VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Microbiologie
    • Boek - Microbiologie van Voedingsmiddelen
    • Praktijkdag - Microbiologie
  • Food Safety Event

Alles over Voedselinfectie

  • Voedselveiligheid1 sep. 25

    21 gevallen listeriose en 2 doden: 'Kazen werden geproduceerd op een oude productie lijn' (update)

    In totaal zijn er op dit moment 21 gevallen van listeriose bij mensen vastgesteld in Frankrijk en 1 geval in België. Volgens de Franse volksgezondheidsdienst Santé Publique France is er een "mogelijk verband" met de Chavegrand-kaasfabriek in de Creuse.

  • Foto: ShutterstockVoor abonnees
    Voor abonnees
    Parasiet28 aug. 25

    Voor abonnees Argentinië meldt reeks nieuwe uitbraken van trichinellose

    In Argentinië zijn dit jaar al vijftig besmettingen met Trichinella bevestigd. De besmettingen zijn te herleiden naar de consumptie van huisbereide gerechten met niet getest varkensvlees.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Salmonella26 aug. 25

    Voor abonnees Spaanse salmonella-uitbraak vermoedelijk veroorzaakt door tomaten

    Tijdens de Somontano Wijnfeesten in Barbastro (Spanje) zijn meer dan 500 mensen ziek geworden door een salmonella-besmetting. Veertien patiënten werden opgenomen in het ziekenhuis. Uit onderzoek blijkt dat onder meer de tomaten, gebruikt bij de bereiding van het Spaanse tapasgerecht pan con tomate, met salmonella besmet waren.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselinfectie14 aug. 25

    Voor abonnees Zomer & voedselveiligheid: waarom warm weer extra risico's met zich meebrengt

    Hoge temperaturen, volle koelkasten, rauwe producten op de barbecue en gekoelde kant-en-klaarmaaltijden in de picknickmand. In de zomer liggen voedselinfecties op de loer, voor consumenten én de voedingsindustrie. Wat zijn de gevaren en wat kun je doen om problemen te voorkomen?

  • Beeld: De Gelderlander (met toestemming overgenomen)
    Voedselinfectie30 jul. 25

    Oekraïense vluchtelingen op schip ziek van eten: 'Slechte voedselkwaliteit'

    Verschillende Oekraïense vluchtelingen op een schip in Nijmegen klagen over de voedselkwaliteit. Meerdere vluchtelingen werden ziek. De bewoners spreken van 'extreem slechte voedselkwaliteit' en krijgen volgens hen voedsel dat over de datum is.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Hepatitis A30 jul. 25

    Voor abonnees Vaccinatie voedselwerkers effectief tegen hepatitis A-besmetting

    Vaccinatie van voedselbereiders kan bijdragen aan het voorkomen van hepatitis A-infecties via voedsel. Dat blijkt uit een systematische review van 32 uitbraken, gepubliceerd in Frontiers. Het onderzoek toont aan dat voedselwerkers in veruit de meeste gevallen de bron van besmetting zijn.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Salmonella29 jul. 25

    Voor abonnees Uitbraak Salmonella Infantis treft baby's en peuters in Duitsland

    Een uitbraak van Salmonella Infantis heeft sinds april 2025 geleid tot 85 voedselinfecties bij vooral baby's en peuters in Duitsland. Dankzij een combinatie van epidemiologisch onderzoek en whole genome sequencing (WGS) werd de besmettingsbron snel geïdentificeerd: een biologische cashewspread met framboos, verkocht door drogisterijketen dm. Het product werd op 26 mei teruggeroepen en ook in andere Europese landen uit de handel genomen.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Salmonella18 jul. 25

    Voor abonnees Salmonella-uitbraak na festival in Spanje: 162 zieken

    Een Salmonella-uitbraak tijdens het Trasan Fest in het Spaanse Galicië leidde tot minimaal 162 zieken en 22 ziekenhuisopnames. De vermoedelijke oorzaak is besmetting via Spaanse tortilla's van een eetkraam op het festival. De combinatie van gebrekkige voedselhygiëne en een extreme hittegolf vergrootte het risico op besmetting van mensen aanzienlijk.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid17 jul. 25

    Voor abonnees Thuishygiëne belangrijk bij voorkomen van campylobacter-infecties

    Onderzoek van Wieke van der Vossen-Wijmenga (Voedingscentrum) laat zien hoe consumentengedrag in de keuken bijdraagt aan het risico op campylobacter-infecties. Door een combinatie van enquêteonderzoek en microbiologische metingen toont de publicatie aan dat vooral onvoldoende verhitten, onzorgvuldig handen wassen en het hergebruik van snijplanken bijdragen aan ziektegevallen.

  • Afbeelding: PixabayVoor abonnees
    Voor abonnees
    Staphylococcus aureus20 jun. 25

    Voor abonnees Infectiewond voedselverkoper oorzaak voedselvergiftiging op Thaise school

    Een infectiewond aan de hand van een voedselverkoper is de oorzaak van een uitbraak op een school in het Thaise Prachin Buri.

Meer artikelen

  1. Voor abonneesLangdurig onderzoek naar Listeria-uitbraak eindelijk afgerond: 86 producten teruggeroepen
  2. Voor abonneesEerste voedselinfectie door Bacillus velezensis vastgesteld
  3. Voor abonneesWat is de oorzaak van 6000 salmonellagevallen bij de mens? Machine learning en WGS geven het antwoord
  4. Voor abonneesZiekenhuisopnames door besmet voedsel verdubbeld in 2024
  5. Voor abonneesE. coli in rauwmelkse kaas veroorzaakt 11 zieken
  6. Voor abonneesOnderzoekers werpen licht op parasietenprobleem in voedselketen
  1. Voor abonneesNieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als bron
  2. Wetenschappers willen meer erkenning voor ziekte van Chagas door voedselinfectie
  3. RIVM: 'Voeding veroorzaakt óók infecties buiten maagdarmkanaal'
  4. Meer dan 350 ernstig zieken door een uitbraak in kinderdagverblijven
  5. Parasieten in chorizo en bacon veroorzaken zieken
  6. Congresgangers beschuldigen lunchboxen van het veroorzaken van ziekte
  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen