Column: R&D, QA en productie hebben een ander belang. Of is het einddoel stiekem toch hetzelfde?

COLUMN - In mijn tijd als productontwikkelaar in de voedingsmiddelenindustrie kwam ik er al snel achter dat het ontwikkelen van een product waarmee alle afdelingen instemmen weerbarstig is. Dit komt omdat productontwikkelaars, kwaliteitsmanagers en productieleiders allemaal hun eigen belangen en te behalen targets hebben. Hoe kunnen R&D, productie en kwaliteit het beste samenwerken?

Het is soms een puzzel om een product te ontwikkelen waar iedereen achter staat. Als productontwikkelaar bedacht ik altijd eerst een receptuur. Daarna ging ik op zoek naar de juiste ingrediënten. Hebben we deze al in huis of moet ik ze nieuw inkopen? Waar vind je de beste ingrediënten voor de beste prijs? Het uiteindelijke product wordt dan aan de klant gepresenteerd, en natuurlijk hoop je dan dat het door jou bedachte product in de smaak valt.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Schrijf je dan in voor de Food Process Update op 13 april nu het nog kan!

Andere doelen

Maar enkel met bedenken van het product en het presenteren aan de klant was ik er nog niet. Het product moet uiteraard kwaliteit technisch in orde zijn én moet ook daadwerkelijk in de productie gemaakt kunnen worden. Hierbij heeft elke afdeling een ander doel. R&D wil het lekkerste product maken, QA wil dat alle kwaliteitsstandaarden worden nageleefd en productie wil dat er zo efficiënt mogelijk geproduceerd wordt. Hoe zorg je als productontwikkelaar dat je zo goed mogelijk samenwerkt met QA en productie?

Vroeg in het proces

Ik heb zelf als productontwikkelaar ervaren dat het belangrijk is om QA en productie zo vroeg mogelijk in het ontwikkelproces erbij te betrekken,hoe complex dit proces misschien soms ook is. Beloof je namelijk een bepaalde receptuur met bijbehorende houdbaarheid aan een klant en blijkt dit achteraf niet haalbaar, dan moet je de klant teleurstellen. Je kunt het product beter direct door QA laten testen voor je iets aan de klant belooft.

Innoveren en efficiënt produceren? Foodbedrijven van groot tot klein vertellen hoe zij dit aanpakken

Efficiëntie en volumes

Ook is het uiteraard belangrijk dat een product daadwerkelijk gemaakt kan worden. Ik heb dan ook ervaren dat productie zeker ook betrokken moet worden bij een ontwikkelproces. De productiemanager zal aangeven dat het nieuwe product naadloos moet passen op de huidige apparatuur, tenzij er hele grote volumes tegenover staan. Maar die volumes zijn soms lastig, zeker bij de opstart van een nieuw product. Klanten zullen eerst willen testen hoe het product loopt voor ze gaan opschalen. En dit levert uitdagingen voor productie, maar ook voor R&D, zeker bij mkb-bedrijven.

Hetzelfde einddoel

Natuurlijk is het lastig om allen op één lijn te komen, omdat belangen anders liggen. Maar uiteindelijk heb je natuurlijk allen hetzelfde einddoel: een zo lekker mogelijk product van goede kwaliteit op een zo efficiënt mogelijke manier maken voor je klanten. Maar hoe kunnen R&D, productie en kwaliteit het beste samenwerken waarbij iedereen tevreden is over het eindresultaat?

Food Process Update

Loop jij als productontwikkelaar, kwaliteitsmanager of productieleider ook tegen deze problemen aan? Wil jij weten hoe andere voedingsproducenten dit proces hebben ingericht en deze samenwerking vormgeven? Meld je dan nu aan voor de Food Process Update van 13 april. Tijdens deze digitale update vertellen producenten als ME-AT, Nestlé, Karma Kebab en Euro Caps hoe zij zorgen voor een goede samenwerking en communicatie tussen de verschillende afdelingen. Bekijk het gehele programma hier.

Carmen

Auteur: Carmen Groeneveld, redacteur bij VMT