Frans van der Sman
freelance redacteur VMT - Food Law Solutions

freelance redacteur VMT - Food Law Solutions

Voor abonneesHet uitpluizen van regeltjes door een regulatory affairs specialist vraagt om specifieke eigenschappen. Het maken van zorgvuldige risico inschattingen over de juiste interpretatie van de regels vraagt vervolgens andere kwaliteiten. In bedrijven wordt regulatory affairs (RA) wel eens gezien als de 'wetgevingspolitie', en toch halen RA'ers elke dag opnieuw energie uit hun vak. In dit artikel 4 belangrijke eigenschappen voor RA'ers.
Voor abonneesVoor veel RA'ers, QA'ers en R&D'ers is de voedingswaardetabel een bekend onderdeel op de verpakking van een product. Omdat bij deze tabel veel details een rol spelen is het nuttig om de onderdelen eens stap voor stap langs te gaan. In dit artikel de benodigde details op een rij voor het opstellen van een voedingswaardetabel die aan de wetgeving voldoet.

ANALYSE - De ingrediëntenlijst op een etiket geeft gedetailleerd inzicht in de samenstelling van het product. Regelgeving geeft duidelijke instructies over deze lijst. Maar vaak is er discussie of een additief weggelaten mag worden, want een E-nummer minder in de lijst is vaak een grote wens. Dit artikel haalt de kennis op over deze regels en legt uit hoe je deze correct toepast.
Voor abonneesANALYSE - Is een additief toegestaan voor een product? En welke hoeveelheid van het additief mag je gebruiken? De zoektocht naar de antwoorden op deze vragen gaat vaak gepaard met een puzzeltocht door wetgeving waar een fout snel gemaakt is. We krijgen te maken met uitzonderingen en wijzigingen terwijl je het hoofd koel moet houden. Dit artikel geeft een praktische kijk op het werken met de additievenverordening.
Voor abonneesANALYSE - De NVWA gaf recent aandacht aan producten met eiwitclaims. Een actie waarbij officiële waarschuwingen en bestuurlijke boetes zijn opgelegd. Waar lette de NVWA op in dit onderzoek? En hoe zit het ook alweer met eiwitclaims? In dit artikel een analyse.
Voor abonneesANALYSE - Wanneer is iets een ingrediënt en wanneer een additief? Een vraag die regelmatig speelt bij voedingsproducenten. Voor het toepassen van een bepaald ingrediënt bij de productie van een voedingsmiddel, is het relevant of iets daadwerkelijk een ingrediënt is en niet een additief. Een cruciale vraag die aandacht verdient.

ANALYSE - Consumenten en marketingafdelingen vragen onverminderd om clean label producten. Als producent moet je dit onderwerp in detail kennen en telkens weer beslissingen nemen of clean label ingrediënten in jouw producten gebruikt worden. Hoe voldoe je aan deze behoefte zonder mee te doen aan het witwassen van labels?

De aandacht van de consument voor pro- en prebiotica is al meerdere jaren hoog. Consumenten zoeken niet alleen naar producten met pro- en prebiotica, ook zoeken ze naar informatie over de werking van deze ingrediënten. Helaas mag een fabrikant hier niets over vertellen, omdat de woorden pro- en prebiotica in Europa niet geautoriseerde gezondheidsclaims zijn. In dit artikel meer over pro- en prebiotica en de claims verordening.

ANALYSE - Of het nu verplicht of vrijwillig wordt, Nutri-Score komt eraan. De kritiek op het logo en de discussie erover woedt voort. Kun je er als producent voor kiezen om niet mee te doen aan een vrijwillig Nutri-Score logo, of zet je jezelf dan buitenspel? In dit artikel de overwegingen.
Voor abonneesIn de markt komen steeds meer botanical claims voorbij, op voeding maar vooral op supplementen. De consument wordt daarbij vaak gewaarschuwd dat de claims in afwachting zijn van Europese goedkeuring. Deze waarschuwing en de situatie rondom botanical claims zijn best onduidelijk voor consumenten. Of weten fabrikanten ook niet precies wat de regels zijn? Tijd om de situatie verder te bekijken.