VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Law Event

Alles over Voedingscentrum

  • Voedingscentrum22 mei 25

    Voedingscentrum moet fors inkrimpen; voedselveiligheid blijft

    Het Voedingscentrum krijgt vanaf volgend jaar 3 miljoen euro minder door overheidsbezuinigingen. Daardoor sneuvelen de voedingsadviezen voor patiënten met bijvoorbeeld diabetes of hart- en vaatziekten. Het Voedingscentrum gaat zich nadrukkelijker richten op ziektepreventie.

  • Foto Marco De Swart
    Food Law Event14 mei 25

    TGT en THT: hier ligt de sleutel voor minder afval én...

    Consumenten blijven worstelen met THT- en TGT-vermeldingen. Hebben initiatieven als het 'kijk, ruik, proef-logo' effect? Wordt er minder voedsel verspild? Welke rol hebben technologische innovaties en AI in het verduidelijken van houdbaarheidsdata? En welke wetgeving komt er nog aan op dit gebied? Tijdens het Food Law Event op 10 juni vertellen Ellis van Diermen (Précon), Pauline Rosenberg (Précon) en Wieke van der Vossen (Voedingscentrum), meer over het actuele onderwerp.

  • Beeld: VMTVoor abonnees
    Voor abonnees
    Nutri-Score16 apr. 25

    Voor abonnees Wordt de Nutri-Score het volgende vinkje? 5 visies op het...

    De Nutri-Score is nu ruim één jaar officieel ingevoerd in Nederland. Sommige producenten zetten het logo op meerdere producten, anderen juist bewust niet. Hoe gaat het nu met het voedselkeuzelogo? Wordt het een logo van de retailers of gaan A-merken nog volgen? En gaat het logo wel het gewenste effect hebben? VMT vroeg het aan vijf experts en vertegenwoordigers van verschillende branches. "Er is nu sprake van cherrypicking."

  • Beeld: Shutterstock
    Claim9 apr. 25

    Expert over etikettering, logo's en claims: 'Er zitten veel hiaten in...

    Eerlijke etiketten, logo's en claims die niet misleiden. Dat is het doel van de geldende wetgeving op dit vlak. Maar is de huidige wetgeving voldoende? Wat kan er beter in de wetgeving voor etikettering, logo's en claims? En wat zijn tips voor voedselproducenten op dit gebied? VMT sprak hierover met Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedingscentrum. "Volledig digitale etiketten zijn geen goed idee."

  • Beleid29 okt. 24

    Bezuinigingen nieuwe kabinet raken Voedingscentrum: 'We moeten...

    Het kabinet kondigt bezuinigingen aan op preventie. Deze bezuinigingen hebben ook gevolgen voor het Voedingscentrum, stelt de organisatie. "Met minder middelen kunnen we minder voorlichting en ondersteuning geven."

  • Voedingscentrum17 jul. 24

    Voedingscentrum past criteria Schijf van Vijf aan: dit zijn de 5...

    Het Voedingscentrum hanteert verschillende criteria om vast te stellen of een voedingsmiddel in de Schijf van Vijf valt. Het Voedingscentrum evalueerde recent deze criteria en stelde enkele criteria bij. In dit artikel de wijzigingen op een rij.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    vleesvervangers8 sep. 23

    Voor abonnees Wat is gezonder: vleesvervanger of de vleesvariant? Dit zijn 7...

    ProVeg Nederland vergeleek de voedingswaarde van vleesvervangers met die van het vleesproduct dat ze vervangen. Zijn ze echt minder gezond dan hun dierlijke tegenhanger? VMT dook in het uitgebreide rapport over het onderzoek. In dit artikel zetten we de belangrijkste conclusies voor productontwikkelaars op een rij.

  • NAPV17 mei 23

    Ontwikkelingen NAPV: betere afstemming op Nutri-Score en criteria...

    De grenswaarden van de NAPV worden verder afgestemd op de Nutri-Score. Zo wordt het natriumcriteria omgezet naar zout en komt er een nieuwe manier van afronden. Ook komen er criteria voor maaltijden binnen de NAPV.

  • Producenten en brancheverenigingen reageren op de aangekondigde invoering van de Nutri-Score
    Nutri-Score10 mei 23

    Verdeelde reacties op invoering Nutri-Score: 'Met name de vreemde...

    Na jarenlange discussie kondigde staatssecretaris Maarten van Ooijen eind april aan de Nutri-Score vanaf 2024 in te voeren in Nederland. Na eventuele aanpassingen van het algoritme moet de Nutri-Score het vrijwillige voedselkeuzelogo worden. VMT deed een rondvraag en vroeg een reactie op de invoering.

  • Voedselverspilling21 apr. 23

    Voedingscentrum: consument verspilt minder brood en zuivel, maar meer...

    Nederlanders verspilden thuis gemiddeld 33,4 kg eten per persoon in 2022. Ten opzichte van 2015 is de verspilling met 23% afgenomen, maar de daling stagneert.

Meer artikelen

  1. Brits onderzoek toont aan dat mensen geld besparen met risicovolle acties
  2. Consumentenbond: 'Veel vegaburgers bevatten te veel zout'
  3. 'NAPV moet uitgebreid worden naar out-of-home en kant-en-klaar aanbod'
  4. VMT Summerclass QA 7: Zo houd je voedsel virusvrij
  5. 'De Levensmiddelendatabank (LEDA) is geen black box, het bevordert juist transparantie'
  6. Voor abonneesWebinar: Dit zijn de spanningsvelden rondom het gebruik van THT en TGT
  7. Voedingscentrum: 'Veel verschil in zout- en suikergehaltes barbecuesauzen'
  8. Aftrap NAPV: zo pakt branche de komende 8 jaar verlaging van zout, suiker en verzadigd vet aan
  9. Voedingscentrum: 'Er zijn nog heel wat stappen te zetten in het juist gebruiken van THT en TGT' (podcast)
  1. Gratis Whitepaper: Dit verandert er in 2022 in aanduidingen houdbaarheidsdata (TGT en THT)
  2. Ook 'echte vleeseters' eten niet elke dag vlees
  3. 'Voeding en weerstand is grote blinde vlek in Nederlandse coronabeleid' (podcast)
  4. Voor abonneesStandpunt Voedingscentrum: Gezonde omgeving kan duwtje in de richting van de Schijf van Vijf geven
  5. Voor abonneesWeinig veranderingen in eetgedrag tijdens tweede golf coronacrisis
  6. Nieuwe campagne tegen voedselverspilling legt verschil THT en TGT uit
  7. Onderzoek Voedingscentrum: 'Meeste Nederlanders eten niet anders door coronamaatregelen'
  8. Vlaamse wetenschappers waarschuwen voor corona-indigestie
  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen