Johan van Leipsig
Freelance redacteur

Freelance redacteur
Kwaliteitscontroles in de voedingsindustrie, zoals bij zuivel en dranken, zijn vaak handmatig en tijdrovend. Het Eindhovense bedrijf Firefly Sensing speelt hierop in met een kleine optische sensor die live metingen binnen het productieproces mogelijk maakt. De innovatie is speciaal bedoeld voor kleinere vloeistofvolumes en geautomatiseerde systemen.
Marcel Zwietering is hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen University & Research (WUR). Al meer dan twintig jaar werkt hij met verschillende micro-organismen uit voedsel, 'the good, the bad and the ugly', zoals hij het zelf verwoordt. Onlangs kreeg hij voor zijn verdiensten de Europe Food Safety Award. Zwietering voelt zich vereerd door de oeuvreprijs, maar is nog lang niet klaar met zijn werk. "Er zijn uitdagingen genoeg!"
PFAS's vormen een groeiend milieuprobleem en hebben hun weg gevonden naar onze voedselketen. Om de voedselveiligheid beter te waarborgen, zijn in januari 2023 binnen de Europese Unie normen ingevoerd voor de aanwezigheid van PFAS's in voedingsmiddelen. Dit heeft gevolgen voor producenten, de handhaver en brancheverenigingen. Dit artikel schetst de impact.
Maïs behoort tot de belangrijkste voedselgewassen ter wereld, maar conventionele varianten hebben vaak een beperkt voedingsprofiel. Onderzoekers van Tecnológico de Monterrey hebben een nieuwe maïsvariant ontwikkeld die volgens hen niet alleen voedzamer is, maar ook kansen biedt voor de voedingsindustrie en de volksgezondheid. Met een verhoogd eiwitgehalte, meer antioxidanten en een GMO-vrije status zou deze maïs een belangrijke rol kunnen spelen in de strijd tegen ondervoeding en chronische ziekten.
Training? Testen? Inspecties? Natuurlijk, dit zijn belangrijke zaken in het streven naar voedselveilige producten. Maar ze werken onvoldoende, zegt de Amerikaanse voedselveiligheidsexpert Frank Yiannis van de U.S. Food and Drug Administration (FDA). Bouwend op jarenlange ervaring bij Walmart, Disney en FDA geeft hij in dit artikel vijf tips voor het bouwen van een Food Safety Culture.
Halal is aan een stevige opmars bezig. Steeds meer retailers en producenten duiken in dit lucratieve gat in de markt. Daarmee gaat ook Halal-certificering een grotere rol spelen. Kadir Ahmed van Kadir's en Miran Ismael van het European Certification Centre for Halal praten ons bij over wat er allemaal bij komt kijken.
Praatten we enkele jaren geleden nog volop over Industry 4.0 en zijn ongekende nieuwe mogelijkheden voor de voedselindustrie, nu is het alweer de beurt aan zijn opvolger, 5.0. Gebruikmakend van virtual reality kunnen producenten hun nieuwe fabrieksopstelling bezoeken.
De Nederlandse visserij krijgt steeds meer te maken met strengere regels. Voorzitter Guus Pastoor van de Visfederatie ging met VMT om tafel om de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid in de sector eens goed op een rij te zetten.
Dat voedselveiligheidsbeleid effectief moet zijn, spreekt vanzelf. Maar hoe zorg je voor een goede evaluatie van je voedselveiligheidsbeleid om te zien of dat echt zo is? Unilever en Royal A-ware Food Group geven 7 overzichtelijke tips op een rij.
Voedingsmiddelenbedrijven melden nu en dan over subsidiëring van wetenschappelijk onderzoeker. Zo meldde visbedrijf John West bijvoorbeeld een tijdje geleden dat het onderzoek naar Alzheimer subsidieert voor een bedrag van 75.000 pond. Maar is het eigenlijk slim om je als voedingsmiddelenbedrijf te verbinden aan wetenschappelijk onderzoek? Experts reageren in dit artikel.