Column Safe met Sjoerd: Boerenverstand
Elk voedselveiligheidssysteem is opgebouwd uit gevarenanalyses, formulieren, werkinstructies en procedures. Het hele bedrijf dient hier de weg in te vinden, maar zeker de mensen van de kwaliteitsafdeling.
Elk voedselveiligheidssysteem is opgebouwd uit gevarenanalyses, formulieren, werkinstructies en procedures. Het hele bedrijf dient hier de weg in te vinden, maar zeker de mensen van de kwaliteitsafdeling.
Elk voedselveiligheidssysteem is opgebouwd uit gevarenanalyses, formulieren, werkinstructies en procedures. Het hele bedrijf dient hier de weg in te vinden, maar zeker de mensen van de kwaliteitsafdeling.
COLUMN - Leveranciers beoordelen volgens ingewikkelde puntensystemen, het optuigen van geavanceerde gevarenstudies, ingewikkelde analysematrices implementeren, uitgebreide interne en externe auditschema's opstellen, eindeloos handboeken en protocollen schrijven... Je kunt je verliezen in het zorgen voor een voedselveilig product. Maar biedt voedselveiligheid ook (voedsel)zekerheid?
COLUMN - Hoe ziet de wereld van een QA/QESH /KAM/QC-manager er anno 2020 uit? De verwachtingen bij de directie zijn hoog, de verantwoordelijkheden zo niet nog hoger. Maar zijn deze hoge verwachtingen terecht en kan één persoon deze verantwoordelijkheid dragen?
COLUMN - Het leven van een QA-professional wordt meer en meer bepaald door de snel veranderende wet- en regelgeving. Waar vroeger met gezond verstand naar processen werd gekeken, zijn nu allerlei wetenschappelijke studies nodig voor dezelfde processen. Is deze situatie nog wel houdbaar en werkbaar?
COLUMN - Om te kunnen leveren, een voedselveiligheidscertificaat te halen of een erkenning te krijgen van de NVWA is er een behoorlijk aantal spelregels waar je als voedingsmiddelenbedrijf aan moet voldoen. Om aan te tonen dat je voldoet aan de spelregels zijn veel administratieve handelingen nodig. Maar hoe meer je administreert, hoe meer je in je eigen voet schiet.
COLUMN - De laatste weken zijn een rollercoaster voor heel de wereld. Hele steden en landen in lockdown, sommige bedrijven kunnen amper het hoofd boven water houden en andere bedrijven hebben het drukker dan ooit. Het ergste van deze crisis zijn de vele zieken en doden die we wereldwijd te betreuren hebben. Mijn bewondering gaat uit naar de mensen die de samenleving en de maatschappij draaiende houden.
COLUMN - Er is een schreeuwend tekort aan kwaliteitsprofessionals in de voedingsmiddelensector. Je komt net van school óf je hebt enkele jaren ervaring in één van de mooiste disciplines, kwaliteit. Mooi: jij als young professional gaat het verschil maken voor je bedrijf. Althans, die intentie heb je, maar werkt dat ook zo in de praktijk?
COLUMN - Bij de herziening of opbouw van de HACCP-studie grondstoffen blijkt dat er veel niet-beheerste risico's zijn. Wat doe je als bedrijf? Ga je ontzettend veel kosten maken in de vorm van analyses bij een laboratorium om de grondstofrisico's te beheersen? Of ga je op zoek naar andere mogelijkheden die bijvoorbeeld staan aangegeven in informatieblad 64 van de NVWA?
COLUMN - Je bedrijf voldoet eindelijk aan alle voorwaarden voor certificeringen. Klaar? Nee, want de eisen voor deze certificeringen veranderen continu. Wat gebeurt er als je een keer een wijziging in een norm over het hoofd hebt gezien? Krijg je een tekortkoming, een boeterapport of raak je per direct je certificering kwijt?