Blockchain kan recycling voedselverpakkingen aanjagen: de Zwitsers werken hier al mee

Blockchain kan recycling voedselverpakkingen aanjagen: de Zwitsers werken hier al mee

Transparantie en het tegengaan van voedselfraude: als blockchain ter sprake komt dan gaat het vaak over deze twee onderwerpen. Maar met de technologie is meer mogelijk. Ze kan burgers, bedrijfsleven en overheden ook aanzetten om meer te gaan recyclen. Hoe gaat dat precies in zijn werk? Ook VMT besteedt op 10 december aandacht aan blockchain tijdens het Blockchain in Food Evenement in Nieuwegein.

DNV GL werkt in Zwitserland aan een pilot om de recycling te verbeteren. Het idee is om een circulair ecosysteem te bouwen, gebasseerd op een geautoriseerd publiek blockchainplatform, vertelt expert in blockchain Federica Guelfi van DNV GL.

 Recycling

In de blockchain partneren gemeentes, publieke organisaties, verenigingen, bedrijven en burgers om verantwoord, in dit geval, recyclegedrag te promoten. “In dit geval gaat het dan om het terugbrengen van verpakkingen naar speciale inzamelpunten. Maar je kunt deze methode ook gebruiken om ander verantwoord gedrag te promoten.”

Belonen in de blockchain

DNV GL baseert de blockchain op ‘tokenization’ door middel van algoritmes en slimme contracten (digitale overeenkomsten) geschreven en geverifieerd door een derde partij. Het draait hierbij om het belonen van goed gedrag, dus het retourneren van verpakkingen. Partijen in de blockchain kunnen elkaar hierin stimuleren door elkaar te belonen. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om kortingsbonnen of coupons.

De blockchain kan helpen om de recycling te verbeteren.

Omgekeerde waardeketen

Blockchain is een geweldig middel om een beloningssysteem te automatiseren dat vertrouwen en privacy van de betrokken spelers garandeert in deze omgekeerde waardeketen, aldus Guelfi. Met de technologie is het mogelijk alle verpakkingen in de omgekeerde waardeketen ( van consument terug naar de bron in plaats van andersom, red) te volgen. “Met blockchain voorkom je dus dat verpakkingen dubbel worden geteld of twee keer worden geretourneerd.”

Delen data

Zo’n grootschalige samenwerking om recycling aan te jagen, werkt alleen door de lasten en de opbrengsten gelijkelijk te verdelen onder de deelnemers, weet Guelfi.  “Uiteindelijk is het grote voordeel dat je op deze manier een gemeenschap kunt bouwen met gemeenschappelijke doelen en waarden.”

De grote uitdaging bij het opzetten van zo’n blockchain het kweken van vertrouwen, benadrukt de DNV GL-specialist.  “Het gaat hier om partijen die voorheen onbekenden voor elkaar waren en nu gaan samenwerken. Goede afspraken over het delen van data zijn daarom nodig.”

Afvalfonds Verpakkingen

Ook in Nederland kan een door de blockchain aangedreven stimuleringsmechanisme de recycling verbeteren. Maar het ziet er nog niet naar uit dat dit snel zal gebeuren.

Het Afvalfonds Verpakkingen meldt de ontwikkelingen rond blockchain “met veel interesse te volgen.” Maar vooralsnog bestaan er geen plannen om de technologie in de nabije toekomst te gebruiken. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken gebruikt ook geen blockchaintechnologie.

VLNR: dagvoorzitter Jan Arie Korevaar, Willemien Koning-Hoeve (CDA), Bart Millenaar (VVD), Jessika van Leeuwen (BBB), Lourens van Bruchem (SGP), Lara Sibbing (GL/PvdA).

Europese voedselstrategie volgens verse EU-politici: voedselzekerheid...

In een tijd waarin geopolitieke spanningen en economische veranderingen de wereldwijde voedselvoorziening bedreigen, is het belangrijk dat Nederland...

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

De Belgische zuivelverwerker Milcobel investeerde 19 miljoen euro in een membraan-installatie die het eiwit filtert uit de weistroom die vrijkomt bij...

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn CO2-uitstoot verminderen

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn...

Albert Heijn introduceert half om halfproducten die een combinatie zijn van kip en rundvlees. Dit product heeft een lagere CO2e-uitstoot dan regulier...

Joep Rats, NZO: "Er is een verdedigende houding ontstaan, omdat de sector zich aangevallen voelt. Dat is logisch. Maar het is belangrijk om samen naar oplossingen te zoeken in plaats van tegenover elkaar te staan."

NZO-directeur: 'In een meer plantaardig voedingspatroon hebben we...

De zuivelsector wordt vaak neergezet als 'heel vervuilend' en zou daarom sterk moeten worden teruggedrongen. Dat steekt Joep Rats, nu sinds enkele...

Beeld: Arla Foods Ingredients

Van reststroom tot innovatie: Arla verwerkt wei tot gefermenteerd...

Arla Foods Ingredients lanceert een nieuw product in Latijns Amerika. Het yoghurtdrankje is ontwikkeld op basis van wei-reststromen. Veel bedrijven...

Foto: Jumbo Supermarkten. 
v.l.n.r.: Ron Krekels (algemeen directeur Uniekaas Holland), Guus Mensink (bestuursvoorzitter DOC Kaas), Leonie en Frans Zanderink (melkveehouders), Menno Wigtman (inkoopmanager Jumbo Supermarkten)

Jumbo nieuwe 'kaas koers' in met Uniekaas Holland en DOC Kaas

Jumbo Supermarkten zet naar eigen zeggen een stap richting de verduurzaming van haar kaasketen. Dit doet het bedrijf in samenwerking met Uniekaas...

Beeld: Burg Group

Burg Group breidt uit naar de Verenigde Staten: 'Meer mensen weten...

Natuurazijn producent Burg Group heeft een nieuwe productielocatie geopend in de Verenigde Staten. Het is voor de producent de eerste vestiging...

Consumenten kopen meer biologisch fruit

Consumenten kopen meer biologisch fruit

25% van de foodomzet komt vanuit producten met een keurmerk. Dat blijkt uit de jaarlijkse Monitor Keurmerken Retail van Circana. Volgens de...