Lidl zet peulvruchten in de spotlight om eiwittransitie te bevorderen
Supermarktketen Lidl breidt het assortiment peulvruchten uit en geeft de productgroep extra aandacht.
Supermarktketen Lidl breidt het assortiment peulvruchten uit en geeft de productgroep extra aandacht.
Nadat eerder al hummus uit de handel is genomen vanwege salmonella door de grondstof tahin, wordt nu ook de tahin zelf teruggeroepen.
Ekoplaza heeft lupineballetjes in het assortiment opgenomen. De lupine komt van ecoboerderij Andre Jurrius. "We willen een korte keten hebben met onze telers," vertelt kwaliteitsmanager Steven IJzerman aan VMT.
Of de gele erwt potentie heeft in Vlaanderen, was de onderzoeksvraag in het PeaPact-project. De Hogeschool Gent, agro-onderzoeksbureau Inagro, twee landbouwers en verschillende verwerkers, waaronder La vie est Belle, bogen zich over dit onderwerp. Na de resultaten kreeg het project een vervolg in PeaPact 2 dat momenteel loopt. VMT vroeg projectleider Evelien Van Bavegem van de Hogeschool Gent naar het potentieel van de gele peulvrucht. 'Wij zien meer mogelijkheden voor gele erwt voor de verwerkende industrie, als isolaat of als meel.'
HAK wil dat consumenten vaker peulvruchten eten Daarom verlagen ze de consumentenadviesprijs van het merendeel van haar producten.
Consumenten moeten eraan wennen dat niet alle groenten het hele jaar beschikbaar zijn. Dat zegt Nicole Freid, CEO van groente- en peulvruchtenfabrikant HAK. Door klimaatverandering worden oogsten in de toekomst minder voorspelbaar en gaan weersextremen leiden tot schaarste van bepaalde producten.
Schouten Europe en Agrifirm doen dit jaar onderzoek naar de haalbaarheid van een lokale keten van tempeh producten op basis van Nederlandse veld- en sojabonen.
BOON stopt in categorie vleesvervangers voor retail. Ze startten in 2015 maakten ze plantaardige, sojavrije vleesvervangers op basis van bonen. Nu is het schap veranderd en ook de visie op voedselconsumptie en -productie.
De #BEANMEAL is een landelijke campagne die de peulvruchtenconsumptie moet bevorderen. Dat is nodig want de Nederlander eet wekelijks gemiddeld 50 gram peulvruchten, de helft van wat het Voedingscentrum aanbeveelt.
Kunnen peulvruchten in de bakkerijsector een belangrijke grondstof zijn voor glutenvrije en plantaardige producten? Flanders Food zocht het uit in het project PulseBake. Dit zijn 3 conclusies uit het onderzoek.