VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Law Event

Alles over Levensmiddelenmicrobiologie

  • IJs27 nov. 23

    Column Simone Hertzberger: Waarheden kloppen niet meer

    COLUMN - Ongeveer tien jaar geleden was er een uitbraak in de Verenigde Staten door met Listeria besmet consumptie-ijs. Miljoenen aten dit ijs zonder problemen, maar tien mensen werden ziek en drie daarvan overleden.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Wetgeving8 mei 23

    Voor abonnees 11 vragen aan NVWA over monitoring, studies en challengetesten

    UPDATE MEI 2023 - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft in dit artikel inzichten in opvattingen en afwegingen rondom monitoring, studies en challengetesten. De belangrijkste zaken zijn op een rij gezet in dit artikel.

  • Voedselveiligheid & Kwaliteit1 jun. 22

    Column Simone Hertzberger: Spannend, nieuw en dynamisch!

    COLUMN - We dachten kortgeleden nog dat uitbraken door Listeria en Salmonella alleen werden veroorzaakt door van buiten komende bacteriën. Bacteriën die meekomen met grondstoffen. Of besmettingen uit de omgeving die dan een keer tussen twee schoonmaakbeurten ergens terecht komen.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid31 mei 22

    Voor abonnees On Topic: Bacillus cereus geducht in Europa

    Bacillus cereus veroorzaakte in 2020 in Europa het grootste aantal uitbraken door voedselvergiftiging. Tijd om deze bacterie in dit On Topic-artikel eens nader onder de loep te nemen.

  • Voedselveiligheid & Kwaliteit1 feb. 22

    Innovatieve DNA-techniek verlengt houdbaarheid van voeding

    Een door een ILVO-VUB onderzoekster ontwikkelde nieuwe DNA-gebaseerde analysetechniek die bederforganismen in voeding detecteert die met klassieke analysetechnieken niet worden opgepikt. Vooralsnog is de techniek te complex en te duur voor voedingsbedrijven.

  • Voedselveiligheid & Kwaliteit25 nov. 21

    Britse Chilled Food Association (CFA) kraakt aanscherping...

    De Chilled Food Association (CFA), een organisatie in Groot-Brittannië met expertise over levensmiddelenmicrobiologie en voedselveiligheid, sprak zich eind oktober 2021 scherp uit over voorgenomen aanscherping door de EU van de wettelijke regels over Listeria monocytogenes. Leden van CFA zijn zowel producenten van levensmiddelen als supermarktorganisaties in Groot-Brittannië.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid3 jun. 21

    Voor abonnees On topic: dit betekent Salmonella voor de voedselveiligheid

    Wat is het gevaar voor voedselveiligheid van de Salmonella-bacterie.? Hoe vaak en waar komt Salmonella voor in de voedingsmiddelenindustrie? Hoe zit het met de wetgeving en welke voorbeelden zijn er van recente recalls? In dit On Topic-artikel vind je een compleet overzicht.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid17 mei 21

    Voor abonnees On topic: In hoeverre is Hepatitis E een opkomend...

    Wat is Hepatitis E en waar komt dit virus vandaan? In hoeverre is Hepatitis E een opkomend voedselveiligheidsrisico te noemen? Hoe vaak en waar komt Hepatitis E voor in de voedselketen? Hoe ga je als voedselindustrie om met Hepatitis E? Hoe zit het met wetgeving en welke voorbeelden zijn er van uitbraken?

  • Voedselveiligheid & Kwaliteit22 mrt. 21

    'Echte schade besmetting met Listeria monocytogenes pas ná de recall...

    Recent onderzoek van Normec Foodcare toont aan dat een Listeriabesmetting een bedrijfsrisico vormt dat veel groter is dan het probleem van de besmetting alleen. Hoe goed de procedures ook zijn gevolgd.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid22 mrt. 21

    Voor abonnees On topic: Wat betekent E. coli voor de voedselveiligheid?

    Wat is het gevaar voor voedselveiligheid van de E. coli-bacterie? Hoe vaak en waar komt E. coli voor in de voedingsmiddelenindustrie? Hoe zit het met de wetgeving en welke voorbeelden zijn er van recente recalls in Nederland? In dit On Topic-artikel vind je een compleet overzicht.

Meer artikelen

  1. WUR ontwikkelt microbiële eiwitten door fermentatie
  2. Voor abonneesE-lecture: NVWA deelt inzichten over optimale hygiëne in de fabriek
  3. Voorspellend model voor inspecties brengt onderhoudskosten en besmettingsrisico van tanks en sproeidrogers omlaag
  4. Voor abonneesVier strategieën om gefermenteerde levensmiddelen te ontwikkelen
  5. NWO steunt veelbelovende startups in agrifood
  6. KU Leuven, Imec en UGent houden enquête voor ontwikkeling biofilm sensor
  7. Voor abonneesMerkwaardig langgerekte recall van hummus
  8. Recalls 2019: Welke producten riepen bedrijven terug en waarom?
  9. Biofilms beheersen in productie: makkelijker gezegd dan gedaan
  1. 'Offerman negeerde advies schoonmakers CSU over schoonmaken fabriek'
  2. Vleeswarenbranche dringt aan op duidelijke spelregels voor gebruik WGS: 'De impact op voedingsmiddelindustrie is gigantisch'
  3. Verbeter de voedselveiligheid door slim gebruik te maken van microbiologische analyseresultaten
  4. Lessen die we kunnen leren uit de praktijk over Listeria monocytogenes
  5. Verliezen we de strijd van de microbiologie?
  6. Hoe groot is het gevaar van listeria? NVWA geeft inzicht
  7. Vijfde druk: Microbiologie van Voedingsmiddelen
  8. Op zoek naar scheurtjes
  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen