VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Safety Event
  • Praktijkdag Microbiologie
VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Safety Event
  • Praktijkdag Microbiologie

Alles over Fagen

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Fagen31 mrt. 25

    Voor abonnees Zo trekken bacteriofagen ten strijde tegen pathogenen zoals Listeria monocytogenes en Salmonella

    Inzet van bacteriofagen, de natuurlijke vijanden van pathogenen op voedsel, kan interessant zijn voor de voedingsindustrie als de EU het eenmaal toestaat. Maar hoe gaat dat in zijn werk en hoe effectief zijn bacteriofagen? De inzichten komen uit de VS waar fagen al langer worden ingezet tegen bijvoorbeeld Listeria monocytogenes en Salmonella.

  • De desinfectiemiddelen die worden gebruikt om een fabriek te reinigen, hebben maar een beperkte werkingsduur
    Voedselveiligheid1 sep. 23

    Duurzame of natuurlijke reinigings- en desinfectiemiddelen rukken op in de voedselfabriek

    Door steeds strengere wetgeving op het gebied van duurzaamheid, voedselveiligheid, residuen en een gezonde werkomgeving zien voedingsmiddelenproducenten zich genoodzaakt het pakket aan reinigings- en desinfectiemiddelen, procedures en werkwijzen te wijzigen. Dit vertelt Gert Visscher, directeur en eigenaar van Eco2Clean.

  • Nieuwsbrief Voedselveiligheid3 mrt. 23

    Sprayen met bacteriofagen lost in de toekomst voedselveiligheidsproblemen op

    Canadese onderzoekers hebben een methode uitgevonden om bacteriofagen die bacteriën aanvallen, aan elkaar te koppelen in microscopisch kleine druppeltjes van ongeveer 20 micron groot.

  • Fagen19 mrt. 21

    Producenten snakken naar groen licht voor bacteriofagen als niet-decontaminerende proceshulpstof

    Producenten van kant-en-klare voeding van dierlijke oorsprong snakken naar expliciet groen licht voor het gebruik van bacteriofagen als niet-decontaminerende proceshulpstof. Na een slepend Europees traject van maar liefst 15 jaar, is nu de Nederlandse overheid aan zet, vindt fagenmaker Micreos.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid3 dec. 20

    Voor abonnees E-Lecture: Status rondom inzet fagen in de industrie

    DE WEEK VAN VMT - Bacteriofagen zijn virussen die heel specifiek één type bacterie aanvallen en doden. Hun specificiteit is een belangrijk voordeel bij de toepassing als conserveermiddel in voeding. Wat is de huidige status rondom de inzet van fagen in de voedingsindustrie? Bekijk hier het E-Lecture terug met onder andere Frank Devlieghere.

  • Coronavirus16 apr. 20

    Opinie: 'pas bacteriofagen tegen listeria toe als 'niet-decontaminerende' proceshulpstof' (longread)

    Volgens DG SANTE van de Europese Commissie is de inzet van bacteriofagen tegen listeria in Europese landen nog niet toegestaan. Er is een wetgevingspolemiek gaande die leidt tot onnodige listeriadoden, betoogt biochemicus Danielle van Dalen.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Fagen9 mrt. 20

    Voor abonnees Fagen goede aanvulling op conventionele ontsmetting

    In de Verenigde Staten (VS), maar ook in sommige Europese landen, is het gebruikelijk om chlooroplossingen of per-azijnzuur te gebruiken om verse groente te ontsmetten. Daar bestaan wel zorgen over omdat deze ontsmettingsmiddelen de natuurlijke microflora op verse groente kunnen aantasten.

  • Fagen20 dec. 19

    Efficacy of phage P100 on Listeria monocytogenes in refrigerated vacuum packaged cooked ham

    Authors: Frank Devlieghere1 & Lieve Vermeiren2 Key words: phages, cooked ham, Listeria monocytogenes, safety, storage, shelf life, Abstract In this study we investigated the effect of an anti-Listeria phage product on outgrowth of Listeria monocytogenes in vacuum packaged cooked ham free from vegetative background flora. Cooked ham was made without organic acids such as lactate or acetate and aseptically sliced and packaged. The inoculation level was low (~17 CFU/g). Phage treatment was performed between slicing and packaging at two levels (1 x107 and 5 x107 PFU/cm2). Phage treatment kept Listeria monocytogenes below or at the detection level of 1 CFU/g after 28 (low treatment level) and after 42 days (high treatment level) whereas in the control levels exceeded 1 x102 CFU/g already after 14 days. In the treated group first outgrowth occurred after 8 weeks with high variation in contamination levels as some samples reached levels of ~107 CFU/g after 120 days. The research shows however that phages can be an effective food safety tool for cooked meat products.

  • Fagen24 okt. 19

    'Europese Hof baant weg voor fagen tegen listeria bacterie'

    Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat producenten van levensmiddelen bij afwezigheid van een apart Europees kader, fagen kunnen blijven gebruiken ter voorkoming van de Listeria bacterie in voedsel.

  • Nieuws18 feb. 18

    Fagen specifiek wapen tegen listeria

    Voedselproducenten beschikken over een nieuw biologisch wapen in de strijd tegen onvermijdelijke pathogenen: fagen. Hun hygiënemaatregelen en HACCP-systeem blijken niet meer afdoende om bijvoorbeeld een listeriabesmetting het hoofd te bieden. Nu kunnen ook fagen worden ingezet. <i>Dit artikel is verschenen in VMT 2 van 16 februari 2018. </i>

Meer artikelen

  1. Listeria houdt van gemaksvoedsel
  2. E.coli binnen 20 minuten herkend met glasvezelsensor
  1. Voor abonneesBacteriofagen als wapen tegen Listeria
  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen