Na uitstel ook versoepeling EUDR: minder administratieve lasten
De Europese Commissie heeft de ontbossingswetgeving versimpeld. De maatregelen moeten de administratieve kosten met 30% verlagen.
De Europese Commissie heeft de ontbossingswetgeving versimpeld. De maatregelen moeten de administratieve kosten met 30% verlagen.
STARTUP BELICHT - Insecten: Europese consumenten zijn nog steeds huiverig voor de consumptie hiervan. Willem Lieberwirth wil mede met zijn insectenbier de angst hiervoor wegnemen. Het ontwikkelen van bier met insecten is volgens hem niet gemakkelijk. Het vet uit de insecten kan de schuimkraag negatief beïnvloeden. VMT sprak met Lieberwirth over het ontwikkelen en produceren van het bier.
In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2025 op een rij. Laatste wapenfeiten Ronald Man in 't Veld en Peter Hamaker nieuwe directeuren bij AMfish, topvrouw Marit van Egmond vertrekt bij Albert Heijn, en Anne Arink en Marie Dobenesque nieuwe leden RvT Next Food Collective.
Steeds vaker zien we op verpakkingen van uiteenlopende voedingsmiddelen de claim 'verrijkt met proteïne'. Of het nu gaat om zuivelproducten, sportdrankjes of zelfs chips: producenten spelen in op de toenemende vraag naar eiwitrijke voeding.
In dit nummer alles over etikettering, logo's en claims binnen en buiten de Europese Unie, allergenenetikettering en voedselkeuzelogo's zoals de Nutri-Score. Experts van onder andere het Voedingscentrum geven hun visie.
Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor april. De laatste wapenfeiten: te hoog gehalte aflatoxine B1 in zonnebloempitten Pit & Pit, stukjes rubber in producten Hak, en onvermeld sulfiet allergeen in palmsuikerschijven.
De voedingsindustrie staat voor grote uitdagingen in voedselproductie en -verwerking. Snellere, duurzamere en efficiëntere processen zijn noodzakelijk om aan de toenemende vraag naar veilig, kwalitatief en verantwoord voedsel te voldoen. Tijdens het Food Tech Event 2025 staan de nieuwste technologieën, innovaties en oplossingen centraal.
VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van april: Gastronology brengt Dysphalicious-producten nu ook voor thuisgebruik op de markt, Solar Foods introduceert Solein Shake, eiwitpoeder op basis van microbieel eiwit, en Vivera introduceert verse Plantaardige Signature Burger.
Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor april. Dit zijn de laatste wapenfeiten: stukjes rubber in producten Hak, stukjes glas in verspakket paella Lidl, en onvermelde allergenen in knoflookmarinade Plus.
Donald Trump zet zijn dereguleringsoffensief voort met directe gevolgen voor de Amerikaanse voedselautoriteit FDA. Wat betekent dat voor de voedselveiligheid in de Verenigde Staten en daarbuiten?
Nutri-Score wint terrein in Nederland, maar binnen de Europese Unie blijft het een onderwerp van discussie. Terwijl sommige landen het logo omarmen, verbieden anderen het juist. Dit gebrek aan een uniforme standaard zorgt voor uitdagingen, vooral voor transporterende bedrijven. Wat betekent deze verdeeldheid voor de voedingsindustrie en de consument?
Europese wijnen bevatten sinds 2010 steeds meer trifluorazijnzuur (TFA). Het contaminant wordt in verband gebracht met PFAS-pesticiden: het is er een onafbreekbaar restproduct van. De gevonden gehalten TFA in wijn liggen veel hoger dan wat eerder in oppervlakte- en drinkwater werd gemeten.
Nestlé en ofi willen ongeveer 25.000 boeren in Brazilië, Ivoorkust en Nigeria trainen en ondersteunen om hun boerderijen om te schakelen naar agroforestry en het beheer van gewasresten te implementeren. Ze willen ze trainen in de volgende praktijken.
Brood dat anders zou worden weggegooid, krijgt een tweede leven als gin en vodka. The Good Sh*t Company zet voedselverspilling om in een kans en maakt er een premiumproduct van. Oprichter Joris Leferink vertelt over de uitdagingen, innovaties en ambities van het bedrijf.
Opnieuw zorgt een uitbraak van het norovirus voor veel zieken aan boord van een cruiseschip.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) spoort bedrijven in de levensmiddelensector aan hun duurzaamheidsclaims te controleren en zo nodig aan te passen. Volgens de toezichthouder worden er veel onduidelijke claims gedaan op producten, in advertenties en in winkels. Consumenten hebben juist behoefte aan duidelijkheid om duurzaamheid mee te wegen in hun keuze voor een bepaald eet- of drinkproduct, meent de ACM.
Hoewel alternatieve eiwitproducten het nog altijd pittig hebben om te overleven in de schappen van de supermarkt, doet IFFA er dit jaar alles aan om de productcategorie serieus te nemen. De beurs die traditioneel vooral technologische vernieuwingen in de vleesindustrie toont, pakt uit met 'World of New Proteins'.
Etikettering is een onderwerp dat voedselproducenten al sinds jaar en dag bezighoudt. Een etiket dat in Nederland voldoet aan de wet, voldoet niet automatisch ook in andere Europese en niet-Europese landen volledig aan de wet. Op welke gebieden zijn er grote verschillen in etiketteringswetgeving tussen landen? En welke bottlenecks zijn er? VMT vroeg het aan zes experts uit de voedingssector.