Liveblog effecten coronacrisis in foodsector: Roemenen ingevlogen om Duitse boeren te helpen

Liveblog effecten coronacrisis in foodsector: Roemenen ingevlogen om Duitse boeren te helpen

De coronacrisis zorgt voor een stortvloed aan nieuws uit de voedingsindustrie. De redactie van VMT zet het op een rij in deze liveblog.

12:45 op 9 april

Duitsers vliegen Roemen over voor seizoensarbeid

In Berlijn is donderdag een eerste chartervliegtuig met Roemeense seizoensarbeiders geland die aan de slag gaan voor Duitse boeren tijdens de oogstperiode. In de loop van de dag landen er nog twee vliegtuigen in Berlijn. Donderdag komen ongeveer 530 Roemenen aan op de luchthaven Berlijn-Schönefeld. In april zijn 9900 mensen nodig en in mei nog eens 4300 extra. Momenteel hebben de boeren veel hulp nodig bij de aspergeoogst.

De boeren besloten gezamenlijk vliegtuigen te charteren om seizoenswerkers uit Roemenië te halen, omdat ander vervoer momenteel niet mogelijk is vanwege het coronavirus.

14.21 op 8 april

Hessing Supervers doneert artikelen aan zorgsector

11.03 op 8 april

Heineken trekt vooruitzichten in na daling bierverkoop

Bierbrouwer Heineken denkt in het eerste kwartaal 4 procent minder bier en andere drank te hebben verkocht als gevolg van de coronapandemie. De situatie zal in het tweede kwartaal alleen maar verslechteren, waarschuwt het Nederlandse drankconcern. Heineken trekt daarom alle eerder gemelde prognoses voor het boekjaar 2020 in.

De verwachte daling waar Heineken voor waarschuwt is op autonome basis. Dat betekent onder andere dat het effect van overnames of de verkoop van bedrijfsactiviteiten zijn weggefilterd. Aan bier verwacht Heineken in het eerste kwartaal 2 procent minder te hebben verkocht. De definitieve kwartaalcijfers maakt Heineken 22 april bekend. (ANP)

18:55 op 7 april

Verstegen Spices & Sauces komt met alternatieve mondkapjes

In samenwerking met Vanhulley voorziet Verstegen uit Rotterdam het personeel van alternatieve mondkapjes. Normaal gebruikt het bedrijf de zogenoemde FFP2 mondkapjes. Deze voldoen aan de hoogste eisen en kunnen zelf virussen tegenhouden. Omdat de vraag enorm is, is het Rotterdamse bedrijf zelf op zoek gegaan naar alternatieven voor de mondkapjes. "Zo kwamen we bij van Hulley terecht. Dit bedrijf gaat voor ons katoenen mondkapjes maken van resttextiel. Deze mondkapjes houden geen virussen tegen maar wel stofdeeltjes. Ze worden van dubbellaags katoen gemaakt en je kunt ze zelf wassen. En hoe fijn is het dat we daarmee ook de mensen van Hulley een handje kunnen helpen, sterker nog, hoe we elkaar kunnen helpen. En zorgen we ook nog dat textiel een tweede leven krijgt". aldus het bedrijf op LinkedIn.

12.35 op 7 april

Populaire teleconferentie-app Zoom verboden bij Taiwanese overheid

De overheid van Taiwan verbiedt functionarissen om tijdens hun werk nog langer gebruik te maken van de teleconferentieservice Zoom. De Taiwanese regering neemt die maatregel om veiligheidsredenen. Volgens experts bevat de beveiliging van Zoom gaten waardoor hackers gesprekken kunnen afluisteren en computers van deelnemers kunnen overnemen.

09:56 op 7 april

Kraft-Heinz profiteert van Coronahamsteren 

Packshot-Heinz-TK-500-mlLevensmiddelenconcern Kraft Heinz heeft zijn verkopen de laatste tijd stevig opgevoerd dankzij de coronacrisis. Het Amerikaanse bedrijf denkt flink te profiteren van het massale gehamster vanwege de coranapandemie.  Naar schatting lagen de verkopen in het eerste kwartaal ongeveer 3 procent hoger dan een jaar terug. Gecorrigeerd voor bijvoorbeeld overnames en andere zaken was waarschijnlijk sprake van een omzetplus van 6 procent, stelt het bedrijf in een nieuwe prognose. Eerder ging Kraft Heinz nog uit van een lichte krimp van de verkopen in de eerste drie maanden van dit jaar. Dat laatste komt omdat Amerikanen voorafgaand aan de coronacrisis steeds vaker vers voedsel begonnen te kopen in plaats van de voorverpakte producten van Kraft Heinz.

13.00 op 4 april

acrylamidefrietDe prijzen van eten gaan keihard onderuit door de coronacrisis. Zuivelproducten als kaas dalen zelfs een kwart in prijs en ook frietaardappelen zijn niet te slijten, meldt De Telegraaf. Gevreesd wordt dat specialistische groenten en fruit die tot voor kort in de horeca en de supermarkt te verkrijgen zijn, geheel verdwijnen. DCA-Markets, een analysebureau dat de prijzen vanaf de verwerkende industrie noteert, ziet de prijzen instorten. "Het is een glijbaan", zegt prijzenanalist René in ’t Riet van DCA-Markets. Alleen de prijs van groente die nodig is voor dagelijkse maaltijden als kookaardappels en wortels blijven nog stabiel. GroentenFruit Huis, de belangenclub voor de groente- en fruittelers en -handelaars hebben vrijdag aan minister Carola Schouten (Landbouw) om noodmaatregelen gevraagd. De omzetdaling van bedrijven in de groente- en fruithandel varieert van 40 tot 95 procent. Telers van frietaardappelen kunnen hun teelt nagenoeg weggooien, doordat fabrikanten de productie van patat hebben stilgelegd.

12.50 op 4 april

rijstChina heeft de bevolking, die uit vrees voor tekorten vanwege het nieuwe coronavirus rijst hamstert, opgeroepen om daarmee te stoppen. Chinezen begonnen massaal met inslaan van het graan na het nieuws dat Vietnam, een grote rijstproducent, geen nieuwe export meer toestaat. Peking vindt de ontwikkelingen in Vietnam geen reden tot zorg. De overheid heeft voldoende rijstvoorraad om alle Chinezen voor een jaar te voeden, zo klinkt het. Daarnaast wordt het merendeel van de rijst die Chinezen eten gewoon in China geproduceerd. Slechts 2 procent van al de graanconsumptie is afhankelijk van importen, zei vertegenwoordiger Wei Baigang van het landbouwministerie. "Onze toeleveranciers hebben ruime voorraden. Hamsteren is niet nodig." (ANP)

14.21 op 2 april

Vion ondersteunt lokale zorgsector

14:00 op 2 april

Live kaart met wachttijden aan Europese grenzen

Werkelijke wachttijden aan de binnengrenzen van de EU zijn te vinden op een live kaart.

13:00 op 2 april

EFSA werkt thuis

De European Food Safety Authority (EFSA) werkt vanuit huis. Er zijn tools om alle procedures voor productapplicaties digitaal goed te laten verlopen.

12:30 op 2 april

Brussel stelt steunmaatregelen boeren en vissers voor

agrisectorDe Europese Commissie stelt voor de bestaande EU-fondsen voor de landbouw en visserij maximaal te gebruiken om de inkomensgevolgen van de coronacrisis voor boeren en vissers op te vangen. Voorzitter Ursula von der Leyen wil de cash voorschotten die boeren kunnen aanvragen in Brussel verhogen en de aanvraagregeling verlengen. Het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij wordt ingezet om vissers die lijden onder de tijdelijke stillegging te steunen. (ANP)

10:00 op 2 april

Onno Brokke, Grand’Italia over pasta in tijden van corona

Onno Brokke, general manager Granfood (Grand’Italia), vertelt op Distrifood over zijn pastacoronaweken. ‘Ik zei: we gaan als de donder alle voorraden nu al naar Nederland halen.’ De omzet stijgt in een maand met 60 procent, de order intake gaat naar index 225 en je fabriek staat in het meest getroffen gebied van Italië, Lombardije.

12:08 op 1 april

Ook Heineken levert desinfecterende handgel aan ziekenhuizen

Heineken verdeelt deze week 250.000 flesjes desinfecterende handgel voor ziekenhuizen in Nederland en België. Voor de productie gebruikt de bierbrouwer 30.000 liter alcohol afkomstig uit bier en cider die oorspronkelijk bedoeld waren voor de horeca. Eerder kondigde ABInbev en Swinkels Family Brewers (Bavaria) aan ook desinfectiemiddel te gaan maken voor de zorg.

11:45 op 1 april

Snackfabrikant Van Geloven meet temperatuur bezoekers

Van Geloven uit Tilburg die onder andere de snack van Mora maakt, meet de temperatuur van bezoekers. Ze krijgen van twee centimeter afstand een thermometer op het voorhoofd gericht. Is er geen verhoging of koorts dan mag degene het gebouw binnen. Wie zijn temperatuur niet wil laten opmeten wordt vriendelijk verzocht te vertrekken, vertelt directeur Jan Aaltzen Linde in het Brabants Dagblad. "Maar dat is tot op heden nog niet voorgekomen." Ook in de fabriek gebruikt Van Geloven het apparaat om de temperatuur van productiemedewerkers op te meten. "Dit gebeurt op vrijwillige basis. Het is een stukje bevestiging."

10.55 op 1 april

Eerste bier-handgel AB InBev naar Nederlandse ziekenhuizen

AB InBev doneert vandaag een eerste partij van 5000 flessen desinfecterende handgel aan ziekenhuizen en zorginstellingen in Nederland, meldt ANP. AB InBev doneert de zelfgemaakte handgel in heel Europa. Vorige week startte de brouwer met het produceren van de handgel van restalcohol die overblijft na de productie van bier.

De bierbrouwer schonk vorige week al 26.000 flessen handgel en 50.000 liter ontsmettingsmiddel. Ziekenhuizen en zorginstellingen met een tekort aan die producten kunnen zich melden bij AB InBev. Voor de volgende partij, die komende week verwacht wordt, hebben zich al partijen uit de ambulancezorg, gehandicaptenzorg en enkele ziekenhuizen gemeld, aldus het bierconcern.

9.06 op 1 april

Ondanks corona nog lichte groei Nederlandse industrie

De Nederlandse industrie vertoonde in maart, ondanks de beperkingen die werden ingesteld wegens de uitbraak van het nieuwe coronavirus, nog een lichte groei, meldt het ANP. Daarmee is Nederland een positieve uitzondering in Europa. Maar het aantal nieuwe orders, met name voor de export, nam al wel flink af.

Dit meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). De inkoopmanagersindex die Nevi maandelijks samenstelt, is afgelopen maand gedaald van 52,9 naar 50,5. Een cijfer boven de 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

Met name producenten van consumptiegoederen melden nog een groei van de productie. Dat past volgens Nevi bij eerdere cijfers over het aantal pintransacties in bijvoorbeeld supermarkten. De vereniging gaat er wel van uit dat ook de Nederlandse industrie uiteindelijk hard zal worden geraakt door de coronacrisis.

12.21 op 31 maart

Vietnam slaat rijst op

Vietnam heeft plannen om 190.000 ton rijst in opslag te hebben voor 15 juni. De overheid wil daarmee ervoor zorgen dat het land genoeg eten heeft ten tijde van de coronacrisis. Het land staat op plek 3 van rijstexporteurs na India en Thailand.

Bron:Bloomberg

8.44 op 31 maart

Industrie China vertoont tekenen van herstel na zware klap

De bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie is in maart behoorlijk opgeleefd, nadat in februari nog de sterkste krimp ooit was te zien voor de industrie van China, door de coronacrisis. Daarmee lijkt de tweede economie van de wereld voorzichtig te herstellen van de zware klap die zij kreeg door de virusuitbraak.

Volgens het Chinese statistiekbureau sprong de inkoopmanagersindex, die de industriële bedrijvigheid meet, vorige maand omhoog tot een stand van 52. Dat was in februari nog een absoluut dieptepunt van 35,7. Een niveau van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp. Het cijfer viel beter uit dan economen hadden verwacht, want zij hadden nog steeds op krimp gerekend.

Economen stellen wel dat de Chinese economie nog lang niet volledig is hersteld van de dreun door de coronacrisis en dat er nog steeds een stevige recessie zal zijn in het eerste kwartaal. Bovendien heeft China nu ook steeds meer te kampen met een afzwakkende buitenlandse vraag omdat het virus wereldwijd is verspreid. Dat betekent dat er ook in het tweede kwartaal waarschijnlijk grote tegenwind zal zijn voor de Chinese economie.

Bron: ANP

13.11 op 30 maart

Heineken scheldt horeca-ondernemers halve maand huur kwijt

Bierbrouwer Heineken scheldt vanwege de coronacrisis horecaondernemers die een pand huren van de brouwer een halve maand huur kwijt, meldt ANP. Daarmee hoopt Heineken de ondernemers die in afwachting zijn van steun van de overheid enige financiële lucht te bieden. Heineken zegt dat voor de noodlijdende ondernemers de helft van de verplichte huursom voor de maand april kwijtgescholden wordt.

Heineken zegt het risico van de mindere huurinkomsten te kunnen dragen, omdat het bedrijf bovenal bierbrouwer is in plaats van een vastgoedonderneming. De brouwer zegt er direct bij dat nog maar de vraag is of pandeigenaren, voor wie het vastgoed de primaire inkomstenbron is, een vergelijkbaar aanbod kunnen doen.

12.47 op 30 maart

Aanvallen op supermarkten in Italië

In het zuiden van Italië lijken steeds meer mensen moeite te hebben met het betalen van hun boodschappen, meldt het AD. Dit kan uiteindelijk leiden tot protesten in het land. De lockdown duurt in Italië al drie weken, en begint inmiddels nijpend te worden op financieel vlak. Veel bedrijven zijn gesloten, dus veel mensen zitten zonder werk thuis. In Italië is een groot deel zwartwerkers, die dus ook zonder inkomen thuis zitten.

Afgelopen dagen werden meerdere supermarkten in Napels en Palermo aangevallen, doordat Italianen boodschappen deden zonder af te rekenen. De regering van Italië heeft €4,7 miljard vrijgemaakt om mensen in nood te helpen. Gemeenten binnen Italië mogen zelf beslissen wie de vergoeding krijgt. De premier van Italië kondigde aan dat het geld onder andere is vrijgemaakt voor voedselbonnen en -pakketten.

14.49 op 27 maart

AB InBev maakt ontsmettende handgel voor Belgische ziekenhuizen

12.34 op 27 maart

AB InBev en Swinckels nemen steunmaatregelen voor café's

Bierbrouwers AB InBev en Swinckels schieten hun horecaklanten te hulp met extra steunpakketten. AB InBev, onder meer eigenaar van de biermerken Jupiler en Hertog Jan, geeft uitstel van huurbetaling aan haar afnemers voor de maand april. Swinckels, waar biermerk Bavaria onder valt, schort de betalingstermijnen op. Kroegeigenaren krijgen dertig dagen langer de tijd om hun rekeningen te betalen.

Ook brouwers Heineken en Grolsch gaven vorige week aan hun afnemers in de horeca te steunen. Dirk Beljaarts, algemeen directeur van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland, laat weten dat hij blij is met de steunmaatregelen van brouwers. "Voor veel van onze leden geldt echter dat uitstel van betaling uitstel van executie is. Als de sluitingen voortduren zijn er ook kwijtscheldingen nodig."

10:08 op 27 maart

Danone: extra geld leveranciers, bonus productiemensen

Danone trekt €250 miljoen uit om zijn leveranciers te steunen. Het concern wil zo alle aanvoer van producten en grondstoffen veiligstellen. Alle 100.000 werknemers wereldwijd hebben gegarandeerd werk tot 30 juni. Productiemedewerkers krijgen gedurende deze pandemie een bonus.

17:20 op 26 maart

'Grenscontroles hinderen doorgang vrachtwagens'

De transportsector wordt gehinderd door de grenscontroles die veel Europese landen hebben ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) wil daarom dat er een vrije doorgang bij de grenzen komt voor vrachtwagens.

16:30 op 26 maart

Duitse aanvoer levensmiddelen onder druk

De aanvoer van levensmiddelen in Duitsland verloopt goed, maar staat wel zwaar onder druk door het wegvallen van buitenlandse werknemers. Dit zei de Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner. Er is een minimum aantal mensen aan het werk in de hele keten van boer tot winkel. Veel buitenlanders komen niet meer werken als gevolg van de beperkingen die voor de bestrijding van het coronavirus zijn opgelegd. Met name de vleessector en de zuivel kampen volgens Klöckner met personeelsgebrek.

Het gaat vooral om werknemers uit Tsjechië en Polen die normaal gesproken pendelen tussen hun huis en werk in Duitsland. Ook dreigen tienduizenden seizoenswerkers weg te blijven. In maart zijn er in de Duitse landbouw ongeveer 30.000 extra krachten nodig en in mei 80.000. De minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer is op zoek naar extra mankracht onder meer onder asielzoekers en studenten.

13:30 op 26 maart

Ultieme test in flexibiliteit voor producenten

Commercieel directeur Jantine Heemskerk van Heemskerk fresh & easy in Rijnsburg vertelt in een interview aan VMT welke enorme flexibiliteit een dergelijke crisis van een versfabriek vergt (podcast):

Update 10:59 op 26 maart

Honig organiseert onlinebenefietdiner

Honig organiseert een landelijke actie ‘Live Eet’. Samen met mediabureaus Dept en Chuck Studios zendt het merk donderdagavond om 18.00 uur live een benefietdiner uit via Live-Eet.nl. Artiesten als Claudia de Breij, Thomas Berge en Hadewych Minis treden op vanuit hun huiskamer. Bezoekers van het onlinebenefietdiner kunnen met een Tikkie of via het scannen van een QR-code doneren aan de voedselbanken. Met de opbrengst worden maaltijden verzorgd voor bijna 90.000 mensen die afhankelijk zijn van de liefdadigheidsinstelling.

Update 07:50 op 26 maart

Aardappelprijs met 74 procent gedaald

De prijs van aardappelen op de termijnmarkten is met liefst 74 procent gedaald. Door de maatregelen rondom de horeca wordt er in veel landen veel minder friet verkocht. Het Financieele Dagblad schrijft dat er bij de tarweprijs een tegenovergestelde ontwikkeling gaande is. Die prijzen zijn flink gestegen vanwege het hamstergedrag rond pasta. Ook het massaal kopen van brood om bijvoorbeeld in te vriezen zorgt voor extra vraag naar tarweproducten.

Nederland wederom grootste bierexporteur binnen Europa

Nederland wederom grootste bierexporteur binnen Europa

Nederland was verledenjaar wederom de grootste bierexporteur van de Europese Unie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de...

Pieter Pot over doorstart: 'We verwachten dit jaar géén verlies te draaien'

Pieter Pot over doorstart: 'We verwachten dit jaar géén verlies te...

De verpakkingsloze supermarkt Pieter Pot denkt dit jaar voor het eerst geen verlies te draaien, dat vertelt oprichter Jouri Schoemaker. Pieter Pot...

Belgische visserijsector: 'Inktvis verdringt tong en schol in het net'

Belgische visserijsector: 'Inktvis verdringt tong en schol in het net'

Belgische en Nederlandse zeevissers vingen tot dusver vooral tong en schol. In België is daar nu verandering in gekomen. Inmiddels domineert de...

foto: shutterstock

EU pleit voor importheffing Russisch graan

De Europese Unie (EU) wil importheffing invoeren voor graan uit Rusland en zijn bondgenoot Belarus. Dat graan kan nu zonder noemenswaardige heffingen...

Beeld: Shutterstock

Herstructurering Unilever: ijstak afgesplitst en gevolgen voor 7500...

Voedingsmiddelenconcern Unilever gaat zijn ijsjestak, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, afsplitsen. Ook wil het bedrijf bij zijn...

NIZO investeert in productielocatie melkzuur

NIZO investeert in productielocatie melkzuur

NIZO neemt de productiefaciliteit voor melkzuur over van Vika Nutrition. Deze aankoop moet ook de relatie met afnemer dsm-firmenich versterken.

Belgische media: Chocoladeproducent Barry Callebaut wil meer dan 300 banen in België schrappen

Belgische media: Chocoladeproducent Barry Callebaut wil meer dan 300...

Verschillende Belgische media melden dat Barry Callebaut 2500 banen wereldwijd schrapt waarvan meer dan 300 bij de fabrieken in België.

Leveringsproblemen door staking Aviko: 'Dit is schadelijk en buitenproportioneel'

Leveringsproblemen door staking Aviko: 'Dit is schadelijk en...

Het personeel van aardappelverwerker Aviko in het Gelderse Steenderen ging woensdagavond in staking, vertelt FNV. Vorig weekend werd er al gestaakt...