Schimmeleiwit van The Protein Brewery goedgekeurd door EFSA
Startup The Protein Brewery (TPB) heeft van de EFSA een positieve opinie gekregen voor Fermotein, het mycoproteine-ingrediënt van hun eigen schimmel.

Startup The Protein Brewery (TPB) heeft van de EFSA een positieve opinie gekregen voor Fermotein, het mycoproteine-ingrediënt van hun eigen schimmel.

Thijs Bosch, de kersverse CEO van The Protein Brewery (TPB) moest meteen aan de bak: "Vanwege de CEO-wissel wilden nieuwe investeerders wat er zou veranderen." Het lukte, want TPB haalde 30 miljoen euro op. Bosch vertelt aan VMT over zijn nieuwe baan, de potentie van hun ingrediënt en de voordelen van een eigen fabriek.

The Protein Brewery heeft 30 miljoen euro aan nieuwe investeringen opgehaald. Het fonds Invest-NL van de overheid, de aan biotechnoloog Novo Nordisk gelieerde belegger Novo Holdings en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij leggen geld in de producent van mycoproteine.

Heeft het nu nog zin om de markt voor vleesvervangers te betreden? Volgens Plukon wel. Thomas Verswyver, Business Unit Director Alternative Proteins vertelt waarom het pluimveebedrijf nu deze markt betreedt: 'Waarom zijn er 5 soorten plantaardige kipstukjes in de schappen?'

Mycelium - de wortels van de paddenstoel - wordt gezien als eiwitrijke grondstof en daarmee vooral als basis voor vleesvervangers. Zo zet startup ENOUGH ze ook in de markt. In het Low Food Lab - een samenwerking met Flevo Campus - keken technologen, chefs en kunstenaars naar alternatieve toepassingen voor de grondstof. Vooral de rol als vetvervanger valt op.

Een nieuwe startup met de naam Afterlife wil het landschap van voedselafval helpen omtoveren tot een circulair systeem. Door plantaardige reststromen via fermentatie te verwaarden tot mycoproteïne, wil de startup tegelijkertijd de eiwittransitie een zetje in de rug geven. Geeft fermentatie dé eiwitbron van de toekomst?

De eiwittransitie is meer dan plantaardig, vandaar de titel alternatieve eiwitten. Ook eiwitten uit precisiefermentatie, eiwitten uit insecten en eiwitten uit micro-organismen. In deze collectie staan verschillende ingrediënten, processingmethodes en applicaties op een rij.

Quorn opent in Wageningen een Food Application Centre. Dit nieuwe innovatiecentrum moet de verdere groei van Quorn-vleesvervangers over de hele wereld bevorderen.

Veel vleesvervangers worden gemaakt op basis van soja, lupine of tarwe. Steeds vaker wordt echter gekozen voor een ander ingrediënt: mycoproteïne. Quorn gebruikt het al jaren, maar steeds meer partijen zien de voordelen van het schimmeleiwit. Ook vindt er steeds meer onderzoek plaats naar de gezondheidsvoordelen van het eiwit.