VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Safety Event

Alles over Meel

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Mycotoxines24 mei 24

    Voor abonnees Hoge niveaus mycotoxinen in meel en rijst gevonden

    Door monsters van meel en rijst te analyseren dat aanwezig was in woonhuizen in het binnenland van Brazilië, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van São Paulo de aanwezigheid van hoge niveaus mycotoxinen.

  • peulvruchten16 jan. 24

    Peulvruchtencake? Flanders Food onderzoekt potentie van peulvruchten als bakkerij-ingrediënt

    Kunnen peulvruchten in de bakkerijsector een belangrijke grondstof zijn voor glutenvrije en plantaardige producten? Flanders Food zocht het uit in het project PulseBake. Dit zijn 3 conclusies uit het onderzoek.

  • Ingredient16 jan. 24

    NBC onderzoekt volkorenbrood: 'Niet alleen gezond, maar ook lekker'

    Het Nederlandse Bakkerij Centrum (NBC) organiseert van 22 t/m 28 januari de jaarlijkse Week van het Brood. In deze week wil NBC laten zien dat volkoren niet alleen veel gezondheidsvoordelen biedt, maar ook heel smakelijk is. Onderzoek laat volgens het NBC zien dat consumenten volkorenbrood net zo lekker vinden als bruinbrood.

  • Uitbraak2 okt. 23

    Column Simone Hertzberger: Die intrigerende besmettingen van meel

    COLUMN - In 2022 werden in Frankrijk ongeveer zeventig mensen, voornamelijk kinderen, ziek na het eten van diepvriespizza. Zij werden geïnfecteerd door E. coli O26.

  • Meel3 aug. 23

    Uitbraak door besmet koekjesdeeg met minstens 26 zieken

    In mei 2023 werden in de Verenigde Staten minstens 26 mensen ziek, vermoedelijk door het eten van ongebakken deeg voor koekjes met marshmallows of voor chocolate-chipkoekjes. Het gaat om koekjes van het merk Papa Murphy's Take 'N' Bake Pizza.

  • Brood Pré Pain met PowerFlour van MaGie Creations.
    Brood24 jul. 23

    Startup kraakt code van reststroom bierbostel: nu wél stabiel genoeg voor producenten

    Industriële bakkers die aan de slag willen met de reststroom bierbostel als ingrediënt, lopen vaak tegen verwerkingsproblemen aan. Het product is warm, het vochtgehalte hoog en de samenstelling varieert. Toch heeft startup MaGie bierbostel middels een 'geheim' ontwateringsproces tot waardevol ingrediënt kunnen ontwikkelen: PowerFlour.

  • Salmonellose6 jun. 23

    Meel veroorzaakt een bijzondere uitbraak van salmonellose

    Eind maart 2023 maakten de Centers for Disease Control (CDC) in de Verenigde Staten bekend dat er een uitbraak was door met Salmonella Infantis besmet meel.

  • Nieuwsbrief Voedselveiligheid4 jan. 23

    Al voor een uitbraak werd besmetting in meel geconstateerd

    In de lente van 2022 werden in Frankrijk ongeveer zeventig mensen, voornamelijk kinderen, ziek na het eten van diepvries pizza van het merk Buitoni Fraîch'Up. Zij werden geïnfecteerd door E. coli O26.

  • Marketing & Consument7 apr. 22

    Jan-Willem Grievink: 'Bakkerij en meelfabrikant moeten loskomen van kilo-denken'

    Jan-Willem Grievink is er duidelijk over: de bakkerijbranche moet af van het denken in kilo's. 'Zo denkt de consument niet. Die wil een ontbijt kopen of een lunch, het hele feestje.' Meelfabrikanten moeten hierin mee en daarom volgens de foodshopper-expert ook van het volumedenken af.

  • Voedselveiligheid & Kwaliteit21 sep. 21

    Besmette bakmix zorgt voor E. coli-uitbraak

    In de Verenigde Staten (VS) werden van eind februari 2021 tot begin juli 2021 minstens zestien mensen geïnfecteerd met E. coli O121 door besmette bakmix van verschillende merken.

Meer artikelen

  1. Onderzoek laat zien dat er pathogene E. coli in meel zit
  2. 'Hamsteren' leidde tot tijdelijk verhoogde vraag naar bloem en meel
  1. Voor abonnees10 belangrijke wijzigingen in het Warenwetbesluit Meel en Brood
  2. Voor abonneesWeinig te verbeteren aan de veiligheid van meel
  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen