10/02/2026 | Workshops DNA-sequencing in voedselveiligheid Hogeschool Leiden

10/02/2026 | Workshops DNA-sequencing in voedselveiligheid Hogeschool Leiden

Binnen het bedrijfsleven is Whole Genome Sequencing (WGS) - in tegenstelling tot bij organisaties als het RIVM en de NVWA - nog geen gebruikelijke techniek. De kennis over hoe deze methode kan bijdragen aan voedselveiligheid is daardoor beperkt. Met het project Advanced Precision in Food Safety (APFS) van het kenniscentrum LCAB van Hogeschool Leiden wilden we deze kenniskloof overbruggen. WGS biedt namelijk veel mogelijkheden om bronnen van besmetting in de fabrieksomgeving nauwkeurig te identificeren en zo gerichter in te grijpen.

Binnen het bedrijfsleven is Whole Genome Sequencing (WGS) – in tegenstelling tot bij organisaties als het RIVM en de NVWA – nog geen gebruikelijke techniek. De kennis over hoe deze methode kan bijdragen aan voedselveiligheid is daardoor beperkt. Met het project Advanced Precision in Food Safety (APFS) van het kenniscentrum LCAB van Hogeschool Leiden wilden we deze kenniskloof overbruggen. WGS biedt namelijk veel mogelijkheden om bronnen van besmetting in de fabrieksomgeving nauwkeurig te identificeren en zo gerichter in te grijpen.

Voedselverwerkende bedrijven nemen vanwege hygiënische verplichtingen standaard monsters van producten en van de fabrieksomgeving, die worden geanalyseerd door commerciële microbiologische laboratoria. Wanneer ziekteverwekkers worden aangetroffen, moeten passende maatregelen worden genomen. Met reguliere microbiologische technieken blijft echter vaak onduidelijk of het steeds om dezelfde stam gaat of om telkens een andere. Zonder geavanceerde analysemethoden is het lastig om de daadwerkelijke besmettingsbron te achterhalen. WGS biedt hier uitkomst.

In het APFS-project werkte het kenniscentrum LCAB samen met verschillende voedselverwerkende bedrijven om bacteriële besmettingsbronnen op de productielocatie op te sporen. Met behulp van Whole Genome Sequencing konden ziekteverwekkende bacteriën die op eindproducten werden gevonden, nauwkeurig worden gekoppeld aan specifieke locaties in het bedrijf of aan grondstoffen. Hierdoor konden bedrijven doelgericht maatregelen nemen, zoals extra schoonmaak, vervanging van apparatuur of het aanscherpen van afspraken met leveranciers. Het onderzoek richtte zich vooral op de ziekteverwekkende bacteriën Listeria monocytogenes en Salmonella enterica.

Wat leer je?

  • Wat is WGS? (Whole Genome Sequencing)
  • Hoe kan je WGS inzetten voor de voedselveiligheid?
  • Inzichten in besmettingsroutes
  • MLST, sequencetype en pathogeniciteit
  • Praktijkvoorbeelden van WGS-toepassingen uit de praktijk

Workshopdata (12.00 -16.30 uur)
10 Februari 2026 – Leiden
16 April 2026 – Utrecht
2 Juni 2026 – Leiden
22 September 2026 – Utrecht (onder voorbehoud)

Interesse in deze cursus? Meer informatie vind je hier.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. 10/02/2026 | Cursus Basis Microbiologie van voedingsmiddelen HAS Academy
  2. 02/03/2026 | Cursus Kennismaking met voedingsmiddelentechnologie HAS Academy
  3. 03/03/2026 | Cursus Ingrediënten in voedingsmiddelen HAS Academy
  4. Een barista-ervaring thuis? De Neo van Nescafé Dolce Gusto moet dat mogelijk maken (met composteerbare koffiepad)
  5. Voor abonneesSalmonella-uitbraak in Canada gelinkt aan producten met pistachenoten
  6. Harde EU-lijn tegen voedselverspilling: doneren van onverkocht voedsel wordt verplichting
  7. Voor abonneesZo gaat Nestlé om met duurzaamheidswetgeving: 'Niet afzwakken, maar verduidelijken'
  8. GEA lanceert monitoringstool om stilstand in zuivel- en drankenfabrieken te voorkomen
  9. Voor abonneesWebinar terugkijken: tips en trucs om te voldoen aan het nieuwe allergenen beleid
  10. GesponsordDe voedingsindustrie van morgen: inzichten en oplossingen (gratis webinar)
  1. Voor abonneesWanneer politieke stormen voedselveiligheid raken - lessen uit de crisis bij de CDC
  2. Voor abonneesWat ging er mis? Ontwikkelingen in 8 jaar recalls op een rij
  3. 'Eieren zijn wereldwijd de snelst groeiende dierlijke eiwitbron'
  4. Antibioticaresistente bacteriën in de voedselketen: wat is het risico voor de industrie?
  5. Voor abonneesRuim 100 mensen ziek bij E. coli-uitbraak in Canada
  6. Tip van jouw advocaat: Pas op bij claims over collageen
  7. Rainforest Alliance brengt regeneratief keurmerk voor koffie op de markt
  8. Nederlandse vleesindustrie lijdt onder Chinese importheffingen op varkensvlees
  9. Zo borg je voedselzekerheid in tijden van crisis
  10. Voor abonneesResistentie zonder grenzen: waarom Salmonella Dublin een One Health-risico vormt