Zonnepanelen zorgen voor groei in elektriciteit uit hernieuwbare bronnen

Zonnepanelen zorgen voor groei in elektriciteit uit hernieuwbare bronnen

De installatie van zonnepanelen op huizen, bedrijven en fabrieken zal de komende vijf jaar flink groeien, zegt de International Energy Agency (IEA) in een rapport over de marktontwikkelingen voor hernieuwbare energie. Ook foodbedrijven -zelfs mkb- plaatsen zonnepanelen. Een hiervan spreekt op het Food Technology Event over het proces.

De organisatie verwacht dat de totale op hernieuwbare energie gebaseerde energiecapaciteit wereldwijd zal groeien met 50% tussen 2019 en 2024. Deze groei van 1200 gigawatt komt door kostenreductie en inspanningen van overheden. Zonnepanelen zorgen voor 60% van deze groei.

Versnellen gebruik

“Hernieuwbare energiebronnen zijn wereldwijd al de tweede bron van elektriciteit, maar het gebruik ervan moet versnellen willen we de doelen behalen op klimaat, luchtkwaliteit en bereikbaarheid van energie”, verklaart Fatih Birol, directeur van IEA.

De groei van zonnepanelen komt vooral door toepassing in de industrie dan bij huizen. Dit komt doordat de schaal groter is en dat de elektriciteitsbehoefte zorgt voor grotere besparingen op de rekening.

Food Technology Event

Ook het mkb investeert in zonnepanelen. Er komt echter veel bij kijken, zo vertelt Dennis van der Kroon van Van der Kroon Food Products tijdens het Food Technology Event op 31 oktober aanstaande. Energietransitie in de praktijk is een van de thema’s die aan bod komt.

Andere onderwerpen zijn: energiereductie, het Klimaatakkoord en de mogelijkheden om minder CO2 uit te stoten.

Tijdens de plenaire sessie zal Marian Geluk van de FNLI uiteen zetten wat de uitdagingen zijn van het Klimaatakkoord voor de voedingsmiddelenindustrie. FrieslandCampina en Verstegen Spices & Sauces vertellen hoe zij fossielvrij produceren willen aanpakken.

Datum: 31 oktober
Locatie: Miele Experience Center, Vianen

Bekijk het programma
Direct aanmelden

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Hoewel de globale verwerkende voedselindustrie meer data genereert dan de financiële sector, wordt nog altijd maar een fractie daarvan gebruikt:...

15-16/05-2024 | Food Tech Event

15-16/05-2024 | Food Tech Event

Food Tech Event benadrukt de cruciale rol van techniek in de toekomst van de voedingsindustrie.

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

Mikrocentrum organiseert 15 en 16 mei 2024 de vakbeurs Food Technology onder een nieuwe naam: Food Tech Event. Met deze nieuwe naam legt Mikrocentrum...

Stefan Droogendijk: “De traditionele kwaliteitscontroles met een pen en een hele stapel papier behoren zo tot het verleden.”

Trending 2024 | Normec Foodcare: 'Voedselkwaliteit objectief...

"We willen dat alle mensen onbezorgd kunnen genieten van goed en veilig eten." Die missie staat prominent op de website van Normec Foodcare. Normec...

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd...

De E.coli bacterie. Als je deze bacterie vindt dan kan dat ook betekenen dat andere darmpathogenen aanwezig zijn in de productie, Salmonella bijvoorbeeld.

Beheersing omgevingspathogenen toegevoegd aan autocontrolegidsen

De module 'Beheersing van omgevingspathogenen in de voedingsindustrie', opgesteld door Fevia en haar sectoren, is een toevoeging voor alle...

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze...

Vier verpakkingsmachines zijn uitgerust om ultrasoon te sealen. Met Jorie Aerts van GEA (l) en Jerry Kuis van Vezet.

Vezet floreert met verpakkingsmachines en warmtepomp van GEA

Bij Koninklijke Vezet staan 30 verticale verpakkingsmachines van GEA Food Solutions Weert. Bij vier van deze machines in de fabriek in Warmenhuizen...