VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Safety Event
  • Praktijkdag Microbiologie

Alles over Histamine

  • Foto: PixabayVoor abonnees
    Voor abonnees
    Fraude22 mei 25

    Voor abonnees EU verscherpt invriesregels tonijn om fraude en voedselvergiftiging tegen te gaan

    De Europese Commissie wil strengere eisen stellen aan het invriezen van tonijn aan boord van vissersschepen. Met een ontwerpverordening wil de commissie voedselfraude en gezondheidsrisico's, zoals histaminevergiftiging, beter tegengaan.

  • Foto: PixabayVoor abonnees
    Voor abonnees
    Histamine26 mrt. 25

    Voor abonnees Histamine in tonijn: langdurige recalls en risico's

    Vacuümverpakte verse tonijn met te hoge histaminegehaltes heeft geleid tot meerdere terughaalacties bij grote retailers en kleinere visverkopers. De eerste recall vond plaats in Frankrijk in januari. Eind februari volgde een tweede grote terugroepactie van de Franse producent Mericq. Dit roept vragen op over de voedselveiligheid en beheersmaatregelen in de visketen.

  • Voedselfraude24 nov. 23

    Autoriteiten grijpen in bij ziektegevallen door fraude met vis

    De Italiaanse autoriteiten onderzochten fraude met vis waarbij in de zomer van 2023 verschillende mensen verschijnselen kregen van histaminevergiftiging. Sommige zieken moesten in het ziekenhuis worden opgenomen na het eten van geelvintonijn.

  • Nieuwsbrief Voedselveiligheid17 okt. 22

    Histamine maakte mensen in Europa ziek

    In augustus 2022 werden mensen in diverse landen in Europa ziek door tonijn die was verontreinigd met histamine. Het gaat om zieken in zowel Frankrijk, Spanje als Zweden.

  • Voedselveiligheid31 aug. 22

    Belgische recalls en waarschuwingen augustus: STEC bacterie in spinazie

    In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van augustus. De laatste wapenfeiten: STEC bacterie in gewassen en ongewassen spinazie.

  • Voedselveiligheid & Kwaliteit26 nov. 21

    Drie keer uitbraak in Zweden: onverwacht Salmonella, histamine en Campylobacter op het menu

    De autoriteiten in Zweden waren in de maanden augustus en september 2021 volop in het nieuws.

  • Voedselveiligheid & Kwaliteit29 jun. 21

    Opnieuw zorgt tonijn uit Vietnam voor histaminevergiftigingen

    In april 2021 werden ongeveer twintig mensen in de stad Stockholm, Zweden, ziek door het eten van tonijnfilet in drie verschillende restaurants in Stockholm. De oorzaak was histamine in de tonijn. In dit artikel staan achtergronden van dit soort histaminevergiftigingen.

  • Voedselveiligheid6 apr. 21

    Nieuw Europees zoönosenrapport toont: Listeria-infecties stabiel in 2019, Campylobacter-infecties dalen

    Het aantal mensen dat ziek werd en stierf door uitbraken in Europa is in 2019 gestegen. Dit valt te lezen in het jaarverslag over zoönosen gepubliceerd door de European Food Safety Authority (EFSA) en door het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Er waren circa 52.000 zieken en zestig sterfgevallen. Lees hier meer uitkomsten en conclusies uit dit rapport.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid & Kwaliteit9 sep. 20

    Voor abonnees Drie histamine-uitbraken achter elkaar

    In Zweden werden ongeveer zestig mensen binnen drie maanden ziek door een histaminevergiftiging. Ze kregen die door het eten van verschillende partijen tonijn, geïmporteerd uit Vietnam. In alle gevallen betrof het geelvintonijn.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid & Kwaliteit30 jun. 20

    Voor abonnees Zieken door histamine in tonijn

    Ongeveer dertig mensen in Zweden werden begin mei 2020 ziek na het eten van diepvries tonijnfilet, afkomstig uit Vietnam.

Meer artikelen

  1. Voor abonneesImporteur/producent weigert gevaarlijke tonijn uit de verkoop te nemen
  2. Voor abonneesHistaminevergiftiging door tonijnsteaks
  3. Voor abonneesTonijn voor sushi is wereldhandel
  4. Uitsluiten van allergische reacties door gerijpte kaas naderbij
  5. Voor abonneesZieken door fraude met tonijn
  6. Voor abonneesAls verse tonijn niet vers is
  7. Voor abonneesAnsjovispasta en tonijn met histamine
  1. Voor abonneesHistamine in sardientjes in blik
  2. Voor abonneesSardientjes in blik
  3. Voor abonneesWijn voor mensen met een intolerantie voor histamine
  4. VWA wil onderzoek naar hoeveelheid schadelijke stof in kazen
  5. VWA: sulfietvermelding op wijn kan beter
  6. Microbiologische criteria in juli 2005 gereed?
  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen