16/04/2026 | Workshops DNA-sequencing in voedselveiligheid Hogeschool Leiden

16/04/2026 | Workshops DNA-sequencing in voedselveiligheid Hogeschool Leiden

Binnen het bedrijfsleven is Whole Genome Sequencing (WGS) - in tegenstelling tot bij organisaties als het RIVM en de NVWA - nog geen gebruikelijke techniek. De kennis over hoe deze methode kan bijdragen aan voedselveiligheid is daardoor beperkt. Met het project Advanced Precision in Food Safety (APFS) van het kenniscentrum LCAB van Hogeschool Leiden wilden we deze kenniskloof overbruggen. WGS biedt namelijk veel mogelijkheden om bronnen van besmetting in de fabrieksomgeving nauwkeurig te identificeren en zo gerichter in te grijpen.

Binnen het bedrijfsleven is Whole Genome Sequencing (WGS) – in tegenstelling tot bij organisaties als het RIVM en de NVWA – nog geen gebruikelijke techniek. De kennis over hoe deze methode kan bijdragen aan voedselveiligheid is daardoor beperkt. Met het project Advanced Precision in Food Safety (APFS) van het kenniscentrum LCAB van Hogeschool Leiden wilden we deze kenniskloof overbruggen. WGS biedt namelijk veel mogelijkheden om bronnen van besmetting in de fabrieksomgeving nauwkeurig te identificeren en zo gerichter in te grijpen.

Voedselverwerkende bedrijven nemen vanwege hygiënische verplichtingen standaard monsters van producten en van de fabrieksomgeving, die worden geanalyseerd door commerciële microbiologische laboratoria. Wanneer ziekteverwekkers worden aangetroffen, moeten passende maatregelen worden genomen. Met reguliere microbiologische technieken blijft echter vaak onduidelijk of het steeds om dezelfde stam gaat of om telkens een andere. Zonder geavanceerde analysemethoden is het lastig om de daadwerkelijke besmettingsbron te achterhalen. WGS biedt hier uitkomst.

In het APFS-project werkte het kenniscentrum LCAB samen met verschillende voedselverwerkende bedrijven om bacteriële besmettingsbronnen op de productielocatie op te sporen. Met behulp van Whole Genome Sequencing konden ziekteverwekkende bacteriën die op eindproducten werden gevonden, nauwkeurig worden gekoppeld aan specifieke locaties in het bedrijf of aan grondstoffen. Hierdoor konden bedrijven doelgericht maatregelen nemen, zoals extra schoonmaak, vervanging van apparatuur of het aanscherpen van afspraken met leveranciers. Het onderzoek richtte zich vooral op de ziekteverwekkende bacteriën Listeria monocytogenes en Salmonella enterica.

Wat leer je?

  • Wat is WGS? (Whole Genome Sequencing)
  • Hoe kan je WGS inzetten voor de voedselveiligheid?
  • Inzichten in besmettingsroutes
  • MLST, sequencetype en pathogeniciteit
  • Praktijkvoorbeelden van WGS-toepassingen uit de praktijk

Workshopdata (12.00 -16.30 uur)
10 Februari 2026 – Leiden Geweest
16 April 2026 – Utrecht
2 Juni 2026 – Leiden
22 September 2026 – Utrecht (onder voorbehoud)

Interesse in deze cursus? Meer informatie vind je hier.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Overcapaciteit in zuivel- en vleessector dreigt door krimpende veestapel, verwacht ABN Amro
  2. Nederlandse recalls en waarschuwingen augustus: Mogelijk Bacillus cereus in pannenkoeken
  3. Belgische recalls en waarschuwingen augustus: Mogelijk Listeria monocytogenes in kaas
  4. Blik zonder BPA? Tata Steel ontwikkelt polymeerlaag als alternatief
  5. Voor abonneesInterview: Nicole Freid (Hak) over boeren, supers, biologisch en inkoop
  6. Voor abonneesFranse yersinia-uitbraak door geitenkaas groter dan gedacht
  7. 02/06/2026 | Workshops DNA-sequencing in voedselveiligheid Hogeschool Leiden
  8. Voor abonneesZo gebruiken producenten AI voor duurzaamheidswetgeving: 2 cases en 10 tips
  9. Voor abonneesArgentinië meldt reeks nieuwe uitbraken van trichinellose
  10. Voor abonneesGezondheidsclaim aanvragen: zo deed Zespri dat voor groene kiwi's
  1. FNV valt over ontbrekende pauzes OMT'ers slachthuizen: NVWA gaat gesprek aan
  2. Voor abonnees4 belangrijke beleidsontwikkelingen in voedselveiligheid: van meldplicht tot nieuwe risico's
  3. 22/09/2026 | Workshops DNA-sequencing in voedselveiligheid Hogeschool Leiden
  4. Productinnovaties juli/augustus: Entremont lanceert raclette kaassneetjes
  5. Voor abonneesMassale voedselvergiftiging bij gratis schoollunchprogramma in Indonesië
  6. Voor abonneesContaminanten in plantaardige zuivelalternatieven: de microbiologische uitdagingen
  7. Duurzaamheid laten leven in het hele bedrijf? Arla en Fish Tales vertellen hoe zij dat aanpakken
  8. Voor abonneesSpaanse salmonella-uitbraak vermoedelijk veroorzaakt door tomaten
  9. Grote brand bij cacao-opslagbedrijf in Veenendaal
  10. Nieuwe editie boek 'Microbiologie van Voedingsmiddelen' is uit