FDA geeft in VS tijdelijke versoepeling etiketteringsregels voor niet-allergene ingrediënten

Voedingsmiddelenproducenten ondervinden door de coronacrisis moeilijkheden met de inkoop van bepaalde ingrediënten. Om die reden versoepelt de Food and Drug Administration (FDA) in de Verenigde Staten tijdelijk de etiketteringsregels voor voedingsmiddelen waardoor kleine aanpassingen in recepturen kunnen plaatsvinden zonder aanpassing van het etiket.

De FDA biedt in de Verenigde Staten een versoepeling van de etiketteringsregels voor niet-allergene, kleinere ingrediënten. Dit meldt de FDA in een guidance document. ‘Wij willen, waar mogelijk,  flexibiliteit bieden in de regelgeving. Zo willen wij de impact van de door corona verstoorde supply chains op de beschikbaarheid van ingrediënten zo klein mogelijk houden’, vertelt de FDA in het guidance document.

Food Law Update

Tijdens de Food Law Update op 18 juni gaan Marieke Lugt en Ellis van Diermen in op de etiketteringsregels in Nederland. Het onlangs gepubliceerde Handboek Etikettering van de NVWA dient als leidraad voor deze sessie. Wat zijn de do’s en dont’s voor etikettering van voedingsmiddelen? Een toelichting op veelvoorkomende discussiepunten met voorbeelden uit de praktijk.

Bekijk het programma van de Food Law Update.

Of meldt je direct aan

Food Law Update

Verzoek om flexibiliteit

‘Voedingsmiddelenproducenten hebben gevraagd om flexibiliteit wanneer zij kleine aanpassingen moeten doen in de receptuur. Zo klein dat het etiket wellicht onjuist is, maar waarbij geen gezondheids- of voedselveiligheidsproblemen optreden en het eindproduct niet significant veranderd’, aldus de FDA.

Kleine receptuur aanpassingen

De FDA geeft in het guidance document aan dat kleine aanpassingen aan de receptuur gedaan mogen worden, zonder dat het etiket daarvoor aangepast moet worden. Daarbij moet de aanpassing van de receptuur aan de volgende eisen voldoen:

  • Voedselveiligheid: het op het etiket vermelde ingrediënt dat vervangen wordt veroorzaakt geen gezondheidsproblemen. Hierbij gaat het om allergenen, gluten, sulfieten of andere voedingsstoffen waar mensen gevoelig voor kunnen zijn.
  • Hoeveelheid: de hoeveelheid van het vervangen of weggelaten ingrediënt is 2% of minder van het totaalgewicht van het eindproduct.
  • Aandeel: het weggelaten of vervangen op het etiket vermelde ingrediënt is geen hoofdingrediënt van het eindproduct.
  • Kenmerkend ingrediënt: het weggelaten of vervangen op het etiket vermelde ingrediënt is geen kenmerkend ingrediënt voor het eindproduct waarbij de aanwezigheid van dit betreffende ingrediënt bijdraagt aan de aankoop van de consument. Zo mogen rozijnen niet weggelaten of vervangen worden in rozijnenbrood.
  • Claims: het weglaten of vervangen van een op het etiket vermeld ingrediënt heeft geen invloed op vrijwillig gebruikte claims of gezondheidsclaims op het etiket.
  • Voedingswaarde/functionaliteit: het weglaten of vervangen van een op het etiket vermeld ingrediënt heeft geen invloed op de voedingswaarde of functionaliteit van het eindproduct.

Volgorde op etiket

‘Gezien de huidige coronasituatie treden wij niet op wanneer kleine, niet kenmerkende ingrediënten tijdelijk worden weggelaten of aangepast in de receptuur zonder dat dit ook op het etiket wordt aangepast. Anderzijds treden wij ook niet op wanneer producenten een kleinere hoeveelheid van een minder belangrijk ingrediënt gebruiken, mits de volgorde van ingrediënten op het etiket gelijk blijft’, stelt de FDA in de guidance.

Misleiding op voedseletiketten: recente uitspraken van de Reclame Code Commissie

Weglaten groentesoort

Zo mag volgens de Amerikaanse voedselautoriteit in een vegetarische quiche met meerdere groenten een groentesoort weggelaten worden of een groentesoort in kleinere hoeveelheden gebruikt worden. Ook is reductie of weglating van smaakstoffen, aroma’s, kleurstoffen of oliën toegestaan. De FDA geeft ook aan dat gebleekte bloem tijdelijk vervangen mag worden door ongebleekte bloem, vanwege het huidige tekort aan bleekmiddelen die gebruikt worden voor het bleken van bloem.