Voedselfraude voorkomen? Deze collectie helpt je op weg

Voedselfraude voorkomen? Deze collectie helpt je op weg

Voedselfraude is een groot probleem in de voedingsindustrie en krijgt veel aandacht van autoriteiten over de hele wereld. Dat bleek begin december 2023 nog maar eens met de ontmanteling van een grootschalige fraude met olijfolie. Hoe kun je fraude herkennen, welke soorten zijn er en wat zeggen wetgever en toezichthouder? De speciale Collectie Voedselfraude van VMT zet het voor je op een rij.

Er zijn veel verschillende vormen van voedselfraude denkbaar. Vaak is het motief financieel gewin. Hoe voorkom je dat een dure grondstof wordt bijgemengd met een goedkopere stof? Hoe weet je dat de authenticiteit van de stoffen die je inkoopt echt is? Hoe weet je zeker dat je schadepartijen via een omweg niet opnieuw in de (illegale) handel belanden? Op dergelijke vragen vind je een antwoord in de VMT Collectie over voedselfraude.

Grip op fraude

Voor bedrijven kan het lastig zijn grip te krijgen op het onderwerp. Er worden in de collectie tips gegeven over hoe je wel grip erop krijgt. Ook is er informatie over hoe kwetsbaar de voedselketen is. Verschillende columns binnen de collectie kunnen voedingsmiddelenbedrijven aanzetten tot nadenken.

Productgroepen

Fraude kan voorkomen in alle productgroepen. Toch zijn sommigen meer notoir. Honing is een bekende, specerijen ook. Verder in de collectie artikelen over de paardenvleesaffaire, fraude in de visserijketen en eieren.

Analyse en opsporing

Wat kun je zelf doen als bedrijf? Naast het op orde krijgen van je keten en je processen en controles hierop, biedt de collectie veel artikelen over het detecteren van fraude. Welke ontwikkelingen zijn er in de opsporingstechnologieën? Welke analysemethoden kun je het beste inzetten voor welke productgroep? Dit vind je terug in de collectie.

Collectie Fraude must read

De collectie is dus een must read voor iedereen die bezig is om de cultuur in het bedrijf op een hoger plan te krijgen. Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.