Wetgeving inzake levensmiddelenadditieven

Wetgeving inzake levensmiddelenadditieven

Een belangrijk onderdeel binnen de voedselwetgeving is de wetgeving inzake levensmiddelenadditieven. Op 14 en 15 oktober aanstaande organiseert Wageningen Academy de cursus Voedselwetgeving. Milja Ligtermoet is één van de sprekers tijdens deze cursus en gaat dieper in op de wetgeving inzake levensmiddelenadditieven.

Milja Ligtermoet is eigenaresse van Eurowet, een advies- en informatiebureau op het gebied van levensmiddelenwetgeving. Al sinds 1992 volgen ze de ontwikkeling op het gebied van Europese en nationale levensmiddelenwetgeving op de voet. Hierdoor beschikken ze over een zeer complete en up-to-date database met geconsolideerde EU en nationale wetgeving die van belang is voor levensmiddelen en aanverwante producten.

In 2019 heeft Milja Ligtermoet in samenwerking met de NVWA een handboek opgesteld dat professionals in de levensmiddelenbranche helpt bij het begrijpen en correct toepassen van de wetgeving inzake levensmiddelenadditieven.

Onderwerpen

In dit onderdeel van de cursus Voedselwetgeving gaat Milja Ligtermoet dieper in op de volgende onderwerpen:

  • Wat zijn additieven precies?
  • Welke wetgeving is van toepassing en wat staat er in?
  • Hoe weet ik of ik een additief mag toevoegen?
  • Welke voorwaarden of beperkingen gelden er?
  • Hoe vermeld ik additieven op het etiket?
  • Hoe handhaaft de NVWA?

Ook gaat Milja Ligtermoet verder in op specifieke onderwerpen waarover de NVWA een duidelijk standpunt heeft. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van kleurende levensmiddelen ter vervanging van kleurstoffen.

Specifieke vragen

Specifieke vragen over additieven kunnen voorafgaand aan de cursus ingestuurd worden. Zo kan er dieper in worden gegaan op de wetgeving aan de hand van praktijk cases. Na het volgen van de cursus weet u precies waar u informatie over het gebruik en de etikettering van additieven kunt vinden, wat de belangrijkste voorschriften zijn, of er nog actuele ontwikkelingen zijn en hoe de NVWA de wetgeving interpreteert en handhaaft.

Meer weten over dit onderwerp?

Op 14 en 15 oktober aanstaande vindt de cursus Voedselwetgeving plaats. Milja Ligtermoet spreekt tijdens deze cursus over de wetgeving inzake levensmiddelenadditieven. Daarnaast spreken diverse experts over o.a. de algemene levensmiddelenverordening (General Food Law), aansprakelijkheid, levensmiddelenhygiëne, chemische contaminatie, verpakkingsmaterialen en voedselfraude. Benieuwd naar het hele programma? Download de flyer.

Verpakkingsbeurs All4Pack Emballage stelt duurzaamheid centraal

Verpakkingsbeurs All4Pack Emballage stelt duurzaamheid centraal

De verpakkingssector staat centraal in de transitie naar circulariteit en CO2-neutraliteit. De beurs All4Pack Emballage - van 4 t/m 7 november 2024...

Aviko vervangt verouderd productspecificatiesysteem

Aviko vervangt verouderd productspecificatiesysteem

Aviko, Europa's grootste aardappelproductenproducent, heeft een Product Lifecycle Management (PLM)-oplossing van Centric Software ingevoerd om groei...

Foto: MaGie Creations

MaGie Creations upcyclet biergraan: 'Met de PowerBagel is de cirkel...

MaGie Creations zet samen met De Bakkers Combinatie en Vermaat Groep een nieuw product op de markt: de PowerBagel. Het geheime ingrediënt?...

Koninklijke Nederlandse Specerijenvereniging nieuw lid FNLI

Koninklijke Nederlandse Specerijenvereniging nieuw lid FNLI

De Koninklijke Nederlandse Specerijenvereniging (KNSV) heeft zich aangesloten bij brancheorganisatie FNLI. KNSV is de belangenorganisatie van...

Startup in suikerreductie kan sneller naar de markt door investering Ingredion

Startup in suikerreductie kan sneller naar de markt door investering...

De investeringstak van ingrediëntenleverancier Ingredion gaat samenwerken met FoodTech startup Better Juice. Volgens het bedrijf zal dit een...

Vier wortelbedrijven beboet om verboden marktafspraken

Vier wortelbedrijven beboet om verboden marktafspraken

Vier Nederlandse telers en verkopers van wortelen zijn beboet voor in totaal ruim 2,5 miljoen euro voor verboden afspraken over het onderling...

Normec Foodcare helpt AKSV bij borgen voedselveiligheid

Normec Foodcare helpt AKSV bij borgen voedselveiligheid

Normec Foodcare en branchevereniging AKSV gaan samenwerken om voedselveiligheid en kwaliteit te borgen in de gemaksvoedingsindustrie. De samenwerking...

De Korrel Beheer gaat DKB Partner in Foodsolutions heten

De Korrel Beheer gaat DKB Partner in Foodsolutions heten

De Korrel Beheer zal vanaf 1 november 2023 DKB Partner in Foodsolutions heten.