Column: Claims voor weerstand tegen virus zijn misleidend en verboden

Column: Claims voor weerstand tegen virus zijn misleidend en verboden

KENNISPARTNER - COLUMN - Ondanks de publiekswaarschuwing van de NVWA hierover, hoef je niet lang te zoeken om op internet een 'antiviraal' supplement of kruidenpreparaat te vinden. Zo'n middel zou natuurlijk juist nu uitkomst bieden ter bescherming tegen het coronavirus. Dat is misleidend en verboden.

Zo springt de Internationale vereniging voor orthomoleculaire geneeskunde gretig in op de angst voor het virus. ‘Beschermt tegen coronavirus, primair met vitamine C, vitamine D en mineralen’, zo is hun oproep in een filmpje op YouTube. En zij zijn niet de enigen die een slaatje slaan uit de situatie. Even googelen levert bijvoorbeeld de volgende uitspraken op: ‘Vitamine C is een echte viruskiller’, ‘dankzij de rol van zink in het activeren van cellen worden virussen en bacteriën bestreden en gevaarlijke ontstekingen in het lichaam in bedwang gehouden’ en ‘Omega 3 vetzuren spelen een belangrijk rol bij de behandeling van ontstekingen’. In het geval van vitamine C worden de speculaties aangewakkerd door het feit dat er bij patiënten op de intensive care onderzoek gedaan wordt met hoge doseringen. De resultaten hiervan zijn echter nog niet betrouwbaar en experimenteren wordt afgeraden.

Misleidende medische claims

Niet alleen vitaminen en mineralen zouden uitkomst bieden, ook met kruiden kun je volgens sommigen het virus te lijf. Zo worden Echinaceae en olijfblad op internet geprezen om hun antivirale eigenschappen. Hoewel gezondheidsclaims op de zogenaamde botanicals wettelijk nog in een vacuüm vallen, zijn dit medische claims en daarmee misleidend en verboden.

Gezonde afweer behouden

Nu is het natuurlijk inderdaad zo dat veel vitamines en mineralen (om precies te zijn foliumzuur, ijzer, koper, selenium, vitamine A, vitamine B12, vitamine B6, vitamine C, vitamine D, zink) een rol spelen in het gezond houden van de weerstand. Het verschil in nuance is dat deze voedingsstoffen belangrijk zijn voor het behoud van een gezonde afweer indien je ze in toereikende hoeveelheden binnenkrijgt (waarvoor gezond eten meestal genoeg is). Het credo ‘meer is beter’ gaat hier dus lang niet altijd op. Wat wel meer dan ooit opgaat is het belang van gezond en gevarieerd eten voor de weerstand.

‘Eet gewoon gezond’

Dit is ook de mening van voedingswetenschapper Jaap Seidell, die de coronacrisis ziet als een wake-upcall voor de overheid. ‘Bescherm mensen tegen overgewicht’, is zijn belangrijkste boodschap, want overgewicht maakt de kans op ernstige klachten na infectie met het virus groter. ‘De algemene adviezen zijn nu juist extra belangrijk. Gebruik je gezond verstand en eet gewoon gezond. Beweeg, voorkom stress, slaap voldoende en eet gezond volgende de adviezen van de Schijf van Vijf.’

Daarnaast roept hij maatschappelijke partijen zoals overheid, supermarkten en voedingsproducenten op om maatregelen te nemen die de risicogroep verkleinen. Bijvoorbeeld door de omgeving te veranderen om gezonde keuzes aan te moedigen. ‘Bedrijven moeten zich nu meer dan ooit richten op ontwikkelingen die goed zijn voor de mens, maatschappij en het milieu’, aldus Seidell.

Gezien het bovenstaande, zou ik daar graag de oproep voor sommige bedrijven aan toe willen voegen om ook te werken aan de eigen weerstand. Namelijk weerstand tegen de verleiding consumenten met verboden claims en valse quick fixes om de tuin te leiden.

Auteur: Lotje van de Poll, senior adviseur bijSchuttelaar & Partners, kennispartner van VMT