14/04/2026 | Cursus Verdieping Microbiologie van voedingsmiddelen HAS Academy

14/04/2026 | Cursus Verdieping Microbiologie van voedingsmiddelen HAS Academy

Heb je de basis van microbiologie onder de knie en wil je meer leren over pathogenen, omgevingsmonitoring en microbiologische wetgeving? In deze verdiepingscursus ga je dieper in op de factoren die houdbaarheid en voedselveiligheid bepalen én leer je analyseresultaten beter interpreteren. Met extra praktijk in het lab en actuele theorie ben je straks een volwaardige gesprekspartner voor labs, klanten en collega's.

Deze cursus sluit naadloos aan op de basiscursus Microbiologie en biedt verdieping in zowel theorie als praktijk. Je leert meer over microbiologische risico’s, wetgeving, en analysemethoden waarmee je voedselveiligheid in de praktijk beter kunt borgen.

Wat kun je na de cursus?

  • Een microbiologisch bemonsterings- of analyseplan opstellen voor praktijktoepassing
  • Uitleggen hoe pH en gassamenstelling (zoals MAP) de groei en overleving van micro-organismen beïnvloeden
  • Werken met begrippen als D-waarde en z-waarde om hitteresistentie te begrijpen
  • Het verschil toelichten tussen infectieuze en toxicogene pathogenen
  • Herkennen en beheersen van risico's van pathogenen zoals Salmonella, Campylobacter, E. coli, Listeria, St. aureus, Bac. cereus, virussen en mycotoxinen
  • Omgevingsmonitoring uitvoeren en analyseresultaten interpreteren
  • Microbiologische wetgeving (zoals verordening 2073/2005) toepassen

De cursus start op dinsdag 14 april 2026 en bestaat uit 6 bijeenkomsten en een toetsmoment. De bijeenkomsten starten om 16.00 uur en eindigen om 19.30 uur.

  • 2 avonden theorie
  • 4 avonden theorie & praktijk
  • 1 toetsavond

Cursusdata:

  • 14 april 2026
  • 21 april 2026
  • 12 mei 2026
  • 19 mei 2026
  • 26 mei 2026
  • 2 juni 2026
  • 9 juni 2026 (toetsing)

De cursus heeft een doorlooptijd van 3 maanden. Alle bijeenkomsten zijn fysieke bijeenkomsten bij HAS green academy in 's-Hertogenbosch. De cursus vraagt om ongeveer 4,5 uur per week aan zelfstudie.

Interesse in deze cursus?  Inschrijven is mogelijk via: Cursus Microbiologie van voedingsmiddelen

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Overcapaciteit in zuivel- en vleessector dreigt door krimpende veestapel, verwacht ABN Amro
  2. Nederlandse recalls en waarschuwingen augustus: Mogelijk Bacillus cereus in pannenkoeken
  3. Belgische recalls en waarschuwingen augustus: Mogelijk Listeria monocytogenes in kaas
  4. Blik zonder BPA? Tata Steel ontwikkelt polymeerlaag als alternatief
  5. Voor abonneesInterview: Nicole Freid (Hak) over boeren, supers, biologisch en inkoop
  6. Voor abonneesFranse yersinia-uitbraak door geitenkaas groter dan gedacht
  7. Voor abonneesZo gebruiken producenten AI voor duurzaamheidswetgeving: 2 cases en 10 tips
  8. Voor abonneesArgentinië meldt reeks nieuwe uitbraken van trichinellose
  9. Voor abonneesGezondheidsclaim aanvragen: zo deed Zespri dat voor groene kiwi's
  10. FNV valt over ontbrekende pauzes OMT'ers slachthuizen: NVWA gaat gesprek aan
  1. Voor abonnees4 belangrijke beleidsontwikkelingen in voedselveiligheid: van meldplicht tot nieuwe risico's
  2. Productinnovaties juli/augustus: Entremont lanceert raclette kaassneetjes
  3. Voor abonneesMassale voedselvergiftiging bij gratis schoollunchprogramma in Indonesië
  4. Voor abonneesContaminanten in plantaardige zuivelalternatieven: de microbiologische uitdagingen
  5. Duurzaamheid laten leven in het hele bedrijf? Arla en Fish Tales vertellen hoe zij dat aanpakken
  6. Voor abonneesSpaanse salmonella-uitbraak vermoedelijk veroorzaakt door tomaten
  7. Grote brand bij cacao-opslagbedrijf in Veenendaal
  8. Nieuwe editie boek 'Microbiologie van Voedingsmiddelen' is uit
  9. Verpakkingsleverancier Paardekooper failliet verklaard
  10. Startup in fermentatie? Investeren in eigen demofaciliteitfabriek hoeft niet meer met komst BFF