Rutte: evenementen met meer dan 100 personen landelijk afgelasten en thuiswerken

Rutte: evenementen met meer dan 100 personen landelijk afgelasten en thuiswerken

BREAKING - In elk geval tot en met 31 maart: werk zoveel mogelijk thuis bij lichte klachten en evenementen met meer dan honderd personen moeten landelijk worden afgelast. Dat heeft premier Rutte donderdagmiddag afgekondigd.

Alle evenementen waarbij meer dan honderd personen betrokken zijn, worden in heel Nederland afgelast. Dat heeft het kabinet donderdag besloten. Het gaat dan bijvoorbeeld om wedstrijden, maar ook om theatervoorstellingen en tentoonstellingen in musea, maar ook bijeenkomsten en evenementen op of in relatie tot het werk, zei minister Bruno Bruins na crisisberaad.

Voedingsmiddelenbedrijven hadden dergelijke maatregelen afgelopen week al genomen, zie onderaan dit bericht.

Events in food

Dit heeft ook gevolgen voor alle bijeenkomsten en events in de voedingsmiddelenindustrie. Voor zover events nog niet waren uitgesteld, zal dit nu alsnog moeten gebeuren. Eerder maakte VMT een overzicht van events waarvan al bekend was dat deze werden uitgesteld. 

Nieuwe overheidsmaatregelen per 12 maart

  • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
  • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
  • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
  • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
  • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
  • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
  • Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Tot slot: de maatregelen tegen het coronavirus gelden voor heel Nederland tot en met 31 maart.

Maatregelen bij foodproducenten

Hieronder een opsomming aan maatregelen die veel voedingsmiddelenbedrijven reeds vorige week individueel treffen. Deze hoorde VMT tijdens een rondgang langs bedrijven:

  • Crisisteams. Er wordt in sommige bedrijven een ‘werkgroep pandemie’ of een crisisteam geformeerd. Er wordt benoemd wat de verschillende niveaus van actie nemen zijn: van groen tot rood. Hierbij de verschillende stadia en acties benoemd. Als er al een pandemieplan is, wordt dit tevoorschijn gehaald en geactualiseerd.
  • vrachtwagenTransport. Extra voorzorgsmaatregelen voor transport uit risicogebieden. Zo wordt er contact gelegd met leveranciers uit in dit geval Italië over de situatie. Chauffeurs aan de poort worden vragen gesteld of ze uit een risicogebied komen en of ze luchtweg klachten hebben. Indien ja, dan mag chauffeur niet uit vrachtwagen komen bij lossen.
  • Bezoek. Bezoekers worden gevraagd om Corona-vragen te beantwoorden; bij risico worden ze niet toegelaten. Rondleidingen worden geannuleerd. Ingehuurde kantoormedewerkers wordt gevraagd niet naar kantoor te komen en thuis te werken. Bij sommige bedrijven worden externe bezoekers op interne locaties niet meer toegestaan. Ook toegezegde bezoeken dienen te worden afgezegd, uitgesteld. Geen groepsbijeenkomsten faciliteren of organiseren. Medewerkers van externe firma’s die nodig zijn om het primaire bedrijfsproces binnen een locatie door te laten gaan, worden wel binnengelaten.
  • Externe bijeenkomsten. Bij een groeiend aantal bedrijven is zakelijk deelnemen aan bijeenkomsten en evenementen met grote groepen niet meer toegestaan. Ook toegezegde bijeenkomsten worden afgezegd tot nader order. Het zakelijk reizen per vliegtuig is bij sommige bedrijven tot nader order niet toegestaan.
  • Hygiëne. Er zijn extra desinfectie punten in het bedrijf gezet om handen te desinfecteren. Pictogrammen met extra maatregelen die personeel kan nemen ter voorkoming besmetting overal in bedrijf geplaatst.
  • Ziekte.Bij ziekmelding medewerkers met griepklachten worden er door de arbodienst extra vragen gesteld. Medewerkers met griepklachten wordt gevraagd thuis te blijven.
  • Thuiswerken. Een totaal thuiswerkbeleid gaat veel bedrijven op dit moment te ver. Voor productiepersoneel is dat sowieso geen optie.
  • Informatievergaring. De laatste berichtgeving wordt zorgvuldig bijgehouden. Bedrijven hanteren daarbij vooral de bronnen: RIVM, ECDC en brancheorganisaties. Dit om tegenstrijdige informatie tegen te gaan.
  • Grondstoffen. Er worden inventarisaties gemaakt van mogelijke tekorten van materialen en grondstoffen aankomende periode. Vooralsnog worden er geen problemen gemeld. Bedrijven krijgen nog geen signalen dat leveringen zullen worden verstoord.
  • Ketenoverleg. Overleg met ketenpartners over maatregelen om uniforme acties te nemen. Vraag aan derden (bedrijven werkzaam op locatie) gesteld naar hoe zij voorbereid zijn op Corona.
  • Voedselveiligheid.Geen specifieke maatregelen. Het virus kan zich niet verspreiden via voedsel (bron RIVM) en de voedselveiligheid is daarmee niet het geding.
Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Zo wil Lidl België de verkoop van plantaardige eiwitproducten verdubbelen 

Zo wil Lidl België de verkoop van plantaardige eiwitproducten...

Supermarktketen Lidl België geeft aan de verkoop van plantaardige eiwitproducten te willen verdubbelen tegen 2030. Uit eigen onderzoek blijkt dat...

Bedrijfsovernames in voeding 2024: Arla Food Ingredients neemt wei-afdeling Volac over

Bedrijfsovernames in voeding 2024: Arla Food Ingredients neemt...

Binnen de voedingsindustrie vinden regelmatig bedrijfsovernames plaats. In dit artikel enkele opvallende bedrijfsovernames van dit jaar op een rij....

130 banen op de tocht bij Milcobel door moeilijk zuiveljaar

130 banen op de tocht bij Milcobel door moeilijk zuiveljaar

Zuivelcoöperatie Milcobel gaat reorganiseren. Ze willen het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst. Dat betekent onder andere...

Doorstart Ladessa onder Belgische vleugels van The Spreadmaker

Doorstart Ladessa onder Belgische vleugels van The Spreadmaker

Ladessa, Nederlands producent van filet américain en diverse spreads, gaat na een faillissement een doorstart maken. Deze nieuwe kans komt er dankzij...

Nederland wederom grootste bierexporteur binnen Europa

Nederland wederom grootste bierexporteur binnen Europa

Nederland was verledenjaar wederom de grootste bierexporteur van de Europese Unie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de...

Pieter Pot over doorstart: 'We verwachten dit jaar géén verlies te draaien'

Pieter Pot over doorstart: 'We verwachten dit jaar géén verlies te...

De verpakkingsloze supermarkt Pieter Pot denkt dit jaar voor het eerst geen verlies te draaien, dat vertelt oprichter Jouri Schoemaker. Pieter Pot...

Belgische visserijsector: 'Inktvis verdringt tong en schol in het net'

Belgische visserijsector: 'Inktvis verdringt tong en schol in het net'

Belgische en Nederlandse zeevissers vingen tot dusver vooral tong en schol. In België is daar nu verandering in gekomen. Inmiddels domineert de...

foto: shutterstock

EU pleit voor importheffing Russisch graan

De Europese Unie (EU) wil importheffing invoeren voor graan uit Rusland en zijn bondgenoot Belarus. Dat graan kan nu zonder noemenswaardige heffingen...