nieuws

Innameberekeningen voor novel food dossiers zijn niet eenvoudig

Wetgeving & Toezicht

KENNISPARTNER – De zoektocht naar nieuwe voedingsmiddelen, die onder andere wordt gestimuleerd door de voedseltransitie naar een duurzamer eetpatroon, vereist een uitgebreide veiligheidscheck door de Europese autoriteiten: de zogeheten novel food procedure. Een belangrijk onderdeel daarvan is de innameberekening (intake assessment): het vaststellen van de hoeveelheid van het nieuwe product of ingrediënt dat de consument veilig kan consumeren. Hoe maak je deze complexe berekeningen?

Innameberekeningen voor novel food dossiers zijn niet eenvoudig

Wanneer een producent een nieuw voedingsmiddel zoals insecten of algen op de markt wil brengen, moet deze eerst aantonen dat het nieuwe product veilig is. De Europese Novel Food Verordening vereist dat de producent daarvoor een novel food dossier samenstelt. Eén van de onderdelen van een dossier is om een veilige hoeveelheid (use level) van het novel food in verschillende voedingstoepassingen voor te stellen: voor krekels (A. domesticus) bijvoorbeeld is een aanvraag ingediend om 40% gedroogde krekel in pasta en 70% verse krekel in notenspreads te mogen toepassen. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, mag het novel food alleen op deze manier gebruikt worden.

Complexe berekeningen vragen om een tool
Om te bepalen of de totale inname van het novel food veilig is, vraagt de European Food Safety Authority (EFSA) om de verwachte inname van het novel food door Europese consumenten te berekenen. Bij het berekenen van de verwachte inname wordt rekening gehouden met verschillende populaties – van baby’s tot ouderen – de samenstelling van het novel food product en het achtergronddieet van de verschillende populaties in alle EU-lidstaten. De berekeningen kunnen erg complex worden wanneer het novel food in veel verschillende toepassingen moet worden toegevoegd en bepaalde nutriënten van het novel food al veel geconsumeerd worden. Een tool is dan nodig om mogelijke use levels te modelleren om tot een veilige inname te komen.

EFSA-database
Om de veilige inname te berekenen wordt gebruik gemaakt van de Comprehensive European Food Consumption Database van de EFSA. Deze database bevat data van voedselconsumptiepeilingen van alle landen in de Europese Unie. Voedingsmiddelen worden in het systeem gegroepeerd in categorieën. Aan de hand van deze categorieën kan de aanvrager aangeven of ze hun novel food willen toevoegen aan een brede productcategorie, zoals brood, of aan een meer specifieke categorie, zoals roggebrood. Bij het gebruik van brede categorieën kan het novel food aan meer producten toegevoegd worden, maar is er een hogere kans dat de maximaal toegestane inname van het novel food overschreden wordt.

Optimalisatie
De voorkeur van de indiener van het novel food dossier gaat logischerwijs uit naar de hoogst mogelijke use levels, dus zoveel mogelijk van het novel food in zoveel mogelijk productgroepen. Echter kan het zijn dat bij te hoge use levels de consument te veel ongewenste stoffen of nutriënten binnenkrijgt die het novel food bevat. Zo kan bijvoorbeeld het jodiumgehalte voor bepaalde algensoorten of de hoeveelheid chitine voor sommige insecten een limiterende factor zijn.

Het gebruik van een speciaal hiervoor ontwikkelde rekentool wordt aangeraden om de innameberekeningen te optimaliseren en tot de ideale use levels in verschillende productcategorieën te komen. Hierdoor kunnen producenten de meest optimale keuze maken voor veilige toepassing van hun novel food in verschillende voedingsmiddelen.

Auteur: Marjolein van der Spiegel senior adviseur Novel Foods bij Schuttelaar & Partners, kennispartner van VMT

 

Reageer op dit artikel