, wil Revyve een duurzaam alternatief voor eieren.

Ben je productontwikkelaar of R&D-er in food of gewoon benieuwd naar wat verschillende trends? Heb je geen tijd om de PLMA in Amsterdam te bezoeken? VMT zet wat random producttrends voor je op een rij. Je raad het al: veel verrijkt met eiwitten tot glutenvrij. En van vegan en plantaardig tot lactosevrij.
Voor abonneesIngrediëntenleverancier International Flavors & Fragrances (IFF) heeft minutieus in kaart gebracht wat de leidende trends gaan worden voor zuivel en zuivelalternatieven. Dit artikel zet de belangrijkste highlights van het "2024 IFF Dairy Trend Report" op een rij. Welke trends zijn cruciaal voor R&D-professionals? VMT zet ze op een rij.
Voor abonneesOxidatie van olie is een groot probleem in voedselemulsies, want het tast de kwaliteit van het product aan. In veel levensmiddelen zijn kleine oliedruppels aanwezig, en in al deze producten kan oxidatie optreden. Textuur en kleur van het product veranderen en ook de voedingswaarde wordt minder. Kortom, het product wordt ranzig. Onderzoekers keken hoe je vetemulsies kunt ontwerpen om producten langer houdbaar te maken.
Voor abonneesFermentatie wordt de laatste jaren steeds populairder. Vooral als smaakmaker, maar met precisiefermentatie zijn ook zuiveleiwitten te produceren. Hierover en nog veel meer lees je in dit eerste nummer van 2024.