VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Safety Event
  • Praktijkdag Microbiologie

Alles over Spanje

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Salmonella18 jul. 25

    Voor abonnees Salmonella-uitbraak na festival in Spanje: 162 zieken

    Een Salmonella-uitbraak tijdens het Trasan Fest in het Spaanse Galicië leidde tot minimaal 162 zieken en 22 ziekenhuisopnames. De vermoedelijke oorzaak is besmetting via Spaanse tortilla's van een eetkraam op het festival. De combinatie van gebrekkige voedselhygiëne en een extreme hittegolf vergrootte het risico op besmetting van mensen aanzienlijk.

  • Olijfolie22 aug. 24

    Zonnebloemolie in opmars door te dure olijfolie

    Spanjaarden stappen bij het koken massaal over van olijfolie naar zonnebloemolie. Olijfolie is voor veel Spanjaarden veel te duur geworden.

  • Tonijn Foto: Pixabay
    Tonijn29 feb. 24

    Recall gerookte tonijn vanwege te hoog kwikgehalte

    De leverancier Interfoodsmittelgrosshandel GmbH heeft opdracht gegeven tot een terugroepactie van gerookte tonijn in onder meer Spanje, Italië en Oostenrijk. De tonijn wordt teruggeroepen vanwege een te hoog kwikgehalte.

  • Foto: beeld uit de video die Europol over de actie publiceerde.
    Olijfolie4 dec. 23

    Europol slaat slag in strijd tegen olijfoliefraude

    Europol heeft een grote slag geslagen in de klopjacht op vervalsers van extra vierge olijfolie. In Spanje en Italië werden in november elf fraudeurs opgepakt die opereerden binnen een internationaal netwerk. Naast de elf arrestaties werd ook 260.000 liter vervalste olijfolie in beslag genomen.

  • Botulisme15 sep. 23

    Tortilla's de vermoedelijke veroorzakers van botulisme

    Eind juni en begin juli 2023 zijn minstens negen mensen in Catalonië in Spanje ziek geworden door het eten van verpakte aardappelomeletten, de zogenaamde tortilla's. Vermoedelijk kregen zij botulisme door het eten van verse tortilla's, verpakt in een cup, bedekt met doorzichtig kunststoffolie in een zuurstofarme omgeving.

  • Norovirus26 jun. 23

    Ziek personeel werkte door en veroorzaakte zo een uitbraak

    In de zomer van 2021 vond in Spanje een grote norovirusuitbraak plaats. In een hotel in Zuidoost-Spanje werden ongeveer 160 mensen ziek.

  • Uitbraak22 jun. 23

    Een kok bij MasterChef Spanje veroorzaakte minstens 44 zieken

    In april 2023 werd bekend dat minstens 44 mensen ziek werden door het eten van maaltijden die waren bereid voor het tv-programma MasterChef Spanje.

  • Listeria14 apr. 23

    Onderzoek afgerond naar een van de grootste Europese uitbraken door Spaanse vleeswaar

    Een grote uitbraak van listeriose in de tweede helft van 2019 in Spanje was het onderwerp van een publicatie in het tijdschrift Eurosurveillance van eind 2022. De uitbraak werd veroorzaakt door met Listeria monocytogenes besmet vleeswaar.

  • Nieuwsbrief Voedselveiligheid28 feb. 23

    Minstens 100 mensen ziek na eten in bekend Madrileens restaurant

    In veel verschillende Spaanse media en ook internationaal verschenen eind januari 2022 berichten dat in Madrid minstens honderd mensen ziek werden, nadat zij in Casa Dani, een bekend restaurant, tortilla's en andere Spaanse aardappelgerechten hadden gegeten. De eerste resultaten wezen uit dat de gasten geïnfecteerd zijn met Salmonella.

  • Digital StillCamera
    Nieuwsbrief Voedselveiligheid14 okt. 22

    Glazen potten met eekhoorntjesbrood bevatten toxine

    In augustus 2022 werden een aantal mensen in Spanje ziek na het eten van eekhoorntjesbrood uit glazen potten. Het gaat om paddenstoelen, maar nu niet om een verwisseling met giftige paddenstoelen want deze paddenstoelen, Boletus edulis zijn geclassificeerd als eetbaar en zelfs als bijzonder lekker.

Meer artikelen

  1. Fuet zorgt voor wekenlange recalls en uitbraak
  2. Voor abonneesHaringworm in ansjovis
  3. Voor abonneesWaarschuwing voor online pizza's
  4. Voor abonneesDeskundigen evalueren Listeriose-uitbraak in Spanje (update)
  1. Veel salmonellose in Spanje door eieren
  2. Voor abonneesBotulisme door blikjes tonijn
  3. Voor abonneesGrote Listeria-uitbraak door vleeswaar
  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen