nieuws

Blockchain kan recycling voedselverpakkingen aanjagen: de Zwitsers werken hier al mee

Duurzaamheid & MVO

Transparantie en het tegengaan van voedselfraude: als blockchain ter sprake komt dan gaat het vaak over deze twee onderwerpen. Maar met de technologie is meer mogelijk. Ze kan burgers, bedrijfsleven en overheden ook aanzetten om meer te gaan recyclen. Hoe gaat dat precies in zijn werk? Ook VMT besteedt op 10 december aandacht aan blockchain tijdens het Blockchain in Food Evenement in Nieuwegein.

Blockchain kan recycling voedselverpakkingen aanjagen: de Zwitsers werken hier al mee

DNV GL werkt in Zwitserland aan een pilot om de recycling te verbeteren. Het idee is om een circulair ecosysteem te bouwen, gebasseerd op een geautoriseerd publiek blockchainplatform, vertelt expert in blockchain Federica Guelfi van DNV GL.

 Recycling

In de blockchain partneren gemeentes, publieke organisaties, verenigingen, bedrijven en burgers om verantwoord, in dit geval, recyclegedrag te promoten. “In dit geval gaat het dan om het terugbrengen van verpakkingen naar speciale inzamelpunten. Maar je kunt deze methode ook gebruiken om ander verantwoord gedrag te promoten.”

Belonen in de blockchain

DNV GL baseert de blockchain op ‘tokenization’ door middel van algoritmes en slimme contracten (digitale overeenkomsten) geschreven en geverifieerd door een derde partij. Het draait hierbij om het belonen van goed gedrag, dus het retourneren van verpakkingen. Partijen in de blockchain kunnen elkaar hierin stimuleren door elkaar te belonen. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om kortingsbonnen of coupons.

De blockchain kan helpen om de recycling te verbeteren.

Omgekeerde waardeketen

Blockchain is een geweldig middel om een beloningssysteem te automatiseren dat vertrouwen en privacy van de betrokken spelers garandeert in deze omgekeerde waardeketen, aldus Guelfi. Met de technologie is het mogelijk alle verpakkingen in de omgekeerde waardeketen ( van consument terug naar de bron in plaats van andersom, red) te volgen. “Met blockchain voorkom je dus dat verpakkingen dubbel worden geteld of twee keer worden geretourneerd.”

Delen data

Zo’n grootschalige samenwerking om recycling aan te jagen, werkt alleen door de lasten en de opbrengsten gelijkelijk te verdelen onder de deelnemers, weet Guelfi.  “Uiteindelijk is het grote voordeel dat je op deze manier een gemeenschap kunt bouwen met gemeenschappelijke doelen en waarden.”

De grote uitdaging bij het opzetten van zo’n blockchain het kweken van vertrouwen, benadrukt de DNV GL-specialist.  “Het gaat hier om partijen die voorheen onbekenden voor elkaar waren en nu gaan samenwerken. Goede afspraken over het delen van data zijn daarom nodig.”


Hottopic Event: Blockchain in food

Wat zijn de laatste ontwikkelingen in blockchain? Hoe kunnen bedrijven de technologie gebruiken in hun strategie? En niet onbelangrijk: wat is de impact van blockchain op het dagelijkse werk van de kwaliteits- of duurzaamheidsmanager? Onder andere de verhalen van Refresco en Plus komen aan bod tijdens dit evenement.

Klik hier voor het volledige programma

Klik hier om direct aan te melden


 

Afvalfonds Verpakkingen

Ook in Nederland kan een door de blockchain aangedreven stimuleringsmechanisme de recycling verbeteren. Maar het ziet er nog niet naar uit dat dit snel zal gebeuren.

Het Afvalfonds Verpakkingen meldt de ontwikkelingen rond blockchain “met veel interesse te volgen.” Maar vooralsnog bestaan er geen plannen om de technologie in de nabije toekomst te gebruiken. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken gebruikt ook geen blockchaintechnologie.

Reageer op dit artikel