VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Safety Event

Alles over Toxoplasma gondii

  • Voedselveiligheid22 dec. 22

    Aantal voedseluitbraken in EU stijgt, maar nog onder pre-corona niveau

    Het aantal zoönoses en door voedsel overgedragen uitbraken zat in 2021 in de lift in de EU. Maar het aantal lag nog altijd een stuk lager dan van de jaren voor de coronapandemie. Dat blijkt uit het laatste jaarlijkse EU One Health-zoönoserapport dat is uitgebracht door EFSA en ECDC.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid6 dec. 22

    Voor abonnees 6 gevaren van klimaatverandering voor de voedselveiligheid op een rij: waarschijnlijk meer pathogenen, parasieten en mycotoxinen

    Het Zweedse Departement van Voeding (Livsmedelsverket) heeft eerder dit jaar een rapport opgesteld over de impact van klimaatverandering op voedselveiligheid. Hierbij is vooral gekeken naar het effect van meer regen, meer droogteperiodes en hogere gemiddelde temperaturen.

  • Voedselveiligheid8 mrt. 21

    Veilig eten voor zwangeren wordt steeds moeilijker

    In Nieuw-Zeeland is, zoals eerder al in veel andere landen, het advies aan zwangeren over wat ze veilig kunnen eten gemoderniseerd. De laatste versie adviezen dateerde uit 2007. Eind 2020 werd de nieuwe versie gepubliceerd. Deze is online te lezen op de website van het Ministry of Primary Industries. In dit artikel een beschrijving van de adviezen.

  • Voedselveiligheid6 jan. 21

    Dit zijn de meest notoire en dodelijke ziekmakers in voedsel

    Ieder jaar worden er in Nederland zo'n 650.000 mensen ziek door ziekmakende pathogenen via voedsel. Jaarlijks overlijden daardoor ongeveer 80 mensen. Welke producten veroorzaken de meeste zieken en welke pathogenen zijn het dodelijkst?

  • Voedselveiligheid4 dec. 20

    Beheersing van zoönosen in de levensmiddelenindustrie moet nu op de kaart staan bij bedrijven

    Dieren zijn altijd al een reservoir geweest van mogelijke ziekteverwekkers voor mensen. Denk aan Listeria, Salmonella, de ziekte van Lyme en het recentelijke nieuwe virus COVID-19. Het handhaven van correcte beheersmaatregelen en hygiënische maatregelen is nu belangrijker dan ooit.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid & Kwaliteit1 jul. 19

    Voor abonnees Filet americain in het vervolg invriezen

    Onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseren in een publicatie van mei 2019 om filet americain minimaal twee dagen in te vriezen. Dit invriezen kan door producenten gebeuren, maar ook thuis door consumenten.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid & Kwaliteit15 mei 19

    Voor abonnees RIVM: 'Voorkom toxoplasmose door bevriezing' (update)

    Filet americain bewaren bij een temperatuur van -12°C voor 48 uur helpt om infecties van <i>Toxoplasma gondii</i> bij mensen te voorkomen. Het afweren van toxoplasmose doet ziektekosten, zorgkosten, kosten van speciaal onderwijs en kosten door productiviteitsverliezen dalen. Update: Vereniging voor Nederlandse Vleesindustrie (VNV) is het niet eens met de opschudding omtrent rauwe vleesproducten.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid & Kwaliteit25 jun. 17

    Voor abonnees Nieuwe soort parasiet in buitenloop kippen ontdekt

    Onderzoekers hebben in het Caraïbisch gebied een nieuw genotype ontdekt van de parasiet <i>Toxoplasma gondii.</i>

  • Voedselveiligheid & Kwaliteit17 jul. 15

    Antibiotica en gezonde voeding prioriteiten VWS

    Het ministerie van VWS zal tijdens het EU-voorzitterschap van Nederland gedurende de eerste helft van 2016 sterk inzetten op de reductie van het antibioticumgebruik en op het terrein van Gezonde Voeding, aldus Inge Stoelhorst, beleidscoördinator van de Directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid & Kwaliteit27 aug. 14

    Voor abonnees Minister-president IJsland waarschuwt voor geïmporteerd vlees

    Momenteel is er in IJsland een piek waar te nemen in het aantal humane infecties met Toxoplasma Gondii. Dit is dermate verontrustend dat de minister-president van IJsland, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, hier tijdens een radio-interview op 14 augustus uitgebreid aandacht aan besteedde.

Meer artikelen

  1. EFSA: 'Varkensvlees vraagt om betere controle'
  2. Wees open over gezondheidsrisico's biologische producten
  3. Toxoplasmose op nummer één
  1. Voedselvergiftiging door filet américain
  2. EFSA: 380.00 Europeanen ziek door zoönosen
  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen