nieuws

Overtollige productielijnen worden wereldwijd geveild

Technologie & Techniek

KENNISPARTNER – Online veilingen als verkoopmechanismen zijn in opkomst. Van de bekende vakanties en dagjes uit tot en met de NS die treinkaartjes veilt en Eneco die per veiling verkocht wordt. In veel branches wordt de transparante manier van kopen en verkopen omarmd. Ook in de voedingsmiddelenindustrie wordt de bekendheid van het online veilen van ongebruikte procesapparatuur steeds groter wat de circulaire economie ten goede komt.

Overtollige productielijnen worden wereldwijd geveild

Waar voorheen een niet meer gebruikte of ontkoppelde productielijn afgedankt in een loods of buiten op een fabrieksterrein terechtkwam, vindt deze productielijn via online veilingen steeds vaker zijn weg naar een tweede productief leven. Dat productieve leven hoeft lang niet altijd in de voedingsmiddelenindustrie te zijn. Ook andere branches maken graag gebruik van het vaak innovatieve, technisch hoogstaande en goed onderhouden machinepark van de Nederlandse fabrikanten van voedingsmiddelen. In Nederland zelf zie je dat bijvoorbeeld RVS-transportbanden uit de voedingsmiddelenindustrie graag overgenomen worden door de agrarische sector waar de kwaliteitseisen ook steeds hoger worden.

Wereldwijde belangstelling voor procesapparatuur

Recente cijfers laten zien dat apparatuur via online veilingen wereldwijd naar 140 verschillende landen verkocht wordt. De top 5 van landen waar de meeste apparatuur gekocht en naar getransporteerd wordt zijn Nederland, België, Duitsland, Polen en Roemenië. Maar ook in een land als Saoedi-Arabië wordt dankbaar gebruik gemaakt van bijvoorbeeld de wat meer mechanische machines. Apparatuur van Duitse makelij gaat vaak naar Balkanlanden en Oost-Europa. In Noord-Afrika en Griekenland is men meer gecharmeerd van de Italiaanse merken.

Door veilingen is een snelle uitbreiding mogelijk

Naast verkopen loont het ook om via online veilingen op zoek te gaan naar een uitbreiding van de eigen lijnen. Door toenemende investeringen in de voedingsmiddelenindustrie wordt de schaarste aan machines steeds groter net als de levertijden bij fabrikanten. Online veilingen bieden een eenvoudige en snelle manier om met kwalitatief goede machines het eigen productiepark uit te breiden. De landen waar de meeste apparatuur van gekocht wordt zijn Nederland, België, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. In Engeland zie je dat er veel nieuwe en moderne fabrieken op nieuwe locaties neergezet worden en de inboedel van oude fabrieken te koop wordt aangeboden.

De waarde van productiemiddelen wordt vaak onderschat. Met het groter worden van online veilen als verkoopmiddel is echter de vraag ook gegroeid naar juist de afgedankte apparatuur die staat te verstoffen. Daardoor stijgt ook de waarde ervan.

Auteur: Andrej Pieterson, accountmanager food processing industries bij Troostwijk Veilingen, kennispartner van VMT

Reageer op dit artikel