Innameberekeningen voor Novel Food dossiers zijn niet eenvoudig

Innameberekeningen voor Novel Food dossiers zijn niet eenvoudig

KENNISPARTNER - De zoektocht naar nieuwe voedingsmiddelen, die onder andere wordt gestimuleerd door de voedseltransitie naar een duurzamer eetpatroon, vereist een uitgebreide veiligheidscheck door de Europese autoriteiten: de zogeheten Novel Food procedure. Tijdens de Food Law Update op 18 juni lichten Karin Verzijden en Marijn Lanting de Novel Food procedure uitgebreid toe.

Een belangrijk onderdeel daarvan is de innameberekening (intake assessment): het vaststellen van de hoeveelheid van het nieuwe product of ingrediënt dat de consument veilig kan consumeren. Hoe maak je deze complexe berekeningen?

Wanneer een producent een nieuw voedingsmiddel zoals insecten of algen op de markt wil brengen, moet deze eerst aantonen dat het nieuwe product veilig is. De Europese Novel Food Verordening vereist dat de producent daarvoor een Novel Food dossier samenstelt. Eén van de onderdelen van een dossier is om een veilige hoeveelheid (use level) van het Novel Food in verschillende voedingstoepassingen voor te stellen: voor krekels (A. domesticus) bijvoorbeeld is een aanvraag ingediend om 40% gedroogde krekel in pasta en 70% verse krekel in notenspreads te mogen toepassen. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, mag het Novel Food alleen op deze manier gebruikt worden.

Complexe berekeningen vragen om een tool

Om te bepalen of de totale inname van het Novel Food veilig is, vraagt de European Food Safety Authority (EFSA) om de verwachte inname van het Novel Food door Europese consumenten te berekenen. Bij het berekenen van de verwachte inname wordt rekening gehouden met verschillende populaties - van baby’s tot ouderen - de samenstelling van het Novel Food product en het achtergronddieet van de verschillende populaties in alle EU-lidstaten. De berekeningen kunnen erg complex worden wanneer het Novel Food in veel verschillende toepassingen moet worden toegevoegd en bepaalde nutriënten van het Novel Food al veel geconsumeerd worden. Een tool is dan nodig om mogelijke use levels te modelleren om tot een veilige inname te komen.

EFSA-database

Om de veilige inname te berekenen wordt gebruik gemaakt van de Comprehensive European Food Consumption Database van de EFSA. Deze database bevat data van voedselconsumptiepeilingen van alle landen in de Europese Unie. Voedingsmiddelen worden in het systeem gegroepeerd in categorieën. Aan de hand van deze categorieën kan de aanvrager aangeven of ze hun Novel Food willen toevoegen aan een brede productcategorie, zoals brood, of aan een meer specifieke categorie, zoals roggebrood. Bij het gebruik van brede categorieën kan het Novel Food aan meer producten toegevoegd worden, maar is er een hogere kans dat de maximaal toegestane inname van het Novel Food overschreden wordt.

Optimalisatie

De voorkeur van de indiener van het Novel Food dossier gaat logischerwijs uit naar de hoogst mogelijke use levels, dus zoveel mogelijk van het Novel Food in zoveel mogelijk productgroepen. Echter kan het zijn dat bij te hoge use levels de consument te veel ongewenste stoffen of nutriënten binnenkrijgt die het Novel Food bevat. Zo kan bijvoorbeeld het jodiumgehalte voor bepaalde algensoorten of de hoeveelheid chitine voor sommige insecten een limiterende factor zijn.

Het gebruik van een speciaal hiervoor ontwikkelde rekentool wordt aangeraden om de innameberekeningen te optimaliseren en tot de ideale use levels in verschillende productcategorieën te komen. Hierdoor kunnen producenten de meest optimale keuze maken voor veilige toepassing van hun Novel Food in verschillende voedingsmiddelen.

Auteur: Marjolein van der Spiegel senior adviseur Novel Foods bij Schuttelaar & Partners, kennispartner van VMT

Food Law Update

Een nieuw voedingsmiddel op de markt brengen gaat niet zomaar. Het kan zijn dat het product classificeert als Novel Food. Veel voedingsmiddelenbedrijven beschouwen autorisatie voor een product niet langer als een no-go voor marktintroductie. Toch heersen er nog veel vragen rondom Novel Foods. Hoe verloopt de procedure nu feitelijk en hoe lang duurt zo’n traject? Welke studies zijn nodig? Karin Verzijden van Axon Advocaten gaat hier samen met Marijn Lanting van Protifarm op in.

Programma

Direct aanmelden

Food Law Update

Lisette Brouwers -  Product Manager Food bij Fairtrade Original

Visie R&D'er Lisette Brouwers: 'Voldoen aan wetgeving stopt niet als...

VISIE OP WETGEVING - Bij het ontwikkelen van een nieuw product is wetgeving zeer belangrijk. Voldoet het product niet aan de wetgeving, zal je...

Goed op de hoogte van standaarden en certificeringen? Deze artikelen helpen je op weg

Goed op de hoogte van standaarden en certificeringen? Deze artikelen...

Standaarden en certificeringen vormen een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van kwaliteitsmanagers. Maar hoe bereid je je nu goed voor op...

Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op gebied van voeding en voedselveiligheid 

Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op gebied van voeding en...

Wat zijn op dit moment de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op...

Beeld: Shutterstock

Voeding voor medisch gebruik: dit zijn de aandachtspunten voor...

Voeding voor medisch gebruik is onderworpen aan diverse wettelijke, en doorgaans strenge, wet- en regelgeving op het gebied van onder meer de...

Beeld: Shutterstock

QA'ers reageren positief op nieuw allergenenbeleid: 'Nu nog een...

Per 1 januari dit jaar is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid van toepassing. Producenten hebben tot 1 januari 2026 om etiketten aan te passen....

Beeld: Shutterstock

Industrie over MOAH: 'Richtlijnen NVWA duidelijk, maar Europese...

De minerale oliën MOAH vormen een lastig risico voor de voedingsindustrie. Per 1 januari handhaaft de NVWA anders op MOAH in levensmiddelen door meer...

Beeld: ©NVWA

NVWA: mogelijk libido verhogende stoffen in honingproducten

De NVWA heeft aanwijzingen over libido verhogende stoffen in honing. De producten worden online verkocht als middel voor een beter seksleven. Volgens...

2036938610

Nieuw per 1 april 2024: Reclamecode voor Alcoholvrije Varianten van...

De 'virgin cocktail', of 'mocktail', en het 0.0 (speciaal) biertje zijn niet meer weg te denken van de menukaart. De keuze is reuze voor wie...