Ruim dertig inschrijvingen Jaarprijs Goede Voeding 2020

Ruim dertig inschrijvingen Jaarprijs Goede Voeding 2020

Welk product gaat dit jaar met de eer van de Jaarprijs Goede Voeding strijken? Vandaag (maandag 17 februari) sluit de inschrijving en staat de teller op 31 inzendingen.

Wordt het een sesampindakaas? Een fruittaart? Een chilisaus met de helft minder suiker? Een paddenstoelenpakket, een volkoren kaiserbol of toch die plantaardige vleesvervanger?

Aandeel supermarkten

In 2019 was bijna een kwart van de inzendingen een plantaardige vleesvervanger, dit jaar is de spreiding in het type ingezonden producten breder. Meer dan een derde van de inzendingen is dit jaar afkomstig van supermarkten of hun toeleveranciers.

Genomineerden Jaarprijs

Op 9 maart zullen de genomineerden bekend worden gemaakt (maximaal drie producten) die alle hoofdprijswaardig zijn. Welke hiervan uiteindelijk met de hoogste eer kan gaan strijken, wordt bekend gemaakt op het Food Future Event op 7 april.

De beoordeling

De jury let vooral op voedingskundige verbeterpunten, maar ook duurzaamheidsaspecten worden meegewogen in het eindoordeel. Waar draait het om?

– De vervanging van verzadigd vet door onverzadigd vet (uiteraard let de jury erop of de inname van transvet laag c.q. nihil blijft. Het uitgebreide reglement, waarin de voedingskundige criteria zijn benoemd, is te vinden op de website van de jaarprijs.

– Bijdrage aan het verminderen van de inname van zout;

– Bijdrage aan het verminderen van de inname van suiker c.q. toegevoegd suiker (in welke vorm dan ook, zoals honing, lactose of vruchtenconcentraat);

– Bijdrage aan het verhogen van de inname van voedingsvezel;

– Het stimuleren van een gezond voedingspatroon, bijvoorbeeld door de promotie van het eten van groente, fruit, vis, peulvruchten of ongezouten noten, zoals aanbevolen binnen de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad.

Nadat de inzending is gesloten, vindt komende weken het juryberaad plaats. Na een eerste selectie van de inschrijvingen, om te zien of de inzendingen voldoen aan de criteria in het reglement, is er op 3 maart een jurydag. Per 9 maart worden de genomineerden bekendgemaakt, waarna een publieksstemming wordt geopend.

De jurysamenstelling

De leden van de jury:

Prof. Frans Kok, voorzitter, emeritus hoogleraar Humane Voeding, Wageningen Universiteit.

Peter Garstenveld, hoofdredacteur Distrifood, vakblad voor de supermarktenbranche.

Willy Gilbert-Peek, voorzitter Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN)

Drs. Christine Grit, manager voeding en gezondheid Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI).

Hans Kraak, hoofdredacteur Voeding Nu, vertegenwoordiger Foodcluster Vakmedianet, secretaris jury.

Dr. Ir. Amber Ronteltap, onderzoeker lectoraat Hogeschool Utrecht, Crossmediale communicatie in het publieke domein

Dr. Ir. Annet Roodenburg, NAV-bestuurslid, lector voeding en gezondheid HAS Hogeschool,

Dr. Jeanne de Vries, assistent professor afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit

Ir. Ad Nagelkerke, voorzitter van NVVL Network for Food Experts.

Els Siebelink, onderzoeksdiëtist Afdeling Humane Voeding & Gezondheid, Wageningen Universiteit

Beeld: Shutterstock

Startup Cradle gebruikt AI om sneller en duurzamer eiwitten te...

Cradle biedt bedrijven een softwareplatform waarmee ze sneller eiwitten kunnen ontwerpen, enzymen kunnen optimaliseren en fermentatieprocessen kunnen...

Beeld: Pointer

Unilever en McDonald's reageren op onderzoek over reclame voor...

De afgelopen zes jaar werd voor €4,2 miljard advertentieruimte ingekocht voor ongezonde voeding, blijkt uit onderzoek van Pointer. Unilever kocht de...

Gezond en verwennen samen in een product? Zo ontwikkelde deze startup een gezonde donut

Gezond en verwennen samen in een product? Zo ontwikkelde deze startup...

Hoe ontwikkel je een gezonder voedingsmiddel dat mensen vooral als verwensnack eten? De Britse startup Urban Legend vertelde hoe zij een gezondere...

Koolzaad, kikkererwt of soja: pilotplant NIZO niet alleen voor zuivel

Koolzaad, kikkererwt of soja: pilotplant NIZO niet alleen voor zuivel

Foodbedrijven waaronder startups en scale-ups kunnen in de pilot plant van NIZO terecht voor de ontwikkeling van plantaardige alternatieven voor...

Schouten stapt in vleesvervangers van mycoproteïne

Schouten stapt in vleesvervangers van mycoproteïne

Schouten, producent van plantaardige producten, breidt het assortiment uit met producten van mycoproteïne. Waar producent Quorn jarenlang het...

Van Gelder introduceert plantaardig assortiment: 'Een laag zoutgehalte is belangrijk' (+ fotoreportage)

Van Gelder introduceert plantaardig assortiment: 'Een laag...

Van Gelder introduceert een nieuw plantaardig assortiment van vlees- en visvervangers en groenteproducten. De AGF-leverancier produceert burgers,...

Wat zijn de gezondheidseffecten van zetmeelderivaten? Avebe en UMCG zoeken het uit

Wat zijn de gezondheidseffecten van zetmeelderivaten? Avebe en UMCG...

Avebe en UMCG ontvangen € 1,4 miljoen subsidie voor het project Fibers. Het bedrijf en de universiteit zoeken uit wat de gezondheidseffecten zijn van...

Beeld: HAK

Productinnovaties februari: Biologische teelt HAK

Elke maand plaatst VMT de productinnovaties op een rij. Dit zijn de innovaties van februari: Biologische teelt HAK en speciaal bier met laag...